Pages

April 13, 2016

semangat | sedekah

Bila buat sesuatu yang kita suka mana boleh terlupa nak cerita kan.. mesti la buka rahsia hati apakah yang memberi tenaga hari-hari, salah satu rehat hati ni.. kata Ustazah Dr Nik Salida Suhaila .untuk rehat hati  perlu bergurau.

Emak saya pun suka bergurau kadang tu lawak ulangan ja, contoh lawak yang saya segan nak cerita tu tapi cerita di sini jugak ialah emak selalu beri minuman sejuk seperti 100 plus setiap kali keluar bila balik singgah kedai beli yang sejuk dan hulur je botol minuman tu melalui tingkap kereta kepada pengawal keselamatan kawasan rumah emak, jadi saya pun cakap dengan emak yang saya pun nak beri lah minuman juga..emak cakap tak boleh sebab nanti pak security tak tidoq lena.. sebab saya muda haha.. nak tergelak pula bila ingat..

Berbalik kepada tajuk saya, sentuh sedekah air dan Semangat mengutip syiling sebenarnya, kutip di sekeliling dalam rumah, Alhamdulillah dalam plastik aiskrim malaysia tu ada RM5 dan dapat berbungkus juga tau :)  ingat tak nak cakap lagi tentang ciptaan manusia untuk ditukar dengan ciptaan Tuhan ni seperti makanan dari bumi iaitu bendang, kolam ikan.  Di awal keperluan adalah makanan, lebih sedekah kalau kurang kongsi. 

Bila minta sesuatu mesti ada niat atau matlamat penting, memang la si BP ni nak travel dah rasa bersalah nak travel tak menolong jadi duit yang dapat tu diberi kepada golden rice (beras yang tahan lama) lebih kurang (contoh) seperti Bill Gates beri duitnya kepada makanan ruji di Filipina dipanggil golden rice atau ladang susu sebab matlamat pertama makan dulu :) Itulah kenyataan. InshaAllah, Ameen.

Betul selepas published saya ada post baju untuk sedekah dan diletak di kotak iklan page ni. Itulah saya delete sebab tak pasti bile boleh poskan tetapi blogger AA dah komen jadi memang untuk sedekah dan gambar tu contoh baju untuk diberi. InshaAllah. (T&C untuk stocks, masa & blogs)


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin