Pages

September 2, 2021

Bulbul Birds with Rice | Burung Merbah dengan nasi

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below :) 


Beras atau makanan burung


Burung atau tupai yang berkunjung



The sun had risen, I went down late after cleaning or tidying up. I usually love to see whats going on outside the house. 


From the sliding door, I saw a bubul bird, it didn't surprise me coz I expected it to come. I had purposely put a little rice on the hanging pot as birds or squirrels love to stop by for a quick meal. I saw two Bulbul birds. 


I'm writing this because I wanted to remind myself and all kids of today to look far, as care for eyes. I am aware not all window has views but it's all in our perspective to have desire to look then good view appeared. 


I remembered when I was in a high rise building, I stared out until I saw a cloud floating and passed by in front of my eyes.  Slowly but amazingly. 


Then I realised now that my phone camera did not have any time lapse function and I doubt that it has that feature, perhaps I have no knowledge about it. 


The Yellow-vented Bulbul or Merbah Kapur can be found abundantly in the Klang Valley area actually. They have bright lining in around the eyes. The size of Bulbul is big but not as big as a pigeon. 


I wrote about feeding food for other creatures that we live around us together, the least that I can do to sustain the fauna and flora around us. 


Have an awesome day❤️


Matahari dah terbit tinggi rasanya, saya turun lambat selepas mengemas dan mencuci. 


Saya suka menjamu mata memandang luar dulu sebelum ke dapur. Dari pintu kaca sliding, saya ternampak burung merbah di atas pasu gantung. Taklah terkejut tetapi sukacita kerana memang mengharap burung ini datang. Saja saya letak nasi di dalam pasu kerana tupai atau burung menyukainya. 

Saya dapat lihat dua ekor burung merbah bertandang.


Saya menulis ini pun untuk mengingatkan diri dan anak-anak untuk pandang luar tak kira permandangan rumah, bangunan atau kereta kerana tabiat tenung luar akan terjumpa yang menarik menjelma hehe.. seramlah pulak ye. 


Teringat saya semasa berada di dalam bangunan yang tinggi, sengaja pandang luar, lihat awan terapung melintas bergerak perlahan di depan mata, sambil ambil video.


Masa tu tak da ciri "time lapse" kalau adapun tak da ilmu pun tentang tu hingga ke hari ini hehe.. 


Bagaimanapun, burung Merbah Kapur yang mempunyai mata yang cantik 'bercelak' ni mudah dijumpai di Lembah Klang. Bersaiz besar tapi tidak sebesar burung merpati. 


Sekurangnya saya tak lah menulis tentang makanan kita ja, malah makanan burung & tupai pun; Inilah yang terlarat saya boleh buat untuk kesinambungan flora dan fauna sekitar hehe.. 


Moga kalian melalui hari dengan keindahan ❤️





















Beef Karipap | Karipap daging

Bahasa dan video seminit di bawah:)

English version and one minute video below :)


Bahan inti kurang sesuai


Halia dan sos steak masuk ke? 


Once in awhile I crave for pastry. Actually, every other week I would  think of eating curry puff.


I prefer chicken karipap (I doubt the name karipap come from curry puff) but this time I tried making beef karipap as I have to finish the existing stocks of beef in the fridge.


The procedures or steps are the same only the main ingredient used is beef instead. This time around, I used margerine and the brand is planta for the pastry dough. I love the crust and with planta its combined well, not too fragile. 

It's crisp and pastry taste, ya know crispy carbo hehe.. 


The fillings did not taste as good as the chicken filling though, we suspected the beef mixed with ginger didn't go well together with steak sauce. Not really sure, but will do differently next time. Perhaps using burger patties recipe with holland onion but stir fry.

Nevertheless, The fried beef karipap were still good for my taste as its my favorite crust hehe.. 


Have a nice day ❤️


Kadang saya teringin hendak makan karipap tapi yang buat sendiri.


Harap ini tidak berlarutan. Saya lebih suka jika saya tidak begitu memikirkan tentang makanan.


Selang dua minggu pasti terfikir tentang karipap. Saya memasak inti karipap seperti cara dan resepi yang sama dengan inti ayam  cuma tukar dengan daging lembu.

Untuk kulit pastri tu saya menggunakan marjerin dari jenama planta.  Cuma intinya tak begitu mengikut selera, mungkin kurang sesuai rasa halia dengan sos steak tu. Masih perlu di tambah baik lagi nanti. 

Saya lebih gemar karipap ayam tetapi terpaksa buat karipap daging kerana ingin menghabiskan stok daging yang tersimpan lama.

Sedap kulit pastri dengan planta, ikut citarasa. Inti daging ada kekurangan, tidak pastilah rasa asia (halia) dengan western food iaitu steak. Mungkin akan cuba resepi seakan daging burger pattie berbawang besar kuning (bawang holland) tetapi goreng gaulkan.

Walau bagaimana pun, Karipap yang digoreng berinti daging ini tetap menambat hati. Alhamdulillah. Lerai lagi...nak diet keto gamaknya hehe..

Previous post tak letak link pemenang kita. Jemput ke blognya yang memaparkan Personal view, Current Issue, Informative Educative Articles.  Terima kasih sekali lagi Blogger Azhafizah  harap masih datang sini dan meninggal komen yang best-best selalu. Moga sis Azhafizah diberi rezeki limpah ruah. Aameen.  Linknya https://www.azhafizah.com/?m=1


Salam sejahtera ❤️

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin