Pages

December 8, 2014

kaya minda n hati / wealthy heart n mind

Assalamualaikum, rindu blogging dan rindu rakan-rakan blogger yang sudi berkunjung di blog tak seberapa ni. Saya tetap BW rakan-rakan kadang-kadang sempat komen juga.

Tu la kata Yosuke Hamamato, biar kaya minda dan hati untuk membina kehidupan, baru
menikmatinya. Hamamato adalah seorang usahawan yang berjaya dijemput ke seminar yang saya dan hubby hadiri baru-baru ni.

Sebenarnya saya dah tahu dari Fb ada ustaz menyeru umat menjadi kaya jiwa. Ini juga saya bualkan dengan en hubby. Beliau pun setuju pernah dengar dan patut curious untuk menjadi kaya jiwa ni. Saya tak pasti bagaimana nak jadi kaya jiwa hati minda ni, tetapi boleh agak seperti berbesar hati dengan melakukan sesuatu dengan ikhlas.

Contoh, lama dulu, saya dan hubby di minta tolong mencuci boat seseorang hamba Allah, kami suka boat kut tu yang boleh buat tetapi sebab ada pembantu rumah, faktor utama masa tu kami bersetuju untuk menolong, dari situ saya beranalisa kembali kenapa saya boleh lakukan dengan pergi shopping cadar semua sampai Ausino beri priviledge card tanda penghargaan atas pembelian maximum. Lepas shopping pergi ke boat pasang cadar Itu bermakna pada masa tu saya dan en hubby kaya tenaga dan masa walaupun waktu malam lepas kerja bergegas merentas kesibukkan jalan raya, takut ausino tutup lagi.

Sama juga uncle saya sekeluarga  sebelah bapa saya juga kaya hati kerana sudi datang rumah ambil semua haiwan belaan kakak saya untuk menjaga pets anak-anak kakak,, semasa kakak saya sekeluarga berholiday di luar negara. Aunty saya sendiri menawarkan untuk menjaga.

Bila dengar speech Hamamato ini membuat saya terfikir semua ni, deep thinking and feel deep in the heart.. Hairan. Adakah sebab ada wang atau masa dan tenaga baru berbesar hati.

Seperti emak, ada orang menjual tudung pada hari raya pertama, buka kotak-kotak, harga RM50 ke atas, tudung brrawning ke masa tu emak belum biasa tudung macam tu tetapi tetap beli, saya cakap harga biasa Rm10, emak cakap dia beli sebab dah buka kotak depan dia, lebih baik tolong, dari terbayang emak yang lakukan seperti itu, orang buat tak tahu, mscammana la rasanya, orang lenggang lenguk beraya kan, cuba bayangkan... terpaksa deep thinking, macam garfield cakap, bukan dia kucing yang duduk bermalasan tetapi duduk berfikir panjang :))

moga lebih ceria :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin