Pages

January 15, 2016

fadya sabar ja / fadya tolerates

Anak perempuan saya ni suka princess. Gown atau baju Elsa tu dia yang pilih sendiri. Bila pakai dia menyanyi lagu happy birthday, rasa kesian pulak tengok. Suka princess, tapi mama beli t-shirt dengan seluar ja hingga tchr fadya cakap bagila Fadya pakai baju kembang-kembang. Saya cakap ada skirt kadang pakai, biasa dengan skirt saya pakai seluar sekali. Syukur Fadya pun ok macam tu.

Dalam pic ni Fadya sedang mendengar cerita superhero walaupun dia minta cerita princess. Papa just cerita ja sebab dah ada mainan Faiq kat situ, sambil cerita sambil mengusik anaknya yang duk cakap i want princess story. Fadya cakap ironman dengan winx, kartun dalam nickelodeon tu boleh terbang. Fadya likes princess bole naik kuda. Ada animals lain. Iron man sorang-sorang. Sebab itu la Fadya suka kuda, pony, duk berangan  dia princess berteman selalu :)

jadual menyiram / wed is watering day

Tanaman dalam rumah tu, saya siram hari rabu. Senang sebab kalau hujung minggu tak da rumah pun tak risau. Hari rabu pasti ada rumah kerana hari sekolah dan bekerja. Hari isnin tu biasa sibuk, kalau ke mana tu hari isnin uruskan hal budak2 dan kain baju dulu. Hari selasa ada kelas mengaji hehe..amboi, buat satu keja satu hari ja, melampaukan..hehe.. moga dipermudahkan olehNya kan..

Dalam gambar ni adalah pokok lidah mertua dan pokok duit. Pasunya saya letak lace dengan bunga plastik. Lace tu saya lekat dengan uhu, bunga tu dilekat dengan hot gun. Hasil nya tu rasa lembut ja, sweetkan. Suka la tengok bila letak lace, rasa english decor ja hehe. Masa gerebu, suasana di dalam rumah lebih segar kerana pokok ni mengeluarkan oxigen pada waktu malam, manakala waktu siang ia mengeluarkan carbon oksida paling minimum. Google pun cakap ia susah mati hehe..dan sesuai letak bilik tidur, namaya pun "bedroom plants" :) (pokok bilik tidur).

kelas iqra / reading class

Assalamualaikum, cerita budak-budak lagi...Faiq Fadya dah mula kelas iqra. Saya ambil Faiq dari Tadikanya dan terus ke kelas Iqra. Biasa Faiq akan tanya, balik rumah atau terus ke Allah school. Bila saya cakap terus, dia nak makan apa-apa dalam kereta dan minum susu dulu. Saya memang sedia semua tu dalam kereta. Kadang tak cukup masa, bergantung makanan yang sediakan tetapi yang ambil masa tu ialah susu. Tula sebab dalam gambar Fadya masuk dulu, diikuti Faiq baru nak buka kasut.

Kelas iqra ni ada homework juga, mungkin sementara menunggu giliran membaca, ustazah suruh murid lain menulis jawi. Strategi untuk mengurangkan activiti menyembang atau untuk mengelakkan kebosanan.  Di mana saya rasa bagus. Sebelum bersurai, semua bersolat berjemaah. Baju Faiq pasti basah semasa wuduk. Fadya tidak di benar ambil wuduk langsung kerana baru 3 tahun ustazah takut lantai licin. Sebenarnya, ustazah tak ambil yuran untuk Fadya pun. Fadya ikut dan diajar sekali. Pada mula ingat waktu tengahari ni biasa budak rasa mengantuk jadi ustazah nak cuba dulu tengok keadaan Fadya serius atau tidak. Alhamdulillah..

move like a caterpillar /bergerak seperti beluncas

Terobek
Kekadang tu saya teringin nak bersama dengan budak lain, adakah mereka ni sama atau lain. Pasti ada kelainan tapi tak ketara rasanya. Macam Faiq Fadya ni bila nampak caterpillar terus meniarap dan bergerak seperti seekor caterpillar. Mereka menyesot sambil bercakap tak pa lambat macam siput (sneaky snails).

Bila beluncas (caterpilar) itu di bawa keluar, Faiq cakap tak suka dengan pembawa tu. (masa tu ada pembantu baru)  Terus ja berkata ulat suka berada di taman rumah. Saya cakap ulat caterpillar itu tak kisah berada di luar dan tak tercedera pun. Dia diam di situ. Tetapi senyap2 dia bercerita kepada papanya, sentuh juga yang dia sedang bergerak bersama ulat itu, tiba tiba ia diambil orang. Saya pun terkejut, sempat juga beritahu eh lain kali biar ja.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin