Pages

January 24, 2016

jom bersenam | work out

Blog ini dulu berkenaan senaman, (nama babYpose tu nama posisi senaman yang paling senang ) saya tak berniat untuk menukar tujuan berblog. Dulunya senaman satu keutamaan kehidupan tetapi  bila ada orang-orang penting bersama, tentang bersenam pun nak cerita, tentang mereka juga dalam senarai.

Baru ni saya rasa malas betul nak bersenam kerana badan tersangat berat. Selepas buat analisa baru sedar kerana permakanan. Dengan pembetulan itu saya cuba bersenam kembali, berjaya melakukannya lebih mudah dan lama juga dapat bersenam. Salah satu posisi yang diperoleh ialah berdiri di atas kepala ini.

1. Duduk melutut
2. Letak dahi / ubun kepala di lantai
3. Letak suku disebelah telinga
4. Jari-jari  digenggam kedua belah tangan
5. Kaki lurus, hanya jari kaki di lantai
6. Angkat bahagian pinggul
7. Kaki berjalan ke badan
8. Perlahan angkat kaki
9. Rehat, rasa darah menurun ke bumi. Otot ditarik graviti seperti dinaikkan ke atas.

Selamat mencuba :D .Post sebelumnya biar berteman

mengatasi sendiri | Loneliness | untuk anak-anak

Masa dahulu saya pastikan diri ini tidak bersendiri tau. Bukan tak rasa sunyi tapi berteman la sikit sebanyak contoh nak ke parking kereta, saya bertanya dulu sesiapa nak turun ke parking, saya akan join. Kadang colleague cakap pukul 6 pm ke, saya standby la.

Bukan pesanan saya pergi dengan suami selalu, ini ahli motivasi yang popular yang berpesan begini. Susah tau nak buat begini. Belum kahwin dah pening mencari suami menemani. (Tetapi bagus nanti cerita caranya)

One line pesanan saya ialah "pastikan berteman dengan jiran tetangga, rakan sekerja, sahabat handai, adik kakak atau ibu bapa dengan menumpangkan atau tumpang mereka ke destinasi selepas bertegur dan bertanya".

Pilihan yang saya sebut adalah orang ternama dan tahu tempat tinggal mereka. Nasihat ini juga ada solusi. Tak berapa ingat rasa saya letak dalam FB.

Sekarang ni saya terpaksa bersendiri jugak, tetapi saya pastikan bersama dengan orang awam yang ramai la hehe dan waktu yang sesak juga contoh waktu sarapan yang memang orang ramai pun bersarapan. Pastikan beiringan dengan berdoa.

Bila bersendirian, membaca dapat menemani sambil menimba ilmu. Kadang tu sunyi ja, hingga bernafas didengari sendiri. Semasa menunggu pula, berseorang diri terlalu sepi hingga jantung berdengup pun dapat terdengar :). Keep calm sudah sampai masa untuk bertemu dengan orang yang disayangi tu hehe...ya saya berpesan bermain depan tchr ja...masa kecik dulu, baru ni sebut jugak lebih kurang yang sama..D . Post sebelumnya luar menghiasi dalaman | Faiq DIY mainan

Faiq DIY mainan

Menghiasi rumah terlalu padat menjadi rumah gelap. Tidak begitu air atau berangin suasananya. Pasti ramai yang menyukai cahaya luar masuk ke dalam rumah. Cahaya luar tu lah asset yang termahal tau hehe... Saya akan cuba tungkus lumus ubah perabut untuk dapatkan cahaya ini. Tak kira la rumah macammana pun ye, pasti ada tingkap, usaha yang pertama ialah langsir yang cerah tak perlu jarang untuk menjaga privacy sesebuah keluarga tetapi cahaya dapat menerusi untuk mencerahkan kediaman.

Saya lebih gemar membuka pintu bila nak bersarapan. Bila pintu terbuka ada saja agenda masing-masing oleh penghuni rumah ni. Kami duduk di meja makan untuk menjamah apa yang ada tetapi budak-budak terus keluar menikmati alam di bawah awan. Bukan setakat mengambil angin luar saja, tetapi mengutip kayu api untuk di buat unggun api , bon fire sambil merayu please please to keep us warm. 

Belum makan lagi dah terpaksa menggunakan tenaga untuk mengajak makan dulu, basuh tangan sebelumnya, menjemput masuk dan sebagainya..itulah dikatakan family first kan. Berada di bawah awan ni sangat nyaman. Rasakan samasa menyidai baju diampaian pagi-pagi. Kalau tengahari Faiq kata panas macam kat padang pasir masa kat parkir semalam, saya catit ja la di sini, he said its very hot like in the desert. Saya tanya macammana dia tau, dia cakap dia tau la..:D. Post menarik sebelumnya terikat vs freedom

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin