Pages

February 22, 2016

nota hari ini | mendidik anak-anak dan diri

Sedang menunggu Fadya abis sekolah, hati membara juga sebab Faiq terlena ke atau buat lena saya tak pasti. Saya cuba kejutkan dia bila sampai tempat mengaji tak bergerak pula dia. Mainan ditangannya terjatuh. Nampak macam memang tidur ja. Saya teruskan memandu ke sekolah Fadya. Matikan enjin, turun tingkap sikit, duduk ja dalam kereta. Ada 2 buah buku untuk di baca iaitu Tafsir Al-Quran dan 7 Habits of effective people. Suka ulang buku 2 ni walau tak abis lagi pun. Dalam 7 habits tu tulis, contoh yang diberi tu orang rajin pergi ke surau atau masjid tetapi tidak bergaul atau sampai ilmu kepada orang yang tak pergi tu tidak manfaat kata penulis. Bagi saya tetap efektiv walaup3un beliau tidak memberitahu kepada sesiapa pun yang beliau pergi ke surau kerana beliau sudah mengisi surau itu dan efektiv kerana beliau menuju ke syurga, bermanfaat pada dirinya.

Sekarang Faiq yang inshaAllah akan ke kelas mengaji esok terbangun dan mengadu kepanasan. (Saya dapat agak tutup aircond pasti bangun). | Saya cakap minyak mahal kena jimat,  aritu mama duduk dalam kereta papa, papa cakap kena perlahankan aircond (tak berkenaan) kerana keretanya "hirup" minyak. Sekarang mama pun rasa patut matikan enjin walaupun papa cakap kereta mama tak "hirup" (perkataan umah ni :) minyak tetapi demi orang yang berjalan diluar rasa kurang haba dari enjin kereta juga mengurangkan pencemaran udara, lebih elok matikan enjin.
menunggu sambil menikmati pokok berbunga
"Dan lepaskanlah simpulan dari lidahku, Surah Taha, Ayat 28

"Supaya mereka faham perkataanku; Surah Taha, Ayat 29

Rancangan anak-anak | kids planning

Bangun dan tidur balik pada hari hujung minggu itu perkara biasa. Dikejut oleh Faiq hendak bersarapan itu sudah pasti sebab Faiq sememangnya "morning person".

Saya mengarah saja Faiq menyediakan sarapannya, bermula keluarkan piring, sudu dan sebagai letak di atas meja. Faiq ikut saja malah lebih tahu mengisi air minumannya, meyediakan roti semua.

Saya pun turun rasa simpati pula dengan Faiq, hari cuti lah dapat menikmati sarapan dengan tenang, tiada bergegas seperti hari sekolah. Sampai saya di bawah, ternampak, barang-barang lain pula tersiap di ruang tamu iaitu khemah, bakul untuk berkelah picnic basket, float, ada didalam gambar tu. Saya pun terkejut tak sempat nak ambil gambar, yang ada sudah diubah-ubah takut terkotor dengan makanan cheese pun diletaknya. Tetapi memang itulah penyediaan Fadya untuk bercuti rupanuya, Fadya want to go beach. cakapnya.. Fadya sambil keluarkan piring letak dalam bakul tu, sebenarnya semua di letaknya, saya keluarkan takut terlupa, bersemut pula nanti.

Sebelum hujung minggu tu, en hubby ada bertanya nak ke mana ke hujung minggu ni, saya cakap nak la tapi Faiq sekolah betul ni risau la dia letih hari isnin. Dulu masa dia kindy berbayar, memang tak kisah. Kurang displinnya, ni dah sekolah dan inilah sekolah harapan hingga 6 tahun lagi, nak seelok boleh untuk melaluinya.

Emak dan bapa pun biasa bertanya berjumpa ke tidak hujung minggu, sudah tak semudah tahun sebelum ini, kerana saya menjaga kebajikan amboi kebajikan pula si Faiq ni, Biar dia segar bugar hari Isnin inshaAllah kalau boleh. Tetapi saya mencari solusi juga untuk bersama dengan tokwan maktok mereka, kerana hari Ahad emak ada call untuk sembang walaupun beliau tiada mention apa-apa cuma bertanya "apa rancangan nanti"?. di atas tu mesej yang lama saya simpan kerana sejak beliau guna smartphone dah tak tahu nak sms pula. nanti nak ajarlah bila jumpa. mesej yang simpan ni sebab ada tag sehati sejiwa tu yang comel tu, macam emak ni orang Facebook atau twitter atau instagram pula :)) Abeang tu orang utara kan abeang kok (kakak) hehe..


Dan taat serta berbuat baik kepada ibu bapanya, dan ia pula tidak sombong angkuh atau derhaka. 
-Surah Maryam  Ayat 14-


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin