Pages

February 3, 2016

percakapan anak-anak | kids

Sofa panjang depan tv adalah tempat merehatkan diri selain dari katil di dalam bilik. Terasa lebih lega mendaratkan diri ini di sini terutama selepas mengangkat Faiq yang lena di dalam kereta masuk ke bilik. Dari bawah ke atas. Ya, kami keluar sekejap tadi. Berkali-kali minta Faiq duduk di rumah saja kerana dia pasti akan terasa mengantuk dan terlena di dalam perjalanan.

Yang sebenarnya sebelum masuk tido, saya ingin mencatatkan tentang Faiq beritahu " i love you mama, because ..mama pakai seluar yang besar seakan kain atau skirt". Cantik. Berlainan pula, bila saya pakai legging, semasa di rumah saya lebih menyukai legging atau seluar tido, tetapi dah lama tak beli seluar tido jadi legging la dipakai dan di waktu nak keluar sarung ja skirt atasnya, dan kedengaranlah suara  Faiq "i dont love you lah bila mama pakai legging menyerupai seluar mandi tu". Biasa "saya jawab i love him lah juga kan".
Kids

Petang Rabu, saya jadualkan untuk bermain dengan budak-budak di luar masih dalam pagar rumah. Jadi bila keluar tu, saya asyik nak lihat pokok bunga atau ikan dalam pot tu. Air terlalu beralgae berlumut, anak-anak ikan sangat banyak berenang di permukaan air. Percubaan saya untuk menguna plastik cup untuk menukarkan air tidak menjadi kerana di halang oleh Fadya. Fadya cakap pour the water back mama, baby ada dalam air katanya. Saya terkejut Fadya mengunakan perkataan "pour" atau tuang. Entah di mana dia dengar perkataan itu. Saya cakap english tak betul sangat, mungkin saya guna "put the water atau throw the water. Fadya sedih kerana dia menyangka saya ingin memisahkan anak dan mak ikan. Ada la sekejap adegan drama petang tadi. Itu saja catatan hari ini. Selamat malam, moga kita bangun tahajud nanti. InshaAllah. Entri sebelumnya bekal berpavlova


bekalan berpavlova | lunch picnic

Anggota badan menyediakan sarapan, minda memikirkan persediaan bekalan makanan di tengahari. Ikan mackerel  termenung ja dalam freezer di keluarkan, sayur tak da pun cuma buah kiwi dan kacamg buncis yang dapat menambah warna bekalan nanti.

Penyediaan perencah semua sudah di mesin dan di letak dalam bekas nutella. Seperti ikan bilis sudah diblendkan menjadi hancur, buah pala juga di blend dan di simpan. Mema7ng saya seorang yang tak pandai memasak, ini lah usaha memudahkan untuk menjayakan misi membawa bekal. Sejak Faiq menggemari kicap manis ni, saya kurangkan mrnyediakan kari.

Jadi menu hari ini

1. Kuah masak kicap di lumis dengan bawang putih dan bawang kuning, halia, serai, nutmeg
, ikan bilis, garam himalaya, cili kering dan minyak zaitun.

2. ikan goreng di goreng dengan minyak canola, sebelumnya dilumur dengan kunyit hidup yang di mesin, garam himalaya.

3. Sayur juga ditumis dengan minyak zaitun, buah pala dimesin halus, bawang putih berulas ulas, bawang kuning hampir sebiji, ikan bilis, halia, serai.

Walaupun simple, hati rasa senang sebab bahannya termasuk bahan sunnah, bahan herba yang menyihatkan dan penuh dengan antiseptic. Boleh google kunyit (tumeric) hidup sangat bagus, halia juga. Kuantiti skit je.

4. Dessert tu saya sediakan ubahsuai pavlova. Biasa base pavlova dari putih telur tetapi saya cuma sediakan roti di bakar dalam oven terlebih dahulu. Nanti akan diupload gambar. Cuma dessert saja yang ada.

Maaf bukan kemiri, nutmeg cuma quantiti yang skit.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin