Pages

March 31, 2016

Dengan meminta ....Dapat

Ok ini dari buku yang saya baca lama dulu, rasanya kebanyakkan dari rakan blogger sudah tonton videonya.


Dalam buku itu penulis menyatakan bahawa kemahuan dapat mengubah hidup dengan meminta, yakin (percaya) , dapat yang diminta itu.


Bukan apa, saya perlu solusi saya fikir balik bagaimana caranya sambil berusaha itu. Merendah hati meminta tolong dari ibubapa mendoakan. Macam saya bila jumpa ibu mertua, saya bagi duit, Ibu mertua saya tanya untuk apa kan saya cakap terima kasih doakan saya. Beliau buat pintu baru ke apa,  beliau cakap ni duit dari saya beliau sebut dua tiga nama lagi. Beliau akan beritahu bila sesiapa tanya tentang perubahan baru tentang rumahnya tu.


Dalam Surah pun sebut supaya kita menjalankan usaha masing-masing lepas solat.


Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing), dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat).
(Al-Jumu'ah 62:10Contoh usaha seperti sediakan meja kerusi untuk anak-anak ulangkaji.Dugaan anak-anak terasa kenapa meja besar dan kerusi tinggi untuk abang, aadik tukar sendiri meja dengan buku-buku sekali. Abang selamba ja buat latihan untuk umur 4 tahun kadang tu.

Hajat untuk dicapai dengan meminta di dalam doa dalam sujud atau dalam solat sebelum beri salam. Sesudah itu cari jalan yang ditunjukkan untuk diusahakan. Catitan diri sendiri, InshaAllah


Oleh itu, bersabarlah, sesungguhnya janji Allah itu benar, dan janganlah orang-orang yang tidak menyakini apa yang engkau sampaikan iut menjadikan engkau resah gelisah.
Ar-Ruum 30:60

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin