Pages

July 10, 2020

kongsi Tv


Memupuk tolenrasi atau berbudibahasa terhadap anak-anak, memegang teguh sivik serta tertib. Mama ingin beri "pat on my back" atau lebih biasa disebut tabik spring dekat diri sendiri  kerana mama minta diri dulu, cakap maaf nak tukar siaran tv kepada anakanak, siap cakap ok ye mama tukar kejap. Jika mama sendirian bebasnya terlentang, juga tukar siaran. Tak sama bersama anak-anak lebih meriah. .Mama jugak cuba  pratikkan mulakan dengan maaf atau excuse me semasa anak-anak sedang bermain atau buat sesuatu agar kita hormat menghormati.
.

Ada yang menyatakan kehadiran anak-anak seolah hantaran syurga dunia. Tugasan ibubapa mendidik mereka taat kepada Pencipta. .

Daripada Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Jika seseorang manusia (Islam) meninggal dunia maka terputuslah segala amalannya melainkan tiga perkara, iaitu sedekah yang berterusan, ilmu pengetahuan yang dapat memberi faedah (kepada dirinya atau kepada orang lain) dan anak yang soleh/solehah yang beramal baik dan sentiasa mendoakan kepadanya”. .


Salam

KL -makan2


Untuk yang ingin ke Asia atau yang dari selatan tak kira utara, sila singgah di sini di sentral. Bandar kegemaran, setiap kali masuk, setiap itulah teruja. Kay yell.

Pokok hutan hujan tropika tetap tegap berada di tepi jalan menyerlahkan suasana, jika dikepulan awan ada garisan perak, ditepi jalan sesak kesibukkan ada, garisan warna bumi.

Anugerah dapat pergi dan sampai, mengenangkan tentang komuniti global melalui tindakkan dan sikap pelawat atau pelancung. Bila membawa minda kehairanan ke tempat dilawati, secara sengaja atau tidak pandangan menjadi luas dan memperkaya kemampuan mengaitkan dgn penduduk disitu dlm konteks jauh dikeluarkan dari kedudukkan kita.

Contoh di bandar permakanan berlainan, anak-anak perlu menerima atau membuat menyelarasan selera. Tiada pilih-memilih. Makan apa yang disaji, walau ada rancangan nak buat resepi mudah bila menjelajah. Resepi bila travel, inshaAllah buat video atau tulis2 sini ja.
°
Salam ❤ semua.

cara tegur anak


Ikut cara bapa lion king memarahi anaknya simba. Hanya berdua tiada pihak ketiga. Classy

Memarahi, menegur dengan cara lembut, man to man talk, slow talk, lady and gentlemen talk, mata bertentang mata, bersemuka, confrontation, hand in hand talk dan berbagai.

Berhenti dan memarahi, bukan berleret-leret memarahi sambil memasak, mengemas, memandu. pilihan tempat, di dalam bilik, keluar bersiar, bukan di depan adiknya atau orang lain.

Membina penghubung percakapan
Mempaut dalam pertukaran vokal dan peranan memberi laluan dua hala komunikasi serta ambil giliran.

Mengikat pertalian dalam persembangan, strategi perbincangan.
Bermula dengan niat dan visi pengakhiran.
Sesuaikan (Adjusts speech).
Bertanya tentang perfahaman, tahap penjelasan dalam mesej diberi.
Berterus terang, bercakap dengan jelas yang hendak dicapai.
(Sambil menyampaikan lihat reaksi si anak ). Sedikit points yang mama senaraikan. Membantu bila rasa yang berlaku tidak sama yang dijangka (not meet our expectations). Jika berlaku, fikir empathy (memahami bagi pihak anak)
Jemput ke youtube tapi belum kerap post babY pose youtube

social referencing /memerhati emosiSlow and steady, melangkah perlahan berhenti perhati iatitu rujukkan sosial (social referencing) bergantung kepada reaksi emosi manusia lain memberi penilaian situasi yang tak pasti. Check out face -  pic di bawah.

Kami yang jauh memberi emosi berjangkit (emotional contagion) manakala si meow memerlukan persediaan melalui berkondisi operandi  contoh senyuman memberi kesenangan, keselamatan manakala marah memberi tidak keselesaan atau ketakutan. Di sini kami tidak bergerak memberi  hanya comfort  belum friendly lagi kepadanya.

Itulah kami mengharapkan respon  positive, si meow liar ini selesa mengisi perut kerana ini akan menghalang ia mengganggu unggas2 dan mamalia arnab yang ada di sini.

Menjinakkan mahkluk lain ( tamed wild sesambil diri kita atau mama menyesuaikan adjusting dengan kebaharuan. Sebelum ini melihat the game dalam rumah, ini lebih dekat di luar. tips to mykids  jugak fokus solusi solution focused kerana nakkan pets, belajar dari jauh dulu.LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin