Pages

January 23, 2016

terikat vs freedom

Stay at distance not to scare the bird
Sudah menjadi kelaziman kanak-kanak dan orang dewasa mempunyai minat kepada haiwan terutamanya binatang peliharaan. Begitu juga Faiq dan Fadya sangat minat dengan burung, iguana, chameleon sudah semestinya lion, kucing dan spesies seangkatannya. Faiq akan kesian kepada haiwan di dalam sangkar ataupun berikat, dia cakap the animals kena trapped. Let them go. Mungkin saya pernah cerita yang kami pernah beli ikan guppy, masa tu Faiq sangat happy. Keesokkan harinya Faiq cakap ikan tu rindu mamanya. Suruh hantar ikan-ikan balik walaupun saya dah cakap ikan guppy jenis kecik tapi dewasa.

Dalam pic di atas ni Faiq sedih ja nak pergi dekat atau nak say hello kerana takut burung kakak tua - cockatoo itu terkejut atau takut tetapi tak dapat terbang. Faiq cakap burung dengan tali besi. Kuat untuk diputuskan. 

Saya rasa rakan blogger pernah terbaca tentang mangsa diculik (nauzubilah) yang terlepas, dalam artikel "love in captivity". Mangsa di sayangi tetapi di kurung dalam bilik yang dikunci. Selepas beliau berjaya melepaskan diri. Beliau menghantar surat kepada kerajaan beberapa negara untuk tutupkan zoo-zoo yang ada kerana kehidupan begitu tertekan. Saya google tak keluar yang spesifik, walau apa pun, sekurangnya dapat dibezakan safari lebih bagus. Biasa kalau saya komen dekat menteri di malaysia ni saya komen "lebih suka safari", "safari lebih baik". Post sebelumnya free entertaiment | Beriadah

beriadah | outing

Mama on the sand under the sun duk tengok budak budak bawah pokok, coeh Faiq lari dengan tempias pasir ke muka
Rehatkan minda dengan berbagai cara sekarang ni, bergantung kepada perspektif individu. Saya lebih suka yang percuma haha... dan tidak berplan. Bawa diri masing masing pergi. Tapi cara saya ni nampak macam senangkan. Sebenarnya pakaian budak-budak sudah disediakan didalam kereta. Sistem isi balik, bila dah guna :)  Baru ni ada yang berpesan letak sekali kain pelekat, thats something. Kira efektif ni. No bigger deal. I can do it ! Tambah kain batik saya juga :D  Tak heranlah Faiq cakap kereta tu caravan. Kadang nak yang lebih besar lagi, nak yang ada katil. Bukan senang nak senang kan..

Redup the secret randevous
Ok bila decide ja nak pergi, ada conflict interest la, abang nak jungle yang adik nak sand castle. Biasa si Faiq tolerates saja  tapi nak say something jugak. But saya pilih tempat yang ada pokok juga, so dua dua happy. Walaupun dalam hati teringin nak ke theme park, memandangkan umur yang tak cukup, ini tak bole naik lagi,  tinggi tak cukup lebih baik simpan dulu. Tapi mungkin nak pergi indoor theme park, warm up first in a cooler place. Ya nak ke taman tema bertutup dulu sebagai perkenalan :)

manfaat dari pokok | plant n reap

Fadya 4 years old 2016
Memberi tugasan kepada anak-anak juga salah satu cara membina sifat tanggungjawab dan mengambil endah sistem hidup. Menanam pokok, saya sangat menyukai sebab kehijauan menceriakan suasana dan ruang. Anak-anak pun ada pokok masing yang tanam sendiri. Faiq ada pokok aloe vera, bila nampahk anak pokok aloe vera dah tumbuh Faiq cakap "Oh so cute the baby plant". Memang terkejut juga dia ada perasaan mesmerising, teruja begitu sekali, mentang mentang mama sebut "anak" kut.

Tanaman dalam botol menjadi hiasan rumah termurah untuk saya. Botol minyak zaitun atau botol sparkling ribena ni, saya sayang sangat terutama olive oil bottle tu. Fikir punya fikir itu lah terjadi pokok dalam botol, dan digantung lebih menarik pendapat saya.

Faiq is assigned untuk siram pokok dalam botol manakala Fadya dalam pot. Memang tak perlu belajar pun, hanya siram dan pastikan tidak melimpah dan tempias atas cabinet. Fadya biasa akan kata "i cant reach" tak sampai, Faiq yang mula dulu sebenarnya. Menanam /menyiram pokok ni kira dah dapat manfaat at instant dengan segera , iaitu sihat memandang dan juga memperolehi oxigen :) Apa lagi yang dapat dari sesuatu yang bermanfaat serta merta selepas memberi ? :D
Faiq 5 year old - pic tahun 2015

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin