Pages

January 9, 2016

fear of / takut kehilangan kasih

Gambar Fadya dibawah sedang melindungi Faiq rasanya saya dah post. Walaupun sedang bela abang yg krna marah tapi matanya tetap hala ke tv kerana takut terlepas cerita yang sedang dia tonton. Terfikir saya tentang buku perkembangan kanak-kanak " Laura Berk, di mana memberi kasih sayang  hingga mereka takut kehilangan kasih sayang ibubapa dan takut pada dendaan sangat bersamaan dalam surah-surah seperti contoh surah dibawah. Takut atau Taqwa kepada Allah swt tak sayang hambaNya dan kepada balasanNya. Dalam buku perkembangan kanak2 "child development" pun menyebut didik anak biar mereka takut kehilangan kita. Terang sekali lebih kurang pengajarannya seperti dalam Islam, bertegas untuk solat umur 7 atau Rasulullah pun dibersihkan hati umur 6 tahun. Dalam buku perkembangan kanak2 tu buat berbagai research untuk umur berapa seorang kanak2 patut pegi sekolah.  Tetap 6 tahun walaupun ada yang hantar awal tetapi mereka masih main2.

Tengok pic Faiq diatas masa berumur 1-2 tahun tu pun rasa takut mak bapak dia tak sayang dia tu bila tengok mak bapak tengah pegang tangan masa tonton TV, terus nak gigit tu.

Freud assumed that fear #fear of punishment and loss of parental love motivate children" (Berk 488) Berk, Laura E.. Child /

Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kepada Allah dan carilah yang boleh menyampaikan kepadaNya (dengan mematuhi perintahNya dan meninggalkan laranganNya); dan berjuanglah pada jalan Allah (untuk menegakkan Islam) supaya kamu beroleh kejayaan.

surah 5:35

Hmm blogger frens sedang  tonton tv atau kat luar :))

tissue box art / art recycle kotak tisu

Sejak cuti tu, bersemangat buat kraft dengan Faiq Fadya. Saya cakap jom buat kraft tangan dengan kotak tisu. Dalam fikiran ni nak buat tv. Macam saya dulu-dulu, lukis orang dekat setiap muka surat tu tapi atas kertas panjang, gulung susah nak cakap.
Dah pernah buat untuk my hubby tu. Tak tau kat mana. Nanti kena ambik pic. Okla nanti buat tajuk lain. Ok fish tank ni idea dari fadya la yang keluarkan ikan, faiq keluarkan kereta. Nak buat rumah doll ada yang bangkang sebab dia dah ada doll house. Tu yang jadi aquarium tu. Ikan mainan, mula ingat nak lukis, gunting tapi dah ikan betul duk tunggu nak masuk. Ambik tali ikat. Lekat seaweed. Fadya warna biru dalam tu dengan pesil warna, kalau colour marker tubada keluarkan bau tak elok untuk budak-budak.  Jadila akuarium. Fadya buat puppet show katanya.

You need empty tissue box, scissors, string, color pensil, paper made fish or toy fish. Voila homemade moving fish

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin