Pages

May 29, 2014

cara faiq dan murid-murid / kids have their own way

Faiq masih nak mainan walaupun baru dapat mainan baru. Saya tak pasti nak atasi hal ni sebenarnya. Saya cakap dah ada kat rumah. Dia nak kereta kuning yang macam bumblebee tu. Saya memang cakap tak boleh.

Saya tarik tangan dia sambil baca Ya Latif dan baca Al-Fatihah dalam hati ingat nama dia. Bawa  masuk dalam kereta Faiq menangis sambil ucap Lailla haillAllah na MuhamadaRasulullah. Lama jugak sambil nangis saya rasa nak tergelak pun ada bila dengar. Pelan-pelan saya buka lagu Maher Zain yang campur2 kompilasi... dia sambil perlahan berzikir dengan nada nangis berhenti sambung lagu I need Allahu.. kuasa zikir mententeramkan keadaan serta mak dan anak mungkin niat lain2.

Teringat insiden ( walaupun ini tak berkenaan) dimana murid-murid sekolah asrama yang bagus dan menjaga status sekolah biasa mahukan murid yang berdisplin. Tetapi murid lebih bijak untuk keluar dari sekolah melakukan perkara yang bertentangan supaya mereka boleh balik sekolah dekat dengan rumah. Dari situ sekolah perasan yang sekolah rugi murid-murid dari keluarga kaya sebab rumah lagi selesa ada tv jadi perubahan dibuat ke atas undang-undang cara lain tanpa keluarkan budak-budak ini.

why dont you buy this car mama ?

saja tanya dia suka ka kereta bumblebee - yesh...i like sambil peace :)it seems faiq outsmart me with the verses i cited and he did the same,  the power of verses calmed himself instead and myself too and we went home peacefully though he teared silently.

it reminds me of the incident where the pupils outsmart the school rules to escape staying in the boarding school by doing unpleasant  activities. And the school noticed this that they are losing pupils and replace with the rules and see the different on kids. though this is not relevant but need to note it.
LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin