Pages

October 5, 2014

tegas memberi perhatian / firm in giving attention

english version below

Faiq ni memang ringan mulut untuk kata sorry dari dulu lagi tapi bagi saya biarlah bermakna.


Jadi saya tanya kenapa minta maaf bila air tumpah, rasa marah sebab Faiq main sangat. Faiq jawab invisible fish hidup dalam airnya sebab tu air tertumpah (ni dalam movie Frakenweenie).

1. sorry bila betul2 tak sengaja

2. berhati-hati mengelakkan buat kesalahan.

bila ajar banyak2 dengan Faiq ni dia cakap i am glad you are here mama, are you happy?

Bila saya cerita dengan kawan saya dia kata saya kurang bagi perhatian, saya ingat untuk anak yang sensitif tapi untuk anak yang aktif. Jadi dari situ saya mula beri perhatian kepada Faiq dengan pandang wajahnya, lihat mata ke mata, tanya dia, cerita tentang dia.


Baru ja mula tapi dah nampak kesan, dia jadi geng dengan saya, contoh jawapannya lain dari dulu, macam semut tu Faiq cakap perosak(pest) bila berada di dalan rumah boleh hapus tapi di luar rumah biar hidup. memang ini papa dia yang ajar. bila makanan jatuh kurang untuk dia makan, jadi dia rasa rugi dan tempat dia jadi kotor.

Saya ni pula tak reti duduk sembang dengan budak tapi kena paksa diri ibu-ibu di luar sana. Jadi saya bercakap dan terangkan bila dia minta yogurt, saya cakap yogurt bagus ada kalsium kuatkan gigi dan tulang ada blue berry (memang  Faiq suka) blue berry ada vitamin c bole increase your immune system, Faiq tanya apa immune system, saya pun main jawab ja protect you from bad germ (pelindung dari virus lebih ketahanan diri) pandai pula dia dengar dan cakap i dont want bad germ" and you are pretty good mama.

kena la jadi macam mak-mak,  bila ajak tido saya sambung la.. tido awal, esok bangun awal segar kuat, senang belajar...baru suka dia macam supehero baru la nak tido, kalau dulu Faiq cakap tak letih lagi. Style mak-mak tu memang classic dan effektif, baru saya ingat dalam surat khabar, lama dulu sepupu saya dapat keputusan cemerlang dan di interview oleh pihak media, headlinenya ialah "leteran ibu membawa kejayaan" memang ibunya iaitu aunty saya bila hidang buah pun cakap bagus untuk kulit segala dia cerita...kalau saya bermalam di rumah mereka, saya dijamu milo sebelum tido, dan diingat ke bilik air dulu supaya tido lena sampai pagi. sangat mak-mak kan :)

salam aidil adha, maaf zahir batin♡♥english version - summarised

worries me i cant control feeling with my son, Faiq. very active and overly want to play.i figure i have to focus on him and give attention like talk to him make him say meaningful sorry. just be motherly it works fine. tell him whats good for him whats not, simple stuff just i never do for instant, Fadya wanted to play with umbrella just now, ii told her it is for rainy day, when it rains we'd use it, then she put it back..last time i used to say dont play, its not a toy. thats too stern. mother's way is the greatest way.


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin