Pages

June 8, 2016

sedekah senyuman | Frankenweenie

Dec 2015

Senyuman itu sedekah, haa dah senyum kat suami, ibu, ayah atau anak-anak pagi ni? Saya baru ja bagitau anak-anak kena senyum dekat adik dan abang ni. Bila Fq rasa nak tinggi suara kerana mainannya, saya cakap la kena senyum, situasi jadi nak tergelak pulak. Sama juga untuk Fy saya suruh senyum. Contoh dua-beradik tu bermain, Fq cakap orang yang bukan hero ni letak dalam tempat tak bagus, Faiq ambil sangkar kucing Fy tu, apa lagi Fadya cakap sangkar kucingnya untuk orang baik dan ala ala hero juga. Fy jenis mengadu jadi sempatla saya cakap kena senyum sebelum jadi pertelingkahan haha. Fq ambik kotak apa aja untuk main.

Senyum itu sunnah
Lagipun ada poster saya buat smile is sunnah tu menyenangkan. Saja buat 3D, nak ajar Fy berus gigi. Fq diajar berus dengab betul disekolah, jururawat yang ajar.


Fq ni dari umur 3-4 tahun kami bagi dia tonton movie Frankenweenie, filem hitam putih. Suka dia dengan Filem mengisah seorang budak yang minat dengan sains dan berkawan baik dengan haiwan peliharaannya iaitu seekor dog bernama Sparky.
Bila balik sekolah Sparky sambut Victor tu dengan gaya manja. Dalam fasa tu Fq suka minta kucingnya tegurnya bila pulang dari sekolah. Tak pasti la pengaruh yang elok atau sebaliknya. Yang penting berhenti senyum kepada tersayang :) untuk diri sendiri jugak. inshaAllah

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin