Pages

July 23, 2021

Teppanyaki / Masakan Jepun

Bahasa dan video seminit di bawah :) English and one minute video below :) 

Mata atas bawah, tengok tukang masak dan makanan yang dimasak :))  Tupai pun menjenguk. 

-Squirrel smelled something good-

All begin with patience and turn taker that unite people. After frying fish Japanese style and shooing the flies that came to join not spanish fly ok but fly and other insect. After garlic, soy coated fish frying ends, dad and son got to rest their four limbs while eating it with tortilla kind of wraps.  Preparation and the performance come priority in some place like teppanyaki where people sit and stare at the chef - using flat iron to fry or grill. While heating up. the aroma  in the air is the appetizer. Same here the fragrant blown us full.  Alhamdulillah very satisfied and happy ending :) 


May we stay safe InshaAllah. 


Bermulanya dengan sabar dam ambil giliran menyatukan diantara satu sama lain. Selepas masak dan menghalau lalat bukan lalat orang spain yang  bertandang tapi lalat biasa dan serangga lain. Dah selesai masak,  sama2 bapak dan anak. 

baru dapat rehat tulang empat kerat sambil makan. 

Persediaan dan persembahan memasak teppanyaki pun di ambil kira seperti di restorannya di mana pelanggan tunggu dan tengok, aroma tulah pembuka selera. Alhamdulillah kenyang dan gumbira akhirnya:) 


Moga kita kekal sejahtera. InshaAllah. 

Cupcakes | Bookmark dari Uncang Teh

Bahasa dan video seminit di bawah :)  English version dan one minute video below:) 


-Kek cawan di makan slow motion:) ,  minum teh, uncang dibuat penanda buku.-

 


Kan buat cupcake coklat tak jadi hari tu, so ada peluang la.. 

Since cupcakes didnt turned out well and got - 


Sadden news about cafe that we use to go (by invitation) had to say goodbye by closing down. We immediately took a chance to help another branch of theirs by making order. We chose desserts, the lowest in list but high demand of nafsšŸ¤­. 


Sweets sent by, scoop in, eat slow mo, chat out. Felt happy and guilty, fix green tea. Lead to making bookmarks of the teabags. 


Yes, drinking green tea on a regular basis may lower cellular damage, reduce inflammation and control blood sugar spikes - from google. InshaAllah. 


May we have more sustenance and continuous provision. Aamin

Kek cawan dibeli...

Sedih dapat tahu cafe yang kami selalu diajak pergi mengucap selamat tinggal kerana terpaksa tutup kedai. Lagipun buat cupcake tak jadi, kesian dengan adik, Dengan cepatnya nak menolong cawangan kedai itu, jadi buat pembelian. Pilihan kami pencuci mulut, termurah dalam senarai, tapi tinggi dalam permintaan nafsušŸ¤­


Manisan sampai, ceduk dan makan perlahan sebab sayang, sambil sembang. Gumbira tapi rasa bersalah. Buat teh hijau, minum terfikir uncangnya bole dijadi penanda buku ada dalam video  di atas. 


Ya minum teh bagus, dapat memotong gula dalam tubuh - sumber dari internet. 


Moga kita semua dimurahkan rezeki. Aamiin.  Terima kasih singgah sini ❤️

Apple & Tuna

Bahasa dan video seminit di bawah :) English version dan one minute video below:)



Dalam video duk susun epal bagai nak rak la jugak. 


potong epal dengan pemotong epal


Even though time flies fast as if its shorten by days, still we try to prepare breakfast and took time to sit and sip, speak about the day. At that moment, the compact routine became tight and cramped scheduled not because of less time but more work suddenly appeared.  Though the photo or video showed kind of slow living, behind it,  we moved fast like no body knew that we did home volunteerily work sincerely yet fussed about it at times. The tasks pop up like mushroom after rained hehe.. We have rabbit to feed to, birds come by and asked food as we thought so, another was stray cat visited here and needed to play as well, and had a snacks for furry which become squirrel main course.  Oh yes, since we bought the apple cutter, thats the reason all kind of ways we started eating apple with breads, oats etc.  Arange cut apples on bread, one side spread with chillie sauce another with mayo, and cut into two. 


Life must go on with His permits. 


Walaupun masa terlalu singkat menjelang hari, cuba juga menyediakan makanan sihat. Semasa ini rasa rutin terlalu ketat bukan kerana terkurang masa tetapi terlebih kerja. Walau gambar dipapar nampak tenang, sebenar bergegas jugak mengendali harian dengan kerja suka lela kekadang terungkit juga di dalam hati.  Tugasan ini tertimbul begitu, jika dibiar  bertimbun pula. Adanya arnab dimana sepatut tuannya yang menyelenggarakan, disebabkan kelas online, kami la yang memberi makan kepada yg menunggu dengan sergamnya, burung-burung juga meminta, memang rasa mereka meminta sebab ada yang hinggap ke tingkap.  Kucing juga bertandang untuk bermain dan suka makan makanan dari petshop walaupun kadang bawa burung ditangkapnya, makan di belakang pokok. Makanan kucing pula dimakan oleh tupai sebagai makanan ruji. Oh ya, sejak ada pemotong apple tu, yang makan epal ni pelbagaikan cara penyediaanya. Potong epal, susun atas roti yang telah disapu cili sos, dan yang sebelah lagi dengan mayo. Lepas tu potong dua. Selanat menjamu selera. 

 

Hidup diteruskan dengan izinNya. InshaAllah.  Salam Jumaat❤️

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin