Pages

January 10, 2016

kids story teller / amboi ada pencerita

Suka Faiq mendengar cerita dari storyteller papa siap bertangan macam haiwan liar tu hehe... ala puppet show pun ada. Aktiviti bercerita atau mendengar cerita ni hanya terjadi ja. Kalau saya alert dapat la ambik gambar. Kalau saya lega dah ada imamku tengokkan budak-budak saya ambil peluang buat kerja lain. Sekarang ni duk mengajar Faiq tulis tarikh, hari dan namanya yang panjang tu hehe..Faiq bole tulis tapi asyik tanya "is that right mama" jadi mama tak bole pegi jauh mmm.. itu pun baru ja beli papan hitam baru bersemangat nak jadi teacher ni. Selepas breakfast pagi tadi, keluar tengok2 luar, terkejut ada biawak, mungkin dah ada banyak ikan guppy dalam pot air tu.

ok yall duk masak apa untuk tengahari ni..:)

improved breakfast / sarapan dan sebelumnya

Persediaan harian, breakfast untuk anak-anak dan untuk kami. Bila turun tu, bawa bakul baju kotor, botol susu terus ke dapur. Masuk baju kotor dalam mesin. Basuh tangan, lap tangan ambik masak apa-apa yang bole di goreng dengan minyak zaitun. Nak kata goreng pun bukan sebab non stick pan tu, minyak skit ja kan. Pastu buat air, hari biasa buat air bijirin iaitu oats skit, nestum, susu omega, milo serba skit buh air panas.
Potong buah kalau ada. Buat roti coklat untuk Faiq sebab dia makan dua jenis. Untuk fadya, roti cheese dengan air susu strawberry. Untuk kami pula kalau rajin, buat sandwich avocado dengan smoked salmon.
Kalau hari tak rajin, cik abeng kena duduk dengan air bujang sambil menunggu makanan nak siap, biasa tu nasi goreng 7 minit dengan pressure cooker :) last but not least itula..breakfast ni kadang sempat minum ja, lepas tu bergegas pula hantar anak-anak ke sekolah. Happy weekend dearies :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin