Pages

July 1, 2014

kulit lembu sebagai permaidani / cow hide

cow hide as carpet

Saya peminat kulit, kadang saya rasa kesian tentang pengambilan kulit binatang tetapi bukan sebarang haiwan ye, cuma haiwan ternakkan sebab diwajib berkorban dan dimakan isinya dan kulitnya atau atau bulu dibuat pakaian. Saya cuba cari dalam Al-Quran tentang kulit kegunaan manusia untuk melindungi dari sejuk ataupun panas tapi tak jumpa. Yang jumpa surah Al-Fatir:12. 


Malay

Dan tidaklah sama keadaan dua laut (sekalipun satu jenisnya), yang satu tawar lagi memuaskan dahaga serta sesuai diminum, sementara yang satu lagi masin lagi pahit. Dan (kedua-duanya itu berfaedah kepada kamu): dari tiap-tiap satunya kamu dapat makan daging yang lembut - hidup-hidup, dan dapat pula kamu mengeluarkan benda-benda perhiasan untuk kamu memakainya; (selain itu) engkau melihat pula kapal-kapal membelah air belayar padanya; (diadakan semuanya itu) supaya kamu dapat mencari rezeki dari limpah kurnia Allah, dan supaya kamu bersyukur.
Yusuf Ali

Nor are the two bodies of flowing water alike,- the one palatable, sweet, and pleasant to drink, and the other, salt and bitter. Yet from each (kind of water) do ye eat flesh fresh and tender, and ye extract ornaments to wear; and thou seest the ships therein that plough the waves, that ye may seek (thus) of the Bounty of Allah that ye may be grateful.


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin