Pages

January 21, 2016

latihan menulis | faiq writes

Saya nak pastikan Faiq boleh menulis dengan saiz yang sama. Saya tak pernak check atau buat latihan dengannya. Saya rasa puas hati bila Faiq boleh hafal surah-surah untuk umurnya 5 tahun. Tetapi menulis sama penting. Ya Faiq sekolah pra-Tahfiz tahun lepas, tak da homework. Cuma homework menghafal ada video nanti saya share.
A Happy Fat Cat
Tahun ini saya panik bila lihat penulisan Faiq, umur nak masuk 6 tahun menulis kecik besar. Ni 3 minggu lepas. Belum buat latihan, saya ambil video Faiq menulis, hanya suruh begitu ja dengan suara perlahan ikut ja buku mana-mana. Saya bercakap perlahan sebab Fadya terasa saya terlalu fokus dekat Faiq. Dia pun nak baca buku, baca A for Apol, B for Bee, kuat kuat... dalam video ni sebab nak perhatian juga. Hasil tulisan Faiq tu 3 minggu lepas, en hubby suruh practice lagi.


9 comments:

 1. Lebih banyak latihan semakin cantek lah tulisan nya BP.Anak2 lelaki kakak tulisan walaupun dah sekolah rendah pun masih macam cakar ayam....hihiii.

  ReplyDelete
 2. Anak sulung kakak dulu pun kakak terlalai usia 5 tahun baru belajar menulis/membaca walhal mengaji al-quran dan solat dah lancar. Masa tu baru kakak menggelabah. Dari situlah pengajaran anak seterusnya kakak dah ada pengalaman usia 3 tahun dah bagi bermain dgn pensel bagi lembutkan jari. Tak ada paksa. Belajar sambil main tapi hasilnya usia 4-5 tahun dah boleh menulis baiklah sikit.

  ReplyDelete
 3. faiq cpt belajar selalu berlatih makin pandai menulis.

  ReplyDelete
 4. Comelnya telatah si Fadya ! BP, saya kalau nak train anak didik saya yang prasekolah menulis, saya guna buku petak matematik. Lebih mudah utk mereka agak saiz tulisan. Nanti lama2 sama saiz je tulisannya :)

  ReplyDelete
 5. Baguslah awak BP....dulu mak tak terpikir pun nak praktiskan anak anak menulis sama saiz hihi....
  Boleh tulis dah ok sangat dah haha....terukkan

  ReplyDelete
 6. Anak akak si nabil tu wlpn dah darjah 3..
  Tulisan masih lagi kecik besar..
  Bagus BB dah mulakan utk faiq..

  ReplyDelete
 7. Suka tengok budak budak waktu umur begini.

  ReplyDelete
 8. insyaAllah lama2 nanti pandai menulis dgn cantik

  ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin