Pages

October 18, 2021

Prawn Porridge | Bubur Udang

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below :) 


Rice already become  porridge | Nasi sudah menjadi bubur



Prawn, ginger and garlic as main ingredients | Udang, halia, bawang putih adalah bahan utama


Since we have salted eggs, anchovies and nuts ready. I prepared simple and quick porridge for breakfast. 


Although it said fast still had to monitor the water level to make rice soft and porridge form. 


1 cup of rice

4 cups of water (yet not watery perhaps more add soup) 

1 cut carrot

3 garlic

1 thumb size ginger. 

6 prawns


Condiments

Fried Nuts

Fried anchovies

1 salted egg

Sliced ginger

Cube carrots


I put all the main ingredients and cooked with water inside the pressure cooker for 7 minutes. Scooped out because I was hungry. Turned out flavourful especially with the well known of tasteful toppings eg salted egg, nuts, anchovies and soy sauce, olive oil since we don't have sesame oil. 


Good digestion breakfast. Love the oriental style eating, no pickle or sesame but already full that's the aim :) 


Happy Monday ❤️



Oleh kerana dah tersedia ada telur masin, ikan bilis dan kacang, saya terus menyediakan sarapan bubur nasi yang ringkas dan senang dimasak. 


Walaupun cepat, tetap kena periksa aras air supaya nasi jadi lembut (bubur). 


1 cawan beras

4 cawan air (itupun tidak berair, tambah sup jika ada) 

1 lobak merah dipotong

3 ulas bawang putih

Halia sebesar ibu jari

6 ekor Udang


Taburan Perasa

Kacang goreng

Ikan bilis goreng

Telur masin

Halia di hiris

Lobak merah dipotong kiub


Saya masukkan semua bahan utama dan masak hingga menjadi bubur nasi didalam periuk tekanan tinggi selama 7 minit. Terus ceduk masuk ke mangkuk sebab lapar. Rssanya amat berperisa bila dimakan dengan bahan taburan perasa seperti telur masin, ikan bilis, kicap dan minyak zaitun (sebab tak ada minyak bijan atau lenga). 


Sarapan enak dan bagus untuk penghadaman. Suka dengan cara makanan timur, tak da acar atau bijan, tetap kenyang itulah matlamatnya. :) 


Salam Isnin ❤️






October 17, 2021

Roasted Chicken Salad & Vege Juice | Ayam Panggang & Jus Sayur

Bahasa dan video seminit di bawah:)

English version and one minute video below :)

Marinated chicken breast | Perapan dada ayam


We used to buy marinated chicken chops and cuts from a nearby supermarket before the pandemic and they seemed to suit our tastebuds. There are a couple of type of marination; black pepper which is more spicier, and honey herbs which has a sweet mediterranean taste to it. The later one was normally bought since adik don't really go for spicy food. 


It has been quite a number of months since we bought the chickens and what I had in the fridge were chicken keels and drumsticks. 


We always marinated the chickens with the normal tumeric,  tamarind and salt, but for this time I decided to marinate the chicken keels in the fashion with the ones we bought from the supermarket. 


For the marination, I use:

Italian herbs

Sweet basil

Rosemary

Black pepper

Paprika

Honey

Olive oil


The keels were left for about an hour, and then roasted in the oven at 180°C for a total of 40 minutes, flipped at 20 minutes on each sides. 


They turned out great! The taste were same as the ones we bought, and we had a really nice breakfast with the chicken sliced and served with salads and vege juice. 


Happy Sunday ❤️


Saya kerap membeli potongan ayam yang telah diperap dari pasaraya yang berdekatan sebelum pandemik bermula dan ia betul betul menepati citarasa kami sekeluarga. Terdapat dua jenis perapan yang dijual; lada hitam yang agak pedas dan herba madu yang terasa manis mediterranean. Yang terkemudian itu selalu dibeli kerana adik tak berapa makan pedas.


Sudah beberapa bulan kami tak membeli juadah ini, dan saya ada beberapa ketulan ayam dada dan drumstik didalam peti ais.


Selalunya ayam diperap dengan serbuk kunyit, asam jawa dan garam, tapi kali ini saya cuba perap dada ayam dengan gaya perapan yang dibeli di pasaraya pula.


Untuk perapan, saya guna:

Herba Itali

Sweet Basil

Rosemary

Lada hitam

Paprika

Madu

Minyak zaitun


Perapan itu ditinggalkan selama satu jam supaya sebati, kemudian dibakar didalam ketuhar pada 180°C selama 40 minit, dimana tiap tiap 20 minit ayam itu dikalihkan. 


Ayam perap bakar itu menjadi sakan! Alhamdulillah. Rasanya sama degan yang kami selalu beli, dan sarapan kami pagi itu amat menyelerakan degan hirisan ayam dihidangkan dengan salad dan juga jus sayuran. 


Salam Ahad ❤️


October 16, 2021

Sticky Rice Mango, Banana Fritters, Fish Lekor | Pulut Mangga, Pisang Goreng Keju, Keropok Lekor

Language and video a minute below :)

English version and one minute video below :)


Having yummy food for happy moods. 

Menikmati juadah sedap untuk meningkatkan mood ceria kan

Sweets from fruits that I do feel less guilty. 

Manis dari buah kurang rasa bersalah


Morning rises again, gratefully to fill up with meaningful moments, just a rotation to earn a living.  I liked to have fruits in the morning, to gain energy from fructose calorie or whatever they call it. Love the tastes of mango. Amazed how Thai people eat their mango. 


Sticky Rice, Mango with creamy coconut milk. 

Steamed glutinous rice with water or add coconut milk. Cut fresh mango. Coconut milk cooked with a bit of salt and sugar (optional) 


We also had banana fritters with cheese. New innovations from street food vendors. 


Cheese Banana Fritters

Cut fresh banana. Dip in mixed flour batter. Deep fried, lifted, put on kitchen towel, dried up. Sprinkled cheese with syrup or condensed milk


Another delicacy called keropok lekor was fish mixed flour fritter more or less like fish cake but more intact flavourful to eat just like that. 


Fish Lekor Fritters

Mashed fish mix with sago flour and salt, rolled to long shaped sausage. Bolied to precook. Cut to smaller size and deep fried. You can eat with homemade chilli sauce, more diluted and tasteful than bottled sauce. 


All the above are roughly basic ingredients. And ordered and delivered via Grab. Nice breakfast ever, met the tastebud. 


Have a lovely weekend❤️


Pagi hari menjelma dengan penuh kesyukuran berniat ingin mengisi hari yang indah. Macam kitaran hidup mencari nafkah. Saya terjebak makan manis buah buahan dipagi hari harap mendapat tenaga dari kalori fruktos yang diwarwarkan selalu. Suka dengan rasa sedap buah mangga dan teruja dengan cara orang Thai menikmati buah ini. 


Pulut, buah mangga dengan santan berlemak.

Kukus pulut dengan air dan tambah santan. Potong buah mangga. Santan dimasak hingga medidih dan dicampur sedikit garam dan gula (pilihan) 


Kami juga menikmati pisang goreng berkeju. Ini satu inovasi baru yang dicipta oleh peniaga peniaga jalanan. 


Pisang Goreng berkeju

Potong buah pisang. Celupkan tepung menggoreng. Goreng hingga garing, toskan kering menggunakan kertas tisu dapur/ surat khabar lama. Taburkan keju bersama sirap atau susu pekat. 


Satu lagi juadah yang dinikmati ialah keropok lekor, yang dibuat dari isi ikan dengan tepung sagu. Macam 'fish cake' tetapi lebih berperisa bila dimakan begitu saja. 


Keropok Lekor

Hancurkan isi ikan dicampurlkan dengan tepung sagu dan garam, kemudian di gulung seperti bentuk sosej panjang. Lepas itu di rebus pra masak. 

Potong saiz kecil dan goreng sehingga garing. Ia boleh dimakan dengan sos chili yang dibuat sendiri, yang lebih cair tetapi berperisa dari sos chili yang dibeli dalam botol. 


Bahan dan cara asas di atas. Hidangan dipesan dan dihantar oleh Grab. Sarapan pagi terbaik.. menepati citarasa. 


Selamat berhujung minggu ❤️


Hi-Tea Menu for breakfasts :) 











October 15, 2021

Fruit Bats in Tioman Island / Keluang di Pulau Tioman

Bahasa dan  video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below:) 

From Pontian, a district in the southern state of Johore, which is near to our neighbouring country, Singapore.

Dari Pontian, sebuah daerah dari negeri selatan tanahair iaitu Johor, yang dekat dengan negara jiran iaitu Singapura

From the jetty we took a ferry ship to an island

Dari jeti tanah besar, ambil kapal feri ke pulau

Without booking of any hotel or resort, we tried our luck whether there was any room available.


The motor bike rider that commuted our bags and elderlies told and took us to a remote beach, the Idaman Beach Holiday resort at Kampung Genting. We agreed as all the beaches around Pulau Tioman are well known for being beautiful. Got the keys at a lobby which look like a cafe hut.  We walked to the unit and didn't realized that infront of the chalet  assigned was home of the fruit bats. 


The screeching sounds were going on and on, night and day non stop. Thought daytime is their sleep time, while at night they flew out from the tree, not as expected. We ignored it by going to the beach a bit further. When heading back to the chalet, we could hear the irritating nuisance sound from afar. 


It was a memorable experience going to an island without planning and booking.  Had a resort with sound of waves and  spooky creatures with clicks of chirping like and sound from  flapping of their wings. Island hopping and snorkeling activities still done deal. 


Happy blessed Friday❤️



Tanpa membuat tempahan di mama-mana hotel atau resort, kami cuba nasib kalau-kalau ada bilik chalet yang kosong. 


Penunggang motorbasikal yang mengangkut beg-beg kami juga warga emas memberitahu dan menunjuk kearah hotel terpencil, iaitu Idaman Beach Holiday resort di Kampung Genting. 


Setahu kami Pulau Tioman terkenal kerana dikelilingi oleh pantai pantai yang cantik, jadi kami tak kisah di mana pun untuk bermalam. Kami dapat kunci di lobi resort yang rupa seakan macam pondok cafe.


Bila kami jalan ke unit chalet, tak di sangka chalet yang diberi di depannya pantai yang indah, tetapi ada pokok pokok rhu yang menjadi rumah beratus ekor keluang di hadapannya. .


Bunyi keluang berbunyi nyaring, hingar bising, bertalu-talu tak habis-habis, ingatkan malam masa keluarnya, pun tidak, siang masa tidurnya pun tidak. 


Kami buat tak tahu hanya pegi ke pantai yang lebih jauh tetapi bila hala balik boleh dengar bunyi bising keluang dari jauh. 


Pengalaman yang manis ke pahit sebab suka juga hidupan liar, tapi suka juga bunyi ombak berderu ke pulau tanpa perancangan. 


Dapat resort berbunyi ombak dengan berdesing dari makhluk menakutkan, bunyi kibaran sayapnya yang meremang bulu roma. Alhamdulillah, aktiviti island hopping dan snorkeling tetap ada:) 

Salam Jumaat  penuh barakah❤️


 Throwback tales.. 




October 14, 2021

Soft boiled egg and Cucumber Juice | Telur separuh masak dan Jus Timun

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below:)

Breakfast with salami and eggs. Sarapan dengan salami dan telur

Makeover outdoor space | Ubah suai kawasan luar


Make over the space outside to sit comfortably.. Just move some furniture and put a small table. Hope it will be a place for everyone to sit, to have the outside air. 


Then come inside fixed breakfast with eggs. Last week we had steamed eggs. This week we had soft boiled eggs like the European had, that's how I remembered long time ago when I was there for an oil and gas exhibition. 


Since I bought a lot of cucumber and celery, I kept it in the freezer. I just blended with cherry tomatoes together for a refreshing juice drink  So refreshed it turns up to be. 


Happy Thurday❤️

 

Mengubah suai di bahagian luar sedikit supaya ada tempat duduk. Cuma ubah perabut dan letak meja kecil. Harap tempat ini menjadi tempat digemari semua untuk menikmati angin luar


Lepas mengubah sedikit di luar, masuk sediakan sarapan. Terlalu ringkas kerana hanya merebus telur. Dua minggu lepas kukus telur, Kali ni rebus separuh masak seperti orang barat makan seperti mana saya dihidangi, seingat saya semasa menghadiri exhibition oil and gas disana. 


Memang terbeli banyak timun dan celery, yang disejuk beku didalam peti ais. Lalu saya buat jus, dikisar dan di campur dengan tomato ceri. Alhamdulillah Jusnya sangat menyegarkan. 


Salam Khamis❤️


Throwback Thursday

October 13, 2021

Lunch - grounded carrots looked like rice | Lobak merah dikisar menyerupai nasi

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)

Was intrigued to have proper asian fried meal with chilli paste. Terdetik hendak menjamah masakan asia goreng-goreng dengan sambal

Chilli Paste with Stinky beans, with boiled egg would be good |

Sambal petai dengan telur rebus lagi sedap


I set to give efforts in the afternoon as to prepare something different. I tried to buy brocolli or cauliflower but they were not available. So, I grounded carrots to look like rice. 


I fried the carrots with  garlic butter. More or less like nasi lemak. Also cooked sambal petai to go with the food. 


Now I'm thinking to have lowcarb dinner but no idea how it's like. I got inspiring by menu with cauliflower as it looks like rice. 


As for soup, I  boiled garlic and carrots with roasted seaweed. That's it of the journey vege meal for awhile :) 


Still thinking Wordless Wednesday :) 


Happy Wednesday ❤️


Saya merajinkan diri untuk menyediakan sesuatu yang lain. Saya cuba beli brokoli atau bunga kobis tetapi tiada dijual. 


Saya kisarkan lobak merah, nampak seakan nasi. Saya goreng dengan mentega bawang putih.


Lebih kurang macam nasi lemak. Masak pula sambal petai untuk makan bersama. Sekarang saya terfikir rendah karbo untuk makan malam pula.


Terinspirasi  dengan bunga kobis kerana bila dipecahkan nampak macam nasi. 


Untuk sup tu, rebus bawang putih, lobak merah dan letak seaweed yang telah dipanggang sememang ada rasa sedikit. 


Itu je perjalanan hidangan sayur untuk tengahari buat sementara ini :) 


Masih memikir Rabu menyepu hehe.. 

Salam Rabu ❤️





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin