Pages

May 9, 2016

Hadiah untuk ibu


Hadiah ibu itu untuk saya, saya dapat dari email dimana seorang Hamba Allah  masukkan duit dalam akaun,  duit untuk ibu, tolong check baki anda. Berlinang jugak lah airmata ni sebab duk fikirkan kertas yang bermakna tu... itu la kertas (wang) salah satu yang saya sedang fikirkan... dan sambil dengar dan mengikut baca Al-Waqiah berniat macam-macam untuk orang ni orang ni orang yang tersayang, teringat juga seorang remaja terlajak yang bekerja angkat gas ke rumah orang, saya doakan juga untuk beliau bertemu jodoh dengan orang kaya beriman, mula doa beliau murah rezeki tetapi lebih sempurna bila bersuami rasanya.

Pada paginya saya telefon emak sebab hari Ahad tak dapat jumpa beliau tetapi abang sekeluarga datang jumpa emak bapa dan keluar makan-makan. Emak bertanya saya ada masukkan duit untuknya ke, sebab saya ada minta nombor akaun emak hari tu. Saya kata belum lagi, sebab beliau bertanya saya buka laptop sambil sembang dengannya, saya masukkan la sedikit sangat digitnya... sambil sembang tu saya cakap dah masukkan dah tapi sikit sangat. Emak cakap terima kasih tapi beliau cakap dia cuma nak tahu siapa yang masukkan untuknya sebab itu tanya saya, bukan suruh reloading lagi hehe. Saya cakap tak pa Alhamdulillah sebab saya bertangguh untuk memberi kepada dia, biasa nak tunggu salam berisi sambil main tak yah la, ambik la hehe.. tarik tali pulak dah lari keikhlasan. Macamanapun Lega sangat bila dah buat transfer untuk emak, sepagi tu saya fikirkan lah jalan diberiNya untuk semua biasalah, terlintas Nabi Musa sa. dengan laut terbelah sebab Fadya ada exam saya minta emak doakan jugak, emak cakap sepupunya 4 tahun duk rehat relax relax ja kemarin haha...

Dengan memberi kepada emak saya ni, ada khasiatnya pada petang hari... saya terima duit yang ditransfer dari pemberi iaitu seorang ibu  (bukan emak saya) transfer duit kepada ibu jugak (saya). Moga Allah saja yang membalas jasa beliau dengan menjadi hartawan, sihat bahagia berpanjangan murah rezeki dan beriman, Amin. Terima kasih dan Alhamdulillah

fashion dan perubahan

Bila lihat gambar sendiri biasa terfikir kenapa la diri ini berpakaian begini. Tak faham betul tau. Orang melayu jati tapi kalau check tu ada la darah melayu, cina, india, indon.  Dibesarkan sebagai orang biasa ja tapi pakaian berani pakai yang tak sama dengan orang ni di malaysia pulak tu.

Bila ada anak lihat anak risau kalau lah anak berpakaian macam mamanya. Syukur makin hari diri ini dah bertukar dah tapi sikit sangat. Yang pasti masa menjemput Faiq memang fesyen biasa. Faiq pun perasan kut sebabnya dia akan cakap suka atau cantik pakaian mama hari ni.

Untuk berubah kitaran yang simple adalah dengan fikiran niat, reaksi perangai dan emosi. Juga diberi jangka masa untuk berubah dan pantau sendiri dengan catatan harian Hari ni saya sedia pakaian dan skaf yang sempurna sepanjang 5 hari untuk minggu ini, termasuk hari mengaji. Tengoklah bagaimana kerana langkah ini tidak dipersalahkan masa lepas individu atau didikan kerana hanya bergantung kepada  keputusan (azam) yang dibuat masa sekarang sahaja. InshaAllah dipermudahkan.


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin