Pages

February 2, 2016

penjual bersedekah | at school

Setelah kelas mengaji bersurai, saya terpa untuk bersalaman dengan ustazah dulu,  melangkah keluar sambil bersalaman dengan yang bertembung ditepi. Tergesa jugak untuk menjemput Faiq, singgah rumah intuk ambil botol air dan minuman untuk Faiq Fadya kerana cuaca panas, cuba sedaya upaya untuk menyejukkan badan dan tekak.

permandangan dalam perjalanan menjemput Faiq
Sampai di sekolah saya bertanya Asst tcher tentang baju tertinggal semasa hari rentas desa itu. Tanpa berlengah saya diberi masuk tanpa pass untuk ambil dalam bakul, Faiq tahu kata A Tcher . Faiq lari masuk ke kelas dan pamggil "Teacher, i want to take my clothes". Teacher sambut dengan ceria dan mesra, she said Yes...syukur sangat saya.

permandangan menunggu Faiq keluar dari sekolah
Hala ke pagar, saya perasan penjual yakult memberi percuma kepada murid-murid kerana masa awalnya ada seorang budak menangis inginkan yakult tu. Penjual tu cakap beliau bagi percuma untuk budak lain juga. Saya yang memegang baju sukan dan baju yang tertinggal tu sambil bercakap dengan penjual tu "saya pun nak belanja budak2, saya pergi ambil duit ok?, beliau cakap tak payah, saya nak bersungguh, Faiq lari laju ke sungai, Asst tchr tu jerit sambil bangun untuk menghalang Faiq turun terus. Saya berlari mengejar Faiq juga dengan plastik baju jatuh. Saya tarik tangan Faiq, dia masih nak ke sungai, saya bisik di telinganya kena balik dulu blah, blah..sambil berjalan ke kereta. Di dalam kereta di minta air dengan favorite drink. Baru saya ingat bila keluar ambik baju, Faiq suruh saya jalan laju. Saya bukan berlengah saja tetapi berhenti bersembang lagi, mungkin respons kepada dahaganya begitu. Segan meminta secara terbuka. Masih membaca Behav psychology..baru lagi bermula dengan "stimulasi dan respons".
catitan penting hari ini

Isnin di bulan Feb, my neighbour dan kawan kelas mengaji buat aktiviti bersenam di paginya. Syukur saya dapat join mereka yang ingin tampak Fabulous di bulan Feb-ruary ini .  Cuma hari ini menjadi serba salah untuk tinggal Faiq di rumah sebab sekolahnya cuti peristiwa hari ini.

Berpakaian baju berkola turtle dan berlengan panjang, saya berlengah untuk bersiap cepat supaya Faiq terbangun, sudah di sapu SPF di muka, Faiq belum bangun. Saya capai bag untuk hp dan kunci kereta terus turun, tutup pintu dan bercadang hendak drive sebab senang nak balik cepat. Buka pagar, nak reverse, ternampak neighbour, masuk balik kereta. Kami berjalan kaki ke padang.

Tak sangka pula aktiviti senam, jadi sesi sarapan di kedai berganjak ke kedai bunga. Tetapi ada yang berdisplin terus pulang ke rumah :)

Dan pada malamnya, kek untuk Fadya di hantar ke rumah. Semasa order saya order saya minta luar asalkan pink je, dan minta jugak beliau sediakan candle. Kat pagar rumah saya bayar, beliau cakap nanti order lagi, ada cupcake, choc indulgence (maksud indulgence terjebak atau terasyik sangat dengan coklat) . Saya cakap si abang tak suka kek, beliau cakap cupcake cookie monster ada, mesti budak suka.

Bila saya masuk rumah saya buka kotak kek tu, cantik tak berwarna pink, banyak choclat ada kartun ada bunga roti.

Dapat mesej dari beliau bahawa beliau lupa nak bagitau dekat saya yang beliau dah tak supply lilin lagi sebab menyerupai budaya ya hu di dan nasr ani. Saya cuma balas dengan berterima kasih saja kerana terlalu lambat beliau beritahu saya dan pasal lilin tu saya tanya terang2 "ada ke tak da sedia lilin" tapi beliau jawab ada( dalam whatsapp pun tanya)  Mungkin ada tricks di sini? Kerana kek itu sendiri simbol sesuatu yg tak kena. Tu la sebabnya kek birthday anak saya tak sebiji, cuma satu potong biasanya. Kek Ada lilin di atas, makan steam boat ada api di bawah, makan burger atas angin sebab tak berdulang. Blog ini pun website dari budaya sana, juga whatsapp telah di beli oleh founder F b. Ini dah kes dot dot dot. Lagipun saya bertanya, beliau patut jawab tak da. Dan jangan tanya saya nak tulis apa kat kek tu, biar tak tahu occasion apa. Sebab saya memang bercadang untuk biar kosong tak bertulis di atas kek pink tu. Kek harijadi tak bole ada untuk membaca doa selamat pun, itu beliau tak tahu kut, saya pun google dengan was wasnya.

Saya baru nak jadi agen kek beliau tapi bukannya ada masa sangat pun. Ni baru urus goodies dan ada aktiviti dah blog pun terbengkalai  :) Ni kira lambat publish blog dan belum BW. maaf belum BW. Alhamdulilah kepada Tuhan yang memberi Rahmat.

gambar hiasan flesh and bloodLinkWithin

Blog Widget by LinkWithin