Pages

May 16, 2014

Liebster Award dari Blogger Nor Azimah

Terima kasih blogger Nor Azimah kerana tag saya untuk Liebster Award ni,. Harap jawapan saya di bawah badge tu memuaskan.

1. Terangkan diri anda secara ringkas shj.
2..Warna kegemaran anda, kenap
3. Sejak bila anda berblog 
4.Jika direzekikan anda mendapat wang terpijak sebanyak 1 juta, apa yang anda nak buat dengan wang      tersebut?
5.Target bolg anda?
6.Tempat menarik yang sangat anda ingin kunjungi?
7.Apa pandangan anda tentang blog saya?
8.Pada pendapat anda kenapa wanita hari ini sangat berdikari 
9. Berikan satu sahaja cadangan bagaimana menghadapi karenah anak remaja? 
10..Tokoh masakini yang anda sangat kagumi. 
11.Apa yang anda kagumi tentang Rasulullah?


Selamat bersegmen semua...

Terima Kasih blogger Nor Azimah - http://srikandiofficialblog.blogspot.com kerana Tag saya untuk Liebster Award.

1. Terangkan diri anda secara ringkas shj.
Nama terikut panggilan anak buah iaitu Aunty Fair, jadi saya pun terpanggil diri sendiri Fair, pengamal latihan fizikal dan minda kerana berminat saya juga pelajar Psychology.

2. Warna kegemaran hijau, sejak inginkan anak perempuan berjinak dengan warna pink, terbawa sampai sekarang.

3. berblog Sejak 2008

4. Jika ada rezeki, duit terpijak RM1 juta, saya akan membina perniagaan yang bergenerate kemasukan kewangan (income) tanpa bekerja supaya suami mempunyai lebih masa, InshaAllah. Saya terfikir juga untuk buat haji tapi kerana duit untuk memotong giliran orang yang dah lama tunggu, kesian pula. saya akan cuba setiap tahun jika ada kekosongan. jika kita tengok orang yang menunggu giliran dah berumur.

5. Target sekarang untuk anak-anak, tapi rasa kena tanya kebenaran mereka juga menceritakan hal mereka, harap mereka hargai.

6. Mekah - ada rezeki pasti pergi.

7. Blog NA memang informatif, banyak saya pelajari.

8. Wanita hari ini lebih berdikari kerana lebih bergantung kepada Allah swt. 

9. Satu cadangan menghadapi kerenah remaja adalah menghargai kelebihan mereka dan mendorong  mereka dan memberi pentunjuk untuk maju dengan pemilihan aliran pembelajaran yang betul. Bukan tunjuk sahaja atau memberi tahu itu tak boleh ini tak boleh tetapi pantau yang boleh hingga mereka lakukan, kerenah akan hilang apabila ada satu fokus. lagipun masa remaja ni la mereka menunggu dan lebih suka disuruh kerana untuk buat sendiri rasa segan macam nak tujuk rajin. Selepas SPM minta mereka mengingati ibubapa pula.

10. Tokoh masakini yang sangat saya kagumi ramai, saya ingin buat entri tentang ini suatu hari nanti. Salah seorang Tokoh maalhijrah, ada saya lawati beliau tapi belum bersedia untuk kongsi di sini.

11. Tentang Rasululllah yang saya kagumi ialah Beliau sebagai pengembala kambing yang memerlukan sifat penyabar, pelindung bila diserang tetapi terpaksa mengepung supaya di bawah penjagaan Beliau berkumpul bersatu serta diri Beliau juga selamat,  sambil itu menikmati alam sekitar juga perihatin dengan makhluk lain selain manusia.


Saya tag blogger2 yang baca entri ni dengan soalan yang sama. Selamat bersegmen.

Happy Teacher's Day / Analisa ttg Faiq

Faiq pandai menulis dengan cermatnya. Tulis atas dot dot betul-betul dia ikut, kadang minta pemadam sebab katanya tak elok.

Sebelum ni Faiq tak mahu tulis langsung tapi Teacher dia cakap dengan saya, Ambik tangan Faiq keluarkan ibu jari dan telunjuk dan letak pensil, kepit dengan dua-dua jari tu, sambil pegang tangannya dan tulis sama-sama. Ok dia buat tapi mulut duk cakap apa-apa ja sebab nak tunjuk dia tak fokus pun.

Lepas kami paksa dia. Berkat doa, sekarang letak buku ja dia tulis sendiri dan habiskan homework. Alhamdulillah.

Jadi sekarang saya nak ingat balik masa Faiq belum satu tahun lagi dia dah pandai pegang pensil, tapi dengan Teacher winie, dia tahu gunakan. Thanks Teacher.

ada potensi 

suka pen
ada pic dia lagi dia asyik pegang pensil dan kertas


Faiq had shown progress that he writes well. He even follow the dots without any flaw, sometime he asked for eraser to correct it and he said it was not good.

Before this Faiq didn't want to write at all but the teacher asked me to take his hand and take out the index finger and thumb and put the pencil in between while hold his hand write along. It was Ok but he talked much to tell me that he didn't focus on the movements of the hand.

After prayers and force him, Now I put the book on the table and he finished the homework on his own,


Now it reminds me of Faiq was almost 1 year old, was skilled enough to hold pencil but with Teacher Winnie, he can make use of it.
LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin