Pages

January 31, 2016

Persiapan hari lahir | Preps for Birthday

Hari yang terik, pukul 12:45 tengahari begitu, kami menjemput Fadya dari sekolah. Masuknya anak saya di dalam kereta, suaranya berbunyi ingin kek besar dan fire (api). Saya tahu dari gambar whatsapp group sekolah, hari tersebut memang ada sambutan hari jadi (stimulasi kemahuannya) yang di buat persendirian dari ibu bapa murid di sekolah.

Fadya 3 tahun di BSC, 2015
Jadi saya faham apa yang Fadya mahu itu. Saya berbual dengannya tentang kek, goodies tetapi dia asyik mentioned candles lilin untuk ditiupnya sendiri. Dalam fikiran saya, siapalah yang mencipta lilin atas kek ini sangat di minati Fadya. Budaya sekolah Fadya memang ada menyambut hari jadi.

di belanja oleh aunty tersayang
Untuk Faiq, saya sendiri pula ingin membuat kenduri cupcake untuk kawan-kawannya. Rancangnya akan bertanya dengan teacher Faiq dulu. Yang pasti tiada meraikan si pemberi kenduri itu, bersyukur kepadaNya sudah cukup. Biar senyap, lebih baik. Faiq cakap dia tak suka cupcakes, dia lebih suka beri yogurt dekat kawannya, risau mama basi ditengah jalan nanti.

ada 3 jenis ja, strawberry corn, choc rice, jelly pilihan Fadya, hari ini Fadya beli kacang mcm cap ibu jari tu untuk diisinya dalam goody bag :)
Semalam dah mula buat sedikit goodies untuk Fadya, yang ringkas, asalkan ada. InshaAllah.

*Saya juga sedang membaca buku "Behaviour Psychology".

tujuan berblog | purpose of bloggin

Assalamualaikum wbt, baru selesai melayan sarapan anak-anak. Saya terlantar di atas kerusi panjang ni kerana en suami sedang memperbaiki extension cod sambil berbual dengan beliau. Saya buka phone nak berblog, sambil mengeluarkan suara "kenapa saya berblog, en suami sambut dengan berkata kena ada banyak sebab. Saya sambung berblog ni sekurangnya untuk mengimbaskan nanti situasi atau ayat-ayat anak anak. Semalam Faiq nak mandi cepat selepas sekolah kerana mainannya sedang menunggu untuk bermain dengannya, Faiq mengadu. Itu perspektif dari minda kanak-kanak. Simpan dalam blog meringankan minda juga.

Ada juga sekali tu Faiq jumpa duit syiling bertaburan atas meja saya dan meminta duit tu sambil bertanya "duit mama kan ni". Saya jawab ye, terus Faiq berkata "kenapa tak simpan elok-elok, duit tu, dah lama kat atas meja". Dia cakap dalam english.

Sekarang ni budak bermain tak jauh dari tempat saya berada, di ruang tamu. Itu lah mama di pagi hari ahad, merehatkan selepas menyediakan dan memikirkan apa pula untuk di letakkan di atas meja.

January 30, 2016

Jalan hidup | tajuk buku yang saya sedang membaca Part 2

Sambungan dari Jalan Hidup - Part 1

        Bagi saya, mengingati masa lalu bukan bererti saya dibelenggu masa lalu. Dari masa lalu itulah, kita justeru berikhtiar memperbaiki masa depan. Semua kenangan itu membentuk peribadi saya menjadi lebih kebal cubaan. Dalam kepenatan hidup, saya lebih mudah menertawakan diri sendiri. Saya merasakan susah dan bahagia sebagai teman akrab. Yang namanya bahagia itu ya susah. Yang namanya susah itu ya bahagia. Susah dan senang adalah bagian dari kehidupan yang terus-menerus saling mengisi. Kita tidak akan pernah mendapatkan kebahagiaan, ketika kita tidak menggeluti kesusahan.

       Dalam rimbun tantangan itu, saya berkeras diri mewujudkan mimpi-mimpi. Agama mengajarkan, manusia adalah khalifah. Kehadiran manusia di muka bumi ini tentu bukan untuk bertamasya. Setiap manusia mengemban amanat yanv tak ringan. Agar taj biasa-biasa sajs, perjalanan waktu harus dumajnai sebagai kurun masa bajtu. Kerja keras adalah bukti tanggung jawab kita sebagai khalifah.

Perjalanan panjang nan berliku ini mengajarkan saya banyak hal. Dari sisi bisnis, kalau pun bisa diringkas, setidaknya ada tiga hal penting yang harus dicamkan. Pertama, jadi pengusaha itu harus berani. Kedua, selalu rawat jaringan. Perbanyak silaturahim. Agama benar ketika menyatakan bahawa silaturahim adalah pintu rezeki. Ketigs, peka terhadap perubahan. Bisnis itu selalu dinamik. Apa yang jadi trend pasar setahun lalu, belum tentu diminati pada tahun ini.

       Dalam hidup ini, saya merasa beruntung telah total dalam nempertaruhkan segalanya. Saya terjun dalam arus air yang menantang. Dalam hal ini saya beruntung menpunyai keluarga saling mengingatkan di saat bahagia agar tak terlena.

Bersambung...."Bahagiakan Emak, Hidup jadi Enak"

pokok bunga kertas | bougainvillea as candy garden

Pagi ni, saya bersiap untuk ikut sekali menghantar Faiq ke sekolah ada merentas desa tetapi untuk prasekolah, aktiviti lain diadakan.

Sekali harung breakfast kat luar. Habis makan, masa nak balik umah ternampak potongan pokok bunga kertas di tepi jalan depan kawasan belukar. Saya minta imamku pusing balik. Semperna hari raya cina, jiran membersih halaman rumah agaknya. Gembiranya dapat rezeki pokok bunga yang baru saya hajat untuk membeli. Balik rumah saya bersih satu pasu yang pokok tah ke apa apa, terus tanam di dalamnya. Pokoknya besar, terkeluar ranting tu saya potong cucuk di pasu lain. Sekarang bertawakkal pokok ditanam memberi keindahan candy di rumahku syurgaku ini. InshaAllah.

Nanti saya letak pokok yang di tanam. Ini pic ambil lepas breakfast dekat tempat parking kereta.

jalan hidup seseorang yang berjaya | tajuk buku yang sedang saya baca | Part 1

Seseorang tu adalah seorang saya kenali. Beliau menerbitkan buku tentang kisah hidupnya.

Umur Panjang bukan untuk Disia-siakan

Isnin, 25 Jun 2012. Saya tepat berusis 67 tahun. Saya memulakan hari dengan membasuh muka. Berwudhu dan menghadap Yang Kuasa. Subuh yang terasa agak syahdu kerana hari ini tepat 67 tahun saya bernafas di dunia. Saya larut dalan doa yang lama dan panjang.

Says bersyukur, Tuhan telah melimpahi saya bermacam anugerah melampaui harapan saya. Melalui perjalanan yang berliku, Alhamdulillah, saya memimpin kelompok perniagaan hartanah yang cukup besar, membangun ratusan rumah di Surabaya. Subuh ini, dengan air mata mengalir di pipi, saya masih tak percaya telah mampu melampaui lebih dari 40 tahun perjalanan bisnis dengan segala dinamiknya. Saya juga nyaris tak percaya, orang miskin  dari kampung ini dipercaya mengelola sebuah kilang "...." dan memimpin ....industrial estate, badan usaha negara di Surabaya.

Saya pantas tak percaya kerana sungguh saya merasa bukan siapa-siapa, saya bukan anak koperat bukan anak orang kerja pejabat. Ibu saya pembantu rumah tangga. Bapak hanya penjaga parkir motorsikal.


"Dalam bisnis 
membagi manfaat ke orang lain
adalah tujuab utama saya. Saya
merasa bahagia ketika melihat 
orang lain bahagia.
Sesimpel itu
saja hidup yang membahagiakan
bagi saya".

Dalam keadaan penuh haru ini  fikiran saya menerawang jauh, menembus pekat masa lalu. Seperti mesin waktu, pagi ini, saya berdampar pada kenangan masa kecil yang pahit, masa kecil yang berjelaga kemiskinan. Masa du mana saya yang ketika masih bayi hampir mati kelaparan jika tak diselamatkan seorang nenek yang melempar sepotong pisang. Juga masa di mana saya harus menggendong adik yang kecil yang terus-terusab menangis kerana kelaparan selama berjam-jam.

      Fikiran saya terdampar pada masa di mana Ibu merelakan satu-satunya kain sepra meha di rumah kami untuk jadi seragam sekolah saat SMU. Saya teringat bagaimana pedihnya hati ini saat diusir dari rumah majikan Ibu hanya kerana meminta segelas air putih. Saya mengenang bagaimana dengan TBC yang menyerang saya harus berjalan kaki lumayan jauh untuk dapat perubatan percuma kerana dapat bantuan dari seorang teman. ms 11.

Bersambung..

January 29, 2016

cheesy donut chocolate chips

Assalamualaikum wbt,

Lepas mandi baru OK

Pagi ni memang kalut sikit. Semalam saya baring atas carpet depan TV tu rasa hidung jadi tak selesa. Carpet tu memang nipis ja, senang basuh. Tapi ntah kenapa dengan hidung ni, takkan sebab hujan tiba-tibs. Saya cakap dengan Fadya, hidung mama tak selesa. Mama nak tido dulu. Kalau nak susu, minta papa buatkan, saya cakap dengan Faiq pun sama. Masuk tido pun tak ok ni. Pejam ja nak tido cepat. Susah sangat nak tido. Saya bangun mandi, sabun betul-betul tapi tak shampoo rambut pun sebab baru ja shampoo. Keluar tu baru rasa segar. Hidung rasa selesa seperti sedia kala, Alhamdulillah.

Donut bercheese menjadi penyelamat

Bangun pagi roti ada skit ja, cukup untuk Faiq, dia seorang ja yang menunggu di meja. Saya buat donut untuk kami semua. Donut dengan gula macam selalu pula. Saya letak cheese dengan chocolate chips. Masuk dalam oven 2 minit untuk cair dan lekat skit atas donut. Bekalkan untuk Fadya sebiji dengan biskut pocky nya.

January 28, 2016

sesi study

Setiap hari selepas sekolah, saya beri buku pendidikkan islam untuk Faiq buat latihan. Semasa berada di kedai buku, saya masih teragak-agak nak beli buku apa untuk Faiq belajar menulis dan membaca. Pilih punya pilih saya beli buku agama dan awal matematik berdasar standard prasekolah. 

Tempat study mereka ni saya cuma letak di kawasan TV ja. Saya letak dua buah meja, dua tiga kerusi. Suasana berlajar ni kurang, kerana TV pun tak tutup pun. Baru ni saya tak buka TV lagi, kira dalam minggu ni tv tak di pasang. Mereka pun main ja dalam bilik Faiq yang penuh dengan mainan.

Di atas meja tu saya letak buku, pensil dan pemadam. Sama ja atas meja Fadya. Perlahan saya suruh la duduk dan buat latihan. Berdekatan dengan meja tu ada papan hitam kecik yang Fadya lebih suka main di situ. Gambar/video semua tu minggu minggu lepas. Alhamdulillah, mereka mula menaruh minat.

January 27, 2016

sehari di aquaria klcc

Biasa bila jumpa mak tok dan tok wan, mak tok akan suggest tengok panda, aquaria, sunway lagoon. Dengan gap umur berbeza dalam group weekend kami. Mengambil masa mempertimbangkan setiap seorang punya keperluan. Seperti emak dan bapa tak boleh jalan jauh, manakala Fadya waktu tengahari dah nak tido sekejap sunnah tu, kalau ada stroller lebih selesa perjalanan. Jadi emak cadangkan zoo tu sebab boleh duduk atas train, bila dengar train saya pun rasa nak duduk juga. Perbincangan diawal pagi hingga ke masa mengisi perut. Sampai ke Aquaria, sebelum pintu masuk ada food court, emak bapa singgah makan dulu. Kami anak beranak teruskan rancangan. Suka dengan hiasan pintu masuk ada jerung hammer head shark.
Faiq dah biasa dengan hammer shark ni sebab dia pernah tengok jerung berbentuk pemukul ni di pasar. Bila dah masuk nak ambil gambar ja tapi tak bole la berflash, kalau nak buh flash, kena la pakai cermin mata hitam kat ikan-ikan tu dulu. Suka tengok ikan ikan berbagai spesies.  Permulaannya kebanyakkan ikan-ikan berada di aquarium, makin dalam ada cylinder tank.  Di sana ada disediakan standalator atau carosel yang bergerak tu dapatlah berdiri rehat kejap sambil menikmati ikan dari atas bila lalunya carosel dalam gua transparent. Dari awal selepas masuk tu ada sesi ~pet the fish~, boleh pegang starfish dan ikan-ikan lain. Masa berada di sana terkena waktu diver sedang memberi makan jerung-jerung yang active bergerak ke sana ke sini. Memang bagus bawak budak-budak ke sini, teruja ja dari mula hingga akhir. Di penghujungnya seperti biasa ada promosi dan pasaran produk baru seperti berinterak dengan dinosaur (virtual) dalam computer. Jika berminat ke sana, pastikan bawa mykad ke Aquaria ini, harga lebih rendah untuk penduduk Malaysia. Sangat menarik untuk  lawatan educative and fun.

langit menjadi kegemaran | nature lover

Faiq dengan awan
Sekarang ni saya memang bersyukur dengan cuaca yang cantik, langit yang biru, awan berkepol-kepol. Its a blessing from Him. Lapang ja pandang ke atas. Tak payah nak pergi jauh, ka rumah sendiri pun ada. Dulu saya baca buku cerita, seorang wanita yang mengadu kepada bapa nya yang beliau tidak suka tingga di  pendalaman dengan orang dayak red indian, kerana suami beliau terpaksa tinggal di sana. Bapa beliau beritahu beliau, pilihan ditangannya sendiri, bila buka tingkap nak lihat lecah(selut di bumi itu ke iaitu pandangan cetek) atau lihat langit yang biru luas pandangannya. Wanita itu berfikir balik untuk bergaul dengan ibu ibu red indian dan mempelajari kraftangan di mana dia belajar benda yang baru selepas itu. Post sebelumnya Faiq Fadya menerai baju luar jangkaan

January 26, 2016

Faiq Fadya main Fitting Room

Ni gambar lama menerai seluar besar  dibawah cerita menerai seluar kecik
Bila ada model kat supermarket pakai baju kecik ni, faiq fadya akan kata eee they dont feel shy. Saya cakap tengok lantai dan arah di tuju ja.  Begitu juga kalau di pantai atau di swimming pool, dua beradik ni akan cakap eee not nice the clothes. Pakaian mereka tak tutup maksudnya..

Tapi hari ni saya memang nak tido kan mereka awal sebab cuti panjang tu ada keluar dan jumpa mak tok dan tok wan mereka, sampai rumah pukul 10 malam.

Syukur bangun pergi sekolah mudah, moga esok pun sama. Petang ni saya keluarkan mereka supaya mereka tido awal. Rupanya masa saya nak solat, mereka dua beradik menerai seluar kecik saya, yang seluar kecik papa. Saya cakap relax ja, lipat balik dan letak balik bakul nanti. Faiq cakap now ke, terpulang la saya jawab...sebab memang letih hari ni nak marah pun. Bila sembang dengan hubby, kami nak tergelak la pula, saya pun catit dalam blog, sambil tonton tv.
ada pic fadya menerai baju mama tapi dalam laptop. Ni pun faiq ambil masa nak pakai baju lepas mandi, diubahsuainya baju tu jadi octopus
Post sebelumnya "faiq bersabar tengok air"

Faiq suka air | test the water

Minat anak-anak dengan air memang tak dapat dinafikan. Faiq Fadya suka sangat dengan air. Bila pesan cuma tengok ja air, mengaku dengan penuh memahami. Tetapi sebaliknya tak bole tahan pun.

Fadya masukkan kaki dalam air sikit demi sedikit. Basahkan jari jari lepas hingga ke lengan. Kalau ada makan-makan saya akan tapau ja, sebab dah tahu nak kena kejar nanti. Kami pula jenis malas la nak basah kalau plan nak pergi sekejap. Tak da la nak berenang.

Saya dah trust Faiq ni sebenarnya tetapi bila tengok dia dari atas dah seram sejuk. Duk buat gaya nak terjun ja. Bukan basahkan hujung kaki, atau jari jemari lagi, dah mula basah dari hujung rambut. Gelabah juga, nak jerit kuat ganggu ketenteraman orang, terpaksa la lari turun, walaupun nampak dia tertoleh macam dengan suara larangan. Post sebelumnya belaian ibubapa itu penting


belaian ibubapa | parents time

Papa dan Fadya (mini me)

Kadang sebagai ibu ni macam rasa nak biar ja anak berdikari. Atau ingin menaruh kepercayaan yang anak kita tidak akan buat sesuatu luar jangkaan. Masa Faiq umur 3 tahun tu saya suka biar dia sendiri, naik tangga sekolah pun sendiri tetapi saya perhatikannya dari belakang dan ikut sekali. Sekarang ni baru terhegeh nak pegang tangannya, nak ribakan Faiq. Dalam gambar bawah.
Fadya memang tido, Faiq senyum ja nak juga tido atas riba papanya  - tak da ruang dengan perut papa lagi :)
Bila terjadi begini, Faiq akan pandai bermain dengan kita balik, dia suka la duduk menjadi manja kadang tu tak mahu pun ada sebab panas atau tak comfortable dan dia dah besar katanya. Post ni saya nak cerita berkenaan apa tah,  maksud saya lepas budak berumur 2 tahun, lebih baik selalu membelai mereka. Ribakan mereka sambil membaca atau menyuap makanan. Anak-anak di belai begini akan lebih pandai bercakap. Lebih tenang. Kerana :

Semasa menyusu badan, mereka ini dikepit, jadi bila sudah tidak BF lagi, digalakkan membelai mereka semasa makan, minum susu botol atau bermain. Sudah tentu semasa membelai itu ibu akan bersembang dengan anaknya kan..semasa ini sangat berkesan pembelajaran pertama mereka. Kadang menangis walaupun dah bagi semua, mungkin teknik ni bole di amalkan (bila nak berenggang tu cakap la i'll be right back ke atau mama datang balik ke - ni style saya tu hehe)  Old fashion ja semua ni, cuma tak terbuat. Kadang tu rasa lebih nak cepat anak pegang botol susu. Tak payah dukung, letak dalam stroller tetapi masa umur terlalu awal. Jadi, baby wearing memang terbaik kerana dekat dengan ibu /bapa. Atau stroller yang nenghala ke tempat sorong tu. Ya yang baby boleh tengok ibu tu (buku psychology, child development, google). Bagaimanapun, keep supplications (doas), sebab ada hikmah juga jika tak buat, anak-anak lebih creative to live :) inshaAllah. Post sebelumnya sesi buat kek dengan faiq fadya





January 25, 2016

membakar | cake activity

 why u break the eggs, the hen will be very sad
Bila ada mood untuk buat cake ke, terus ja ke dapur, check telur ada ke tak. Rumah ni jarang ada telur sebab asyik nak buat telur ja untuk lauk untuk sandwich memang jadi malas ja sebab cepat kenyang dengan telur dan mudah penyediaannya. Tapi kalau tak da telur, pandai pula cari jalan buat salad, nasi goreng sayur, grilled ikan cepat-cepat, rebus sayur buat ala teppanyaki tu. Ok panjang pula tentang telur.  Sebenarnya, bila nak membuat kek, budak-budak ikut sekali. Faiq tu suka main dough sebab kami tak pernah beli playdoh lagi. Saya tengok Fadya suka masukkan apa-apa dalam mulut, itu masa toddler tapi jadi phobia pula.

Ok bila saya pecahkan telur ja, Faiq cakap "mama chicken will be very sad when you break the egg". Saya tak sempat la nak cerita apa pun, its long story about it, nanti mama story bila cake dah masak. Yela sebab statement tu , ayam sedih sebab mama pecahkan telur tu, susah nak respons.

Itulah cerita dua beradik bersama berborak tentang apa tah..sempat la ambil gambar untuk kenangan :)
Post sebelumnya "Jom bersenam / work out"

January 24, 2016

jom bersenam | work out

Blog ini dulu berkenaan senaman, (nama babYpose tu nama posisi senaman yang paling senang ) saya tak berniat untuk menukar tujuan berblog. Dulunya senaman satu keutamaan kehidupan tetapi  bila ada orang-orang penting bersama, tentang bersenam pun nak cerita, tentang mereka juga dalam senarai.

Baru ni saya rasa malas betul nak bersenam kerana badan tersangat berat. Selepas buat analisa baru sedar kerana permakanan. Dengan pembetulan itu saya cuba bersenam kembali, berjaya melakukannya lebih mudah dan lama juga dapat bersenam. Salah satu posisi yang diperoleh ialah berdiri di atas kepala ini.

1. Duduk melutut
2. Letak dahi / ubun kepala di lantai
3. Letak suku disebelah telinga
4. Jari-jari  digenggam kedua belah tangan
5. Kaki lurus, hanya jari kaki di lantai
6. Angkat bahagian pinggul
7. Kaki berjalan ke badan
8. Perlahan angkat kaki
9. Rehat, rasa darah menurun ke bumi. Otot ditarik graviti seperti dinaikkan ke atas.

Selamat mencuba :D .Post sebelumnya biar berteman

mengatasi sendiri | Loneliness | untuk anak-anak

Masa dahulu saya pastikan diri ini tidak bersendiri tau. Bukan tak rasa sunyi tapi berteman la sikit sebanyak contoh nak ke parking kereta, saya bertanya dulu sesiapa nak turun ke parking, saya akan join. Kadang colleague cakap pukul 6 pm ke, saya standby la.

Bukan pesanan saya pergi dengan suami selalu, ini ahli motivasi yang popular yang berpesan begini. Susah tau nak buat begini. Belum kahwin dah pening mencari suami menemani. (Tetapi bagus nanti cerita caranya)

One line pesanan saya ialah "pastikan berteman dengan jiran tetangga, rakan sekerja, sahabat handai, adik kakak atau ibu bapa dengan menumpangkan atau tumpang mereka ke destinasi selepas bertegur dan bertanya".

Pilihan yang saya sebut adalah orang ternama dan tahu tempat tinggal mereka. Nasihat ini juga ada solusi. Tak berapa ingat rasa saya letak dalam FB.

Sekarang ni saya terpaksa bersendiri jugak, tetapi saya pastikan bersama dengan orang awam yang ramai la hehe dan waktu yang sesak juga contoh waktu sarapan yang memang orang ramai pun bersarapan. Pastikan beiringan dengan berdoa.

Bila bersendirian, membaca dapat menemani sambil menimba ilmu. Kadang tu sunyi ja, hingga bernafas didengari sendiri. Semasa menunggu pula, berseorang diri terlalu sepi hingga jantung berdengup pun dapat terdengar :). Keep calm sudah sampai masa untuk bertemu dengan orang yang disayangi tu hehe...ya saya berpesan bermain depan tchr ja...masa kecik dulu, baru ni sebut jugak lebih kurang yang sama..D . Post sebelumnya luar menghiasi dalaman | Faiq DIY mainan

Faiq DIY mainan

Menghiasi rumah terlalu padat menjadi rumah gelap. Tidak begitu air atau berangin suasananya. Pasti ramai yang menyukai cahaya luar masuk ke dalam rumah. Cahaya luar tu lah asset yang termahal tau hehe... Saya akan cuba tungkus lumus ubah perabut untuk dapatkan cahaya ini. Tak kira la rumah macammana pun ye, pasti ada tingkap, usaha yang pertama ialah langsir yang cerah tak perlu jarang untuk menjaga privacy sesebuah keluarga tetapi cahaya dapat menerusi untuk mencerahkan kediaman.

Saya lebih gemar membuka pintu bila nak bersarapan. Bila pintu terbuka ada saja agenda masing-masing oleh penghuni rumah ni. Kami duduk di meja makan untuk menjamah apa yang ada tetapi budak-budak terus keluar menikmati alam di bawah awan. Bukan setakat mengambil angin luar saja, tetapi mengutip kayu api untuk di buat unggun api , bon fire sambil merayu please please to keep us warm. 

Belum makan lagi dah terpaksa menggunakan tenaga untuk mengajak makan dulu, basuh tangan sebelumnya, menjemput masuk dan sebagainya..itulah dikatakan family first kan. Berada di bawah awan ni sangat nyaman. Rasakan samasa menyidai baju diampaian pagi-pagi. Kalau tengahari Faiq kata panas macam kat padang pasir masa kat parkir semalam, saya catit ja la di sini, he said its very hot like in the desert. Saya tanya macammana dia tau, dia cakap dia tau la..:D. Post menarik sebelumnya terikat vs freedom

January 23, 2016

terikat vs freedom

Stay at distance not to scare the bird
Sudah menjadi kelaziman kanak-kanak dan orang dewasa mempunyai minat kepada haiwan terutamanya binatang peliharaan. Begitu juga Faiq dan Fadya sangat minat dengan burung, iguana, chameleon sudah semestinya lion, kucing dan spesies seangkatannya. Faiq akan kesian kepada haiwan di dalam sangkar ataupun berikat, dia cakap the animals kena trapped. Let them go. Mungkin saya pernah cerita yang kami pernah beli ikan guppy, masa tu Faiq sangat happy. Keesokkan harinya Faiq cakap ikan tu rindu mamanya. Suruh hantar ikan-ikan balik walaupun saya dah cakap ikan guppy jenis kecik tapi dewasa.

Dalam pic di atas ni Faiq sedih ja nak pergi dekat atau nak say hello kerana takut burung kakak tua - cockatoo itu terkejut atau takut tetapi tak dapat terbang. Faiq cakap burung dengan tali besi. Kuat untuk diputuskan. 

Saya rasa rakan blogger pernah terbaca tentang mangsa diculik (nauzubilah) yang terlepas, dalam artikel "love in captivity". Mangsa di sayangi tetapi di kurung dalam bilik yang dikunci. Selepas beliau berjaya melepaskan diri. Beliau menghantar surat kepada kerajaan beberapa negara untuk tutupkan zoo-zoo yang ada kerana kehidupan begitu tertekan. Saya google tak keluar yang spesifik, walau apa pun, sekurangnya dapat dibezakan safari lebih bagus. Biasa kalau saya komen dekat menteri di malaysia ni saya komen "lebih suka safari", "safari lebih baik". Post sebelumnya free entertaiment | Beriadah

beriadah | outing

Mama on the sand under the sun duk tengok budak budak bawah pokok, coeh Faiq lari dengan tempias pasir ke muka
Rehatkan minda dengan berbagai cara sekarang ni, bergantung kepada perspektif individu. Saya lebih suka yang percuma haha... dan tidak berplan. Bawa diri masing masing pergi. Tapi cara saya ni nampak macam senangkan. Sebenarnya pakaian budak-budak sudah disediakan didalam kereta. Sistem isi balik, bila dah guna :)  Baru ni ada yang berpesan letak sekali kain pelekat, thats something. Kira efektif ni. No bigger deal. I can do it ! Tambah kain batik saya juga :D  Tak heranlah Faiq cakap kereta tu caravan. Kadang nak yang lebih besar lagi, nak yang ada katil. Bukan senang nak senang kan..

Redup the secret randevous
Ok bila decide ja nak pergi, ada conflict interest la, abang nak jungle yang adik nak sand castle. Biasa si Faiq tolerates saja  tapi nak say something jugak. But saya pilih tempat yang ada pokok juga, so dua dua happy. Walaupun dalam hati teringin nak ke theme park, memandangkan umur yang tak cukup, ini tak bole naik lagi,  tinggi tak cukup lebih baik simpan dulu. Tapi mungkin nak pergi indoor theme park, warm up first in a cooler place. Ya nak ke taman tema bertutup dulu sebagai perkenalan :)

manfaat dari pokok | plant n reap

Fadya 4 years old 2016
Memberi tugasan kepada anak-anak juga salah satu cara membina sifat tanggungjawab dan mengambil endah sistem hidup. Menanam pokok, saya sangat menyukai sebab kehijauan menceriakan suasana dan ruang. Anak-anak pun ada pokok masing yang tanam sendiri. Faiq ada pokok aloe vera, bila nampahk anak pokok aloe vera dah tumbuh Faiq cakap "Oh so cute the baby plant". Memang terkejut juga dia ada perasaan mesmerising, teruja begitu sekali, mentang mentang mama sebut "anak" kut.

Tanaman dalam botol menjadi hiasan rumah termurah untuk saya. Botol minyak zaitun atau botol sparkling ribena ni, saya sayang sangat terutama olive oil bottle tu. Fikir punya fikir itu lah terjadi pokok dalam botol, dan digantung lebih menarik pendapat saya.

Faiq is assigned untuk siram pokok dalam botol manakala Fadya dalam pot. Memang tak perlu belajar pun, hanya siram dan pastikan tidak melimpah dan tempias atas cabinet. Fadya biasa akan kata "i cant reach" tak sampai, Faiq yang mula dulu sebenarnya. Menanam /menyiram pokok ni kira dah dapat manfaat at instant dengan segera , iaitu sihat memandang dan juga memperolehi oxigen :) Apa lagi yang dapat dari sesuatu yang bermanfaat serta merta selepas memberi ? :D
Faiq 5 year old - pic tahun 2015

January 22, 2016

Faiq di pagi hari | morning Time

2015 - 5 years old

Hari ni Faiq tanya kenapa kejutkan dia masa dia masih bermimpi, i want to see what happened dalam mimpi tu. Esok saturday, biar dia bermimpi katanya.  OK hari ni nak cerita lain tapi catit juga apa ya berlaku pagi tadi. Bersyukur dah abis seminggu, Faiq Fadya happy pergi sekolah. Semalam dapat playdoh dalam plastik tchr gave Faiq said sambil berlari dan peluk mama. Saya lambai kat tchr macam menegur ja thanks la tu hehe. Seperti biasa dia akan bercerita apa yang berlaku kat sekolah, sambil bertanys ants, grasshopper in bahasa is? Nak cakap dengan kawan esok. Bila fikir balik sepupu-sepupu Faiq semuanya sekolah swasta, baik anak sbsng baik anak kakak. Rezeki Faiq ni bersekolah cantik, kawasan nyaman, pencapaian kena tengok kat memo board kut. Yang penting Faiq happy di sini, suka tchr tchr muslimah biasa dia cakap tudung tchr cantik dan cita cita Faiq nak jadi khalifah, itu jawapan nya walaupun bersekolah kebangsaan. Pic di bawah tu saya check dia pakai seat belt tak.

2016
Dari tahun lepas lagi Faiq ni bangun awal , sampai kat sekolah dalam 7:20 tapi tahun ni 7:15 macam tu. Tahun ni Fadya pun pegi awal, sekali arung menghantar mereka ni.  kalau terlalu awal bersiap, papanya akan duduk duduk baca buku bersama, buku main main ja pun. Tak serius. Dalam  pic  atas ni masa tahun lepas. Tahun ni sempat juga duduk tunggu Fadya duk mengeliat-liat siap ke sekolah. Alhamdulillah Fadya pegi sekolah juga walau masih pejam mata sambil bersiap. Hari ni saya tak jemput Faiq, bila jumpa dia tanya mama pegi service kereta ke? Sebab Jumaat schedule lain la :)

January 21, 2016

banana split | pisang terpisah

Aiskrim adalah makanan kegemaran Fadya masa dulu, sekarang makan tak abis. Kami tidak perkenalkan pun. Faiq lah mulanya masa dia kecik suka panggil yogurt tu aiskrim. Tak pastilah sejarah yang sebenar, mungkin Tokwan pun suka aiskrim, cucu pun ikut kut. Yang jelas saya pun terjebak. Faiq ni pula suka suka ja nak perhatian cakap nak aiskrim juga. Bila sampai di baskin robbins, banana, penjual tu tanya "banana split".?  Yeah banana split not icecream. Penjual tu baik hati, bagi free je kat Faiq.
Mom and daughter had icecream, son had only the banana at icecream parlour
Saya rasa dah datang kedai aiskrim kenalah beli aiskrim walaupun pisang tu terpisah terus dari aiskrim. Terpaksa lah kami, mama doter makan aiskrim bersama, si Faiq terasing di atas kerusi dengan sebiji pisang sorang sorang.

susu kambing | Remedy

Sesedar saya tak pernah minum susu kambing, baru ada sekotak kat rumah ni. Bersyukur, setiap kali dapat meminum susu yang Nabi saw juga minum. Keep calm ok yang tak minum sebab kita makan dan minum yang didapati di negara kita dulu. Susu lembu juga dariNya. Susu fresh milk kami dapat percuma, rezeki dariNya juga  jadi saya tak beli lagi susu omega. Kebaikkan susu ni boleh hilangkan toxic rupanya, bila google termasuk la susu unta boleh menyembuh penyakit lagi. Baru dapat menikmat susu kambing , nak kena cari susu unta pula.

Ringankan minda dengan berdoa semasa menyediakan makanan untuk keluarga dan diri sendiri. Lebih baik amalkan ini kerana Faiq minum air kosong ja yang di selawatkan jugak bila ingat, Fadya la dah minum susu fresh tanpa perasa. Dalam gambar tu dia conquer la benda manis manis ni sweet tooth dia ni.  Ye baru ni saya pegi pasar malam ada penjual susu lembu segar, tak beli pulak sebab penyediaannya kena mendidih betul2. Dulu emak memang order susu segar ni. Tah la napa tak beli hari tu..

latihan menulis | faiq writes

Saya nak pastikan Faiq boleh menulis dengan saiz yang sama. Saya tak pernak check atau buat latihan dengannya. Saya rasa puas hati bila Faiq boleh hafal surah-surah untuk umurnya 5 tahun. Tetapi menulis sama penting. Ya Faiq sekolah pra-Tahfiz tahun lepas, tak da homework. Cuma homework menghafal ada video nanti saya share.
A Happy Fat Cat
Tahun ini saya panik bila lihat penulisan Faiq, umur nak masuk 6 tahun menulis kecik besar. Ni 3 minggu lepas. Belum buat latihan, saya ambil video Faiq menulis, hanya suruh begitu ja dengan suara perlahan ikut ja buku mana-mana. Saya bercakap perlahan sebab Fadya terasa saya terlalu fokus dekat Faiq. Dia pun nak baca buku, baca A for Apol, B for Bee, kuat kuat... dalam video ni sebab nak perhatian juga. Hasil tulisan Faiq tu 3 minggu lepas, en hubby suruh practice lagi.


January 20, 2016

hubby DIY activitY

Minat DIY ni bila ada barang baru tercetus idea untuk mecipta sesuatu. Biasanya untuk kegunaan di rumah. En hubby suka buat wall shelf ja. Bila saya bagi idea semua, bila nak buat ja itu tak da ini tak da jadi shelf lagi. Biasa shelf ni kami suka cat berwarna putih. Warna ini lebih selamat dan tak nampak semak di dinding.
Hasil hobi ni dah dapat 2 buat shelf, satu letak di dalam bilik dan satu lagi di dalam bilik mandi. Dan ada satu lagi ongoing, separuh jalan paku tak masuk ke oh baru ja saya tanya hubby sebab drill tak tahu kat mana hehe..
Bila mula mengecat, seperti biasa la Faiq duk tanya bole sentuh ke tak, hanya sebab saya cakap jangan pegang ja.
Pengeringan buat di luar. Ok apa yang perlu : 1. Papan 2: jigsaw 3: paku 4:screw 5:shelf angle. Petik jari jadi hehe..

panjat pokok kacang | jack and the beansstalk

Malam sebelum hujung minggu tu, saya bagi Faiq Fadya buah oren. Buah oren tu ada biji, Fadya asyik cakap beans sambil suruh saya ambik. Saya cakap bukan bean tapi seed, ya biji limau, letak di atas meja sebab beberapa kali saya cakap buh dalam dustbin, Fadya duk bagi sambil cakap throw mama. Suruh buang , oh nak buang kut tingkap ok buang kut tingkap. Saya ok ja buang kut tingkap ni sebab terangkan la jugak sebab biji ni biodegradable bukan sampah yang tak bole compost. Kan😀😦πŸ˜₯πŸ‘ πŸ‘‘πŸ‘šπŸ‘œπŸ‘’πŸ‘‘πŸ΄πŸ—πŸ”πŸ©πŸ­πŸ—»πŸ«πŸ› sorry fadya dekat saya ni tekan icons tu.

Ok berbalik kepada biji limau tu saya suruh Fadya buang ja, tapi dia tarik suruh saya marah dan campak biji tu, macam dalam buku cerita. Tak sangka Fadya ingat cerita yang saya bacakan di bookstore sebelummya.. ya kami lepak kat bookstore beli buku cerita tentang beruang untuk Fadya, comic zombie untuk Faiq.

Ok esok paginya, apa lagi dua beradik tu duk intai la pokok kacang tu tumbuh ke belum. Not yet not yet sambil jawab sendiri. Dua beradik tu keluar siap try panjat pokok lain. Gambar yang satu lagi tu Fadya nak tangkap rama-rama sampai sergum rambut.  Ya saya tanam pokok bunga kertas dan bunga tahi ayam ja sekarang senang jaga sebab pokok kuat tak di hingap siput :) Sekian ceritanya :)

sedih | faiq upset

muka merah, red alert 
Rindu Faiq, bila dia di sekolah. Minggu lepas saya jemput Faiq, saya turun tunggu. Teacher buka pagar, terus Faiq panggil mama sambil berlari kearah saya, Memang hari sebelumnya, saya memang nak peluk dia tapi macam dalam cerita hindustan la pulak duk express kat situ kan. so saya pegang tangan dia. terus jalan ke kereta.

Tapi hari apa ya thursday kut, dia lari panggil mama, sambili lari terus ke bangku menunggu tu terus meniarap... lepas tu bangun, pergi ke pagar sekolah,  toleh ke arah saya ni, berhenti bersedih...mengalir air mata, tchr-tchr ada di situ. Saya pun tarik tangan Faiq sambil bertanya what happened, sakit ka? you get hurt ke, everyone nice laa, happy kan... dia cakap yeah...  Dengan muka sedih, kawan nangis...teacher angry marah, kesian kawan. Oh.. dia macam terkejut la bila tengok kemarahan kut. Sebab Faiq ni saya pernah marah dia masa baby masa dia tulis kat dinding. Masa tu semua dia belajar cara saya cakap ke marah ke, dia simpan dan tunjuk (dah besar culture shock).

Sejak tu saya cuba control marah tapi jenis terangkan dengan serius jugak. Tapi tone bercakap ja. Mungkin dia baru dengan environment suara meninggi dan tegas. Lagi pun umur enam tahun ni dah kena biasa di marahi. 7 tahun dah kena paksa solat dengan berrotan lagi. Parenting jenis high authority (berkuasa) dengan high warm (mesra tinggi).
High authority, ibubapa bole suruh anak buat yang patut buat walaupun budak suka ke tak suka, high warm tu kena dengar pendapat mereka contoh sebab dia mau dan tak mau tapi berbalik ke patut buat juga. Contoh kena pegi sekolah tapi lepas sekolah dia boleh main dan beri toleransi tu. (Dari Buku child development).

words wednesday

Oct 2015 Langkawi Airport, paper bag as souvenir
Tak payah nak berselfie lagi tak yah, perkataan jangan, tak patut saya gunakan. Sebab saya suka yang lebih positif contoh, lega ada faiq tolong snap, atau lega ada cameraman,  dengar ayat bersyukur kan, mama duduk reset minda ni.
Dulu saya pertikaikan ayat pendek pun contoh "never say never" "jangan kata jangan" ha dah 2 kali sebut tu hehe..tapi tak bagi sebut hehe..ok la berbalik ke wordless wednesday.  Saya pun ikutkan juga senangkan sebab just letak pic tapi nak cerita skit ja..

Photo ni Faiq yang ambik. Ketinggian Faiq sekarang masih perlu mendongak. Kalau saya sembang dulu2 atau sekarang pun "senyum sampai ke telinga, marah sampai hidung kembang boleh nampak rongga hidung (nostril) hehe..Jadi gambar Faiq ni kebanyakkan dari bawah, so kadang ternampak rongga. Smile from ear to ear tu ayat mat saleh. Sampai nampak nostril tu..mugkin pernah dengar atau reka sendiri. Tapi emak saya cakap bila bapa saya cakap dari jauh, emak tak dengar apa bapa duk cakap tu, cuma nampak misai ja bergerak haha, ok ni memang ori ni dari emak, kalau sesiapa pernah dengar dari orang lain, boleh share ...

Smile, for a smile is a charity in your favour. 

January 19, 2016

berlakon semasa tonton | acted outta tv | tentang saya & emak

 Fadya watches and saves, Faiq prints out
Tonton tv salah satu medium anak-anak saya belajar perkataan, vocab atau expression. Cara ini tak berapa efektive. Ada cara lain, nanti saya cerita di tempat yang sama di waktu yang lain :) Sebab hari ni nak catat tentang Faiq ni bila tengok tv dia berlakun sama. Saya memang teringin nak ambil foto/video faiq sambil tengok tv sebab dia pun lari atas bumbung macam dalam cerita Tangled tu.

Ye dulu kami ambil peluang rehat ja tapi sempat juga ambil pic di atas tu. Fadya duduk memahami manakala Faiq melompat berlakun jadi kuat macam aktor dalam TV tu.

Masa saya karang post ni, cuaca sangat panas en suami dah nak balik, muka sangat berminyak. Tambahan pula saya baru lepas bercakap dengan emak saya, beliau minta saya tolong contact adik sayasebab dia cuba tak berjawab. Emak sangat merindui adik saya yang berada di luar negara. Emak cakap kakinya lenguh. Kakak suruh emak gi spa, tapi tak da masa, emak kesian bapa tinggal sorang. Emak beritahu kakak pegi spa kat mutiara damansara, (teringinnya saya hehe) bagi cantik, kakak pegi waktu suaminya kerja. Cakap spa bagi bersih Tu yang saya rasa selekeh ni sebab panas muka berminyak ni. Nak cuci muka dekat sinki. Ok sambung lagi ye. (Draft tadi)

aktiviti bagi makan kucing

2nd cat / kucing kedua
Tajuk tu ala ala tajuk dalam siaran majalah 3 tu hehe (sori tukar tajuk pula)...Fadya terlalu minat kucing, kami beri galakkan kepadanya untuk bagi makan kucing bila ternampak kucing saja. Tak bersedia untuk bela lagi.  Tapi pagi-pagi dah nak feed cat, new cat (different cat). Pandai pula nak kucing yang lain. Dalam kereta, kami letak tong susu yang di cat warna putih dan diisi makanan kucing, ada pot dan sudu plastik. Terjumpa kucing terpaksa la satu keluarga duk tcit cit cit, yeow yeow, memanggil.

Pic Fadya pegang beg tu rasa kesian pula sebab dia nak bawa beg tapi tertinggal. Tiba terjumpa beg plastik warna pink, sukanya dia usung beg tu penuh gaya. Tengok muka fadya muncung ikut patung kucing belakang tu. Apa simpulan yang saya bole dapat dari membuat aktiviti makan kucing ni, Fadya lebih memilih bekas yang cantik untuk kucing. Haha saya pula nak tergelak. Pagi tu saya cari bekas untuk bekalan buahnya tak abis, jadi saya ambil yang kecil ja warna putih macam dalam pic atas tu. Fadya cakap this for cat. La untuk fadya la. Fadya want pink kaler. Dah lambat saya campur ja dgn bekas roti yg pink bekalan sekolahnya sebab dalam tu ada dua bahagian.  Her observation, dengan pemerhatian Fadya pun buat kesimpulan :)

January 18, 2016

Tiga Lalat Calendar Giveaway

 
UNTUK pertama kalinya dalam blog tiga lalat yang ini, penulis ingin membuat mini giveaway sebagai menghargai pembaca blog penulis yang biasa-biasa ini. Kali ini, penulis akan memberikan 4 kalendar 2016 yang direka sendiri oleh penulis dengan gambiran-gambiran yang pernah memenangi peraduan dan memasuki majalah fotografi. Cara-cara: 1- Follow 2 blog penulis: blog "Tiga Lalat" dan blog "A Postcard I Want". 2- Buat satu entri bertajuk "TIGA LALAT CALENDAR GIVEAWAY" 3- Tinggalkan pautan entri di ruangan komen di bawah. 4- Kopipes (baca: Copy and paste) banner di bawah ke dalam entri: 

Terma & Syarat 1- Terbuka kepada blogger yang tinggal dan beralamat di Malaysia sahaja. 2- Merupakan follower dua blog "Tiga Lalat" ini dan "A Postcard I Want" itu. 3- Pemilihan pemenang 100% terletak ditangan penulis 3lalat tanpa prejudis, sebarang surat ugutan tidak akan dilayan. 4- Pemilihan 4 pemenang adalah berdasarkan 2 kategori: 2 secara rawak dan 2 entri yang paling menarik dan kreatif menurut firasat penulis. Jika tiada entri menarik, penulis berhak memilih secara rawak sahaja. 5- Kalau penulis dapat kesan sebarang tipu helah, muslihat dan penipuan, penyertaan akan terbatal serta merta. 6- Hadiah (kalendar) adalah seadanya dan tidak boleh ditukar dengan wang ringgit atau ditukar dengan diri penulis (kowser uools) atau apa-apa sahaja. 7- Hanya seorang blogger saja boleh memenangi satu hadiah kalendar walaupun dia ada banyak berjuta2 lemon blog yang lain. 8- Penulis berhak menukar cara-cara dan syarat mini giveaway ini. 8- Tarikh tutup penyertaan: Isnin malam Selasa | 18 Januari 2016 | 12.00 tengahmalam (jam penulis). Blog bukanlah hakmilik kekal.

JOM JOIN :)

rumah bersih lawan rumah cantik /tazkirah

me mop lantai 
Hari isnin ni bole la fikir benda hobi ni, mengemas, mendekor kan. Membersih adalah salah satu terapi juga, lega bila dah selesai. Bukan itu saja, ia juga satu senaman. Bagi saya pula ia satu perbuatan dari perasaan kesyukuran. Tunjukkan. Kalau biarkan terlalu terang tidak bersyukurkan. (Obviously) Hehe pandai pula BP bertazkirah. Pesanan owner tempat dalam pic ni dibawah..

Okla saya ni nak cari photo untuk memberi inspirasi untuk dicatitkan disini. Kenapa ambil gambar tu bermakna sangat ke? Pasti ambik foto bukan senang nak dapat view KL tu hehe.  Yang tersirat di hati memang saya rindu tempat ni, tempat ni la perjumpaan business dibuat. Saya mop lantai sebelum meeting bermula. Kalau owner tempat ni baca blog saya, Memang beliau kena tahu la kami rindu. Baru ni ja beliau contact saya, nak bagi telekung, minta alamat, syukurkan ada rezeki tahun baru ni. Tula patut bersedekah baru la boleh ada tempat macam ni, memang owner  tempat ni pesan dekat saya, setiap hari bersedekah, beliau letak dalam balang dulu, sedekah pun tak perlu banyak tapi selalu. Seingat saya seringgit dua ringgit dalam balang dulu. Berbalik kepada dekor lebih baik bersihkan dulu, nanti cantiklah. Bukan kemas, bersih, kemas rumah chek letih, anak-anak cakap mainan nak tengok tv la. Nak study sama la...

January 17, 2016

Faiq tanya soalan penting / kids' important question

Faiq 3 tahun

Ok ni Faiq 3 tahun, sekarang dah nak masuk 6 tahun. Tahun depan darjah 1, inshaAllah, Alhamdulillah. Tahun lepas Faiq tanya saya kenapa dengan giginya yang jarang kat tengah tu. Saya particular juga jaga gigi Faiq ni sebab gigi saya tak elok masa masuk darjah 1. Kakak saya dapat gigi yang tercantik dalam pertandingan.

ok Saya tak jawap sebab hairan kenapa dia tanya soalan begitu. Adakah dia rasa segan gigi begitu. Saya cakap keturunan kut, terus tanya Faiq balik. Faiq cakap gigi dia tak sama dalam gambar gigi-gigi yang dia tengok. Saya cakap yang dia akan dapat satu set gigi lagi yang cantik, dan ini set yang terakhir. InshaAllah Tuhan akan beri yang rapat dan sihat. Kita sama-sama doakan. Kami pun berdoa bersama semasa tu. Gigi faiq ni tak da yang buruk, cuma satu buruk iaitu gigi geraham. Saya susah hati juga takut dia sakit. Faiq cakap tak rasa apa pun. Ahamdulillah. Faiq ni bila masuk ja berus gigi dah rasa bluerk tula sebab tak bergosok gigi belakang. Tapi sekarang dah ok. Vitamin tak makan, buah oren makan, harap boleh gusi sihat dari vit c dari buah oren yang tak teringat nak bagi mama ni.

duduk-duduk sarapan / breakfast lover

Waktu bteakfast waktu yang saya tak duduk kalau hari biasa. Bergegas sedia itu ini, bekalan untuk di bawa kesekolah. Buat minuman, buat roti jem atau roti coklat untuk semua. Tak susahkan tapi ambil masa juga sapu 6 keping hehe..Breakfast dengan telur (dalam gambar) tu kesukaan Fadya. Kami suka juga telur tapi jarangla makan. Faiq tak makan telur, ikan ayam dia makan, telur belum cuba lagi. Lagipun Faiq cakap mak ayam akan rasa sedih tengok kita makan babynya.


Bila weekend tu saya baru bole duduk, minum lambat-lambat.  Hari biasa tu tak minum atau minum sekali denguk kut haha..Bila hari cuti begini saya cuba la buat sesuatu bagi budak-budak ada semua supaya tak diganggu. Bagi tablet kulit berbulu la apa lagi tapi pic ni tahun lepas. Sekarang susah dah nak pilih apa  untuk ditengok, sorang nak superhero, sorang lagi nak princess.  Suka lihat anak-anak masih boleh berkongsi. Oklah got to go fadya asyik tanya kenapa pokok kacang tak tumbuh lagi macam dalam jack and the bean stalk pun. Cute pulak pagi-pagi ni duk tanya tu. Nasib cuti boleh la layan..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin