Pages

July 7, 2020

Bandar / SkylinesKebesaranNya memberi inspirasi kepada manusia membina bangunan2 tinggi terlalu menakjubkan. Memang megah dam meriah tetapi sudah tiada gah lagi sebab merata-rata bumi banyak mempunyai mercutanda begini. Bukannya masa untuk ini "akupunya dan yang ini # kaupunya.
Macamanapun, nanti2 kita ke tempat kehijauan pula eg Hutan Lipur Bukit Nanas di bawah.

Its amazing that man had given # inspiration by Him to build # concrete jungle. Indeed, lively and proud but its gone are the days regards this skylines been our pride as most continents on earth has the same.  In the # modern era like this is not the time to compete # thisismine and # thisisyours or this is my time !

Bukan saja macam best tapi pasti best. MashaAllah.

Night2 🌹

Rabbit dan kangkungArnab berlari di tepi pokok kangkung.

Pokok kangkung tumpang sekaki  tanam di dalam bekas ikan,  Alhamdulillah menjadi. Masih halus,mnakala harapan membesar dapat beri si bulus gebu makan.

Tumbuhan main letak-letak tempat matahari berakses sahaja. Matlamat kehijauan ja yang ingin nikmati.

Makin tahu beredit video asyik nak berposting, ada di https://m.youtube.com/channel/UCY3EAaUJ-Z0YvSKHQ6uB1Mg     yhttps://m.youtube.com/channel/UCY3EAaUJ-Z0YvSKHQ6uB1Mg   yang penting catitan ini meringankan minda yang disarat dengan pokok kangkung dah cuba tanam, pokok limau, sepasu 3 serangkai dah cuba tanam ada dalam pos lepas.

Berhobi, bersiar, bersenam, bercucuk tanam antara cara mengenal diri, menjaga diri, memyukuri diri baik kesihatan, emosi, bahagi masa dan tenaga dengar penafasan diri, tapak tangan di dada rasa degupan jantung, rentak penuh makna dan fungsi. MashaAllah.

Dalam menaip ni,,dapat rezeki tak disangka-sangka syukur kepada Allah swt, Alhamdulillah. Jazzakallah with full loves.

sarapan dan lunch


Persediaan dalam semua situasi termasuk penyediaan makanan. Ready inshaAllah steady.

Fikir hijau dalam permilihan bahan-bahan, bagi tujuan pula, pasti untuk lebih ringan badan, kenyang agar tenang dan memberi tenaga.

Sesekali ada tolak ansur, cincai juga makan roti mentega kaya kerana kononnya semua bergantung kepada ketetapan minda ni,  rasa sihat, sihatlah tetapi tak sesegar rasa. Didik diri semula, Bangun, mula lain. Capai hijau, potong potong pagi pagi baru Warna warni sarapan hari ni. InshaAllah

Sarapan apa yall arini😊 


InshaAllah waktu tengahari pun cuba2 lah
menikmati hijau segar dengan pandangan dan dlm hidangan. Sarat dengan serat.

Pilihan mama, sayur yg diutamakan. Sumber vitamin C,  asid folic. Dalam sayur atau buah dikonsum oleh individu yg memerlukan,  hanya mencari vit c dan potassium. keraplah mengamalkan fruit n fiber ni.

Biar rasa asal dari sedap yang ditokok tambah. (Masih mendidik citarasa kearah itu). Moga mama beristiqomah, adik tahu mama makan lebih vege sebelum, tapi baru2 ni dah terbabas, bangkit perbetui balik prinsip. More green sekurangnya letak satu keputusankan agar jadi kegemaran. Babitkan anak-anak juga.

Makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepadanya. (Al-Baqarah 2:172)

Luahan hati


Singgah simpan gambar permandangan hijau kegemaran kejap. Ada keyboard ni terasa nak tulis keluar apa dari dlm minda yang berlegar moga matlamat masih tetap di dalam ramadhan  menemui syawal baru ni dan melalui bulan2 seterusnya inshaAllah. .

Ayat di bawah dalam bahasa inggeris tu, ada perkataan tekad atau azam tu mama terjatuh cinta, dalam menikmati, kemungkinan ada yang tergendala, ada solusi disuruh buka Quran untuk penyelesaian mashaAllah, tiada lagi peringatan mengecapi cita-cita, harapan masa depan yang terbaik untuk diri dan anak-anak.

Taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada "Ulil-Amri" (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu. Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (Kitab) Allah (Al-Quran) dan (Sunnah) RasulNya - jika kamu benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu), dan lebih elok pula kesudahannya.

An-Nisaa' 4:59

Obey Allah, and obey the Messenger, and those charged with authority among you. If ye differ in anything among yourselves, refer it to Allah and His Messenger, if ye do believe in Allah and the Last Day: That is best, and most suitable for final determination.

An-Nisaa' 4:59

Simpan dalam minda hati dan jiwa. Selamat pagi yang indah.

Ok. Dah cantaih daun pokok nyiok buat ketupat nasik :) . Nanti la mama ceta lagi.

Salam sejahtera dan bahagia.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin