Pages

July 14, 2021

Instant dessert | Puding segera ala puding roti

Versi bahasa dan video di bawah:) English version and video below:) 





Some magic show for adik when a fruit comes 2 in 1, the pumpkin meat or pulp as dessert while the seeds as snack. We always impress with coconut meat and the coconut water is just like combo meal. 


Simple preparation, cut the pumpkins, steamed, scoop it alone to eat or add on with coconut milk, boiled sagu, sticky rice and  syrup. Really delicious and its low carb. SubhanAllah


Love greetings❤️


Saja buat persembahan magik dengan adik yang gemar pencuci mulut.  Labu juga dicipta olehNya 2 dan 1 hidangan, isi seakan puding roti kurang gula dimana bijinya kan kuaci dijadi kudapan depan tv.  Mama memang tertarik sangat dengan buah kelapa ada isi untuk makan airnya adalah minuman segar. Hidangan 2 dalam 1 atau combo, combination di antara 2.


Mudah ja penyediaan puding segera. Labu dipotong. dikukus, ceduk, makan begitu saja atau di tokok tambah dengan sagu, santan atau susu, sagu atau pulut  serta gula melaka sebagai menu special.. Memang special, sihat dan rendah karbohidrat. SubhanAllah


Salam sayang semua. Moga dimurahkan rezeki sentiasa.❤️

Scones | Fefeeling di airport

Bahasa version dan video di bawah :) 

English and video below :) 





Somehow scones made the atmosphere more relax and settling.

Son takes fruits as dessert even better. He never likes cakes or any similar. 

If only the feeling of being at cafe or hotel, airport appeared, should one tries to make it, otherwise stick to fruits inshaAllah more fruitful­čśŐ

The ingredients are at the video. I think

Have an amazing day ❤️


Tak sangka scones membuat keadaan lebih relax dan tenang. Si abang lebih rela makan buah sebagai pemanis mulut. Memang tak suka kek atau apa2 berkenan pencuci mulut ni.


Jika terasa nak ke cafe, hotel atau airport boleh la cuba. Kalau tidak potong buah inshaAllah lebih lazat.

Mama catit bahan2 dalam video kalau tak silap. 

Salam sejahtera semua❤️

Flatbread by a kid| | Roti Canai

Bahasa dan video di bawah:) / English dan video below:) 





Flatbread or roti canai is  abang's favorite food. As so we asked him to fix his own happy meal.  Found recipe and use common sense, with his willingness, the roti canai  ingredients were on the table to be made. 


Mama just jot down the ingredients at the video. It just some ideas to encourage kids to do sone kitchen jobs. First of course choose his or her favorite food. From there will some progress:). InshaAllah.


May we be blessed always ❤️



Roti canai adalah makanan kegemaran abang. Jadi peluanglah nak ajak dia buat sendiri makanan yang mengembirakan dia. Tak samalah makan di kedai kan. Dapat resepi, guna  logik dan kemahuan abang nak lakukan serta bahan2 pun ada, bolehlah buat.


Mama catit ja bahan di video rasanya. Ini cuma nak menggalakkan anak-anak untuk masuk dapur. Pertama mestilah pilih makanan kesukaannya. Dari situ berkobarlah minat nak buat. InshaAllah.


Inna haza larizquna malahu min nafad- Surah Sad.

InshaAllah moga kita semua dirahmati Allah swt. ❤️

Roasted Chicken like Fried Chicken / Bakar tapi macam goreng

Bahasa dan video dibawah :)  English and video below:) 




Roasted chicken that fix it like fried chicken as to save cooking oil.  Manage to manipulate the taste by place the grill at top near the heat. It came out crisps, most importantly is that adik the o fried chicken lover only approved it.


The simple ingredients are tamarind, sugar, salt, and tumeric, didnt dare to add pepper as the purpose is to ensure she eats not to fix new meal.


It takes 20 minutes for one side then take out flip another for 20mins in 200°C so total are 40 minutes. Obviously we need to plan early before proceed:) 

Hope you all have an amazing day ❤️



Ayam bakar sengaja dimasak seakan ayam goreng. Selain menjimatkan minyak juga menyelamatkan udara dari lebih terbau. Seakan ayam goreng terjadi bila letak grill atas sekali yang hampir pemanas. Bila keluar rangup, sedap yang penting adik rasa sama macam goreng dan lulus. 


Bahan yang sedia ada saja yang dilumur iaitu asam jawa, garam, gula, kunyit. Tak berani letak lada hitam sebabnya tak kuasa nak buat hidangan lain. 


Ayam roasted di bakar 20 min bahagian atas dan bawah dalam 200°C. Seluruhnya 40 minit la juga jadi rancang awal2 :) 


Harap semua menikmati hari yang paling indah❤️

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin