Pages

April 12, 2016

bila air yang disediakan tak diminum

Bagi saya kalau rasa semacam ja mesti cari air dulu, sebab emak la yang pesan dari dulu lagi suruh minum air bila ada sesuatu. Kalau kawan berbangsa lain memang sentiasa bawa botol air. Sepatutnya minun air sekerap yang boleh kan..
 
Dengan Faiq, saya bersyukur dia ambil air  sendiri di bawah. Saya perasan memang kerap juga dia turun naik ambil air kosong tanpa ais. Sambil tengok tv atau belum mula buka tv dah ambil air untuk di minum sambil-sambil tu. Fadya ajak main pun dia liat lah nak join sebab dah tahu apa yang di minat di tv. Lagi pun Fadya main candy dalam bakul atau terpurung kelapa tu tak menarik bagi mata Faiq.

Oh tentang minum air tu , Fadya turut sama tetapi ambil air kotak. Yang sebenarnya Fadya dah mula minum air kosong, jika nampak ada air warna dia ambik yang warna dulu.

Jika saya keluar saya akan sedia air, susu, makanan untuk Faiq kerana dia tak nak ikut. Jadi Fadya terpaksalah berkawan dengan teddy bear nya dah abang kat rumah.. Dalam pic tu Fadya cakap dia minum dulu baru teddy bear minum...aiii :)

Biasa bila saya balik dari keluar, saya masuk rumah tengok Faiq dah mandi dan makanan dan minuman abis tetapi kali ini tak di sentuh, hal ini baru jugak jadi walaupun dah lama juga Faiq tak nak ikut bila kami keluar.

Sedihnya perasaan ini, maksudnya anak saya ni dah terlalu asyik nonton tv atau bermain. Macam saya dulu main komputer sampai malam pun tak sedar nak buka lampu. Dari situ saya pesan betul-betul kena peka atau alert dan ingat nak minum air.


Fadya memang cakap dia good girl sebab habiskan air botolnya siap tunjuk lagi, saya tak perasan semua ni, dia nak tunjuk sangat, mungkin di sekolah di ajar minun air sampai abis kut.


Oh ya air bekal Faiq abis, saya check jugak :), Alhamdulillah. Letak juga botol Faiq yang dibeli 3 tahun lepas.. berjasa jugak, kerana yang sebelum ni asyik pecah ja.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin