Pages

April 11, 2016

compost | kompos sampah

Saya dah buat kompos secara serius juga kali ni. Sebelum tu saya sentuh tentang kitar semula dulu. Saya asingkan sampah kering ja dulu, sampah plastik dalam beg plastik kecik, kertas atau kotak pun dalam plastik kecik. Plastik bersaiz kecik senang sebab cepat penuh, jadi yang dah di ikat kemas tu di letak atas rak besi lama di luar rumah bahagian penjuru laman berbumbung. 

Sampah besar dan tak di penyek saya letak dalam beg sampah besar. Sampah plastik tu macam botol plastik, bungkusan plastik tepung atau biskut. Contoh berus gigi baru dalam kotak tu atau bungkusannya plastik di atas dan yang cardboard kertas tu dibawah. Saya koyak bahagian plastik masuk dalam beg plastik, yang kertas tu dalam beg sampah kertas. Gambar tak ambil pula. Semua beg plastik barang walaupun di sini plastik kena bayar 20 sen jadi di rumah tak banyak sangat tetapi tetap ada. 

Bila kami shopping memang bawa beg sendiri. Kalau terlupa kena la bayar 20 sen. Kalau simpan sampah kitar ini dalam beg sampah rasa rimas sangat kalau lambat penuh. Jadi ada 3 tong sampah. Plastik, kertas, tin dan sampah basah.

Sampah basah macam kulit epal, kulit bawang atau lebihan sayur saya komposkan jadi tanah. Kompos ambil masa 3 bulan. Sisa makanan macam tulang ke saya buang sebab bahan ni tak sesuai mengundang haiwan seperti anjing kucing mengunjung. Tetapi sayur, daun kering, batang  pokok semua bole dikompos. Bole jadi baja.  Oh sampah tin atau tong sebab lambat penuh saya letak  diluar jugak. Dalam beg plastik jugak. Bahan kompos tadi saya letak dalam beg beras sebab beg plastik beras susah di tebuk atau hancur. Amalan ini memang masuk duit, bahan kompos sampah basah pun jadi tanah tak payah beli tanah lagi. Saya catit di sini sambil mencari cara mudah dari rakan-rakan blogger. Perasaan lega menolong juga alam sekitar walau sikit demi skit. InshaAllah, Alhamdulillah.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin