Pages

November 7, 2014

pemakanan anak2 / kids food intake

Assalamualaikum,

baru ni ada tetamu dan bersembang tentang makanan anak-anak dan beliau ada baby 7 bulan, saya main interview ja tentang anak orang sambil bercerita anak saya la. Beliau yang bekerjaya menghantar anak kepada pengasuh, buat stok makanan untuk anak, pagi pagi bawak ke pengasuh.

Saya cakap yang saya suka bagi baby 7 bulan keatas sampai 2 tahun ni sebab mereka
pakai rantai pearl mama
makan ja apa jenis bubur disuap tapi Faiq macam kena paksa ja tapi dia tetap makan. yang bersyukur tu bagi yang best tu ikan salmon, ikan potong tenggiri, merah ke dalam bubur atau ayam bahagian dada sayur hijau karot semua letak, mesti blend. Faiq walaupun suka spageti masa tu tetap ngap juga sampai umur 3 tahun. sebab buat kat adik, dia pun dapat menu sama.

Pagi makan buah pisang epal ke, tengahari makan nasi, ni ikut nasihat Mil sebab mak mertua cakap tak elok baby makan nasi pagi, saya ikut sebab my MIL ni ada ramai anak semua lepasan university, ada Prof Dr,  nanti saya cerita tentang beliau yang jadi inspirasi saya juga.


Emak sendiri sudah pasti inspirasi saya kerana memdidik saya secara flexi, saya lebih lasak, jika terlalu ikut peraturan, saya mungkin tak kretif dan perut mudah sensitif kan.(Alhamdulillah) lagi pun mana dan nak makan tepat2 ni, semua ada pro n con semua ada hikmah. contoh minum air filter, budak-budak yang balik dari camping dah jadi lain, pengakuan jiran ni. mandi malam sekali sekal jjadi badan tak terkejut bila terpaksa.  berbalik sembang ibu2 ni, kebanyakan yang saya tanya ramai yang letak ikan bilis atau ayam takut cacing tak terfikir pula saya masa tu. tapi saya cakap dengan ibu berbaby, letak yang paling khasiat sebole dan setahu semasa umur ini, rasa puas hati terutama bila blend ni, rasa macam masuk ja berkhasiat macam susu untuk dalaman seperti tulang dan luaran seperti gigi, inshaAllah..

keep balance*

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin