Pages

October 15, 2021

Fruit Bats in Tioman Island / Keluang di Pulau Tioman

Bahasa dan  video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below:) 

From Pontian, a district in the southern state of Johore, which is near to our neighbouring country, Singapore.

Dari Pontian, sebuah daerah dari negeri selatan tanahair iaitu Johor, yang dekat dengan negara jiran iaitu Singapura

From the jetty we took a ferry ship to an island

Dari jeti tanah besar, ambil kapal feri ke pulau

Without booking of any hotel or resort, we tried our luck whether there was any room available.


The motor bike rider that commuted our bags and elderlies told and took us to a remote beach, the Idaman Beach Holiday resort at Kampung Genting. We agreed as all the beaches around Pulau Tioman are well known for being beautiful. Got the keys at a lobby which look like a cafe hut.  We walked to the unit and didn't realized that infront of the chalet  assigned was home of the fruit bats. 


The screeching sounds were going on and on, night and day non stop. Thought daytime is their sleep time, while at night they flew out from the tree, not as expected. We ignored it by going to the beach a bit further. When heading back to the chalet, we could hear the irritating nuisance sound from afar. 


It was a memorable experience going to an island without planning and booking.  Had a resort with sound of waves and  spooky creatures with clicks of chirping like and sound from  flapping of their wings. Island hopping and snorkeling activities still done deal. 


Happy blessed Friday❤️



Tanpa membuat tempahan di mama-mana hotel atau resort, kami cuba nasib kalau-kalau ada bilik chalet yang kosong. 


Penunggang motorbasikal yang mengangkut beg-beg kami juga warga emas memberitahu dan menunjuk kearah hotel terpencil, iaitu Idaman Beach Holiday resort di Kampung Genting. 


Setahu kami Pulau Tioman terkenal kerana dikelilingi oleh pantai pantai yang cantik, jadi kami tak kisah di mana pun untuk bermalam. Kami dapat kunci di lobi resort yang rupa seakan macam pondok cafe.


Bila kami jalan ke unit chalet, tak di sangka chalet yang diberi di depannya pantai yang indah, tetapi ada pokok pokok rhu yang menjadi rumah beratus ekor keluang di hadapannya. .


Bunyi keluang berbunyi nyaring, hingar bising, bertalu-talu tak habis-habis, ingatkan malam masa keluarnya, pun tidak, siang masa tidurnya pun tidak. 


Kami buat tak tahu hanya pegi ke pantai yang lebih jauh tetapi bila hala balik boleh dengar bunyi bising keluang dari jauh. 


Pengalaman yang manis ke pahit sebab suka juga hidupan liar, tapi suka juga bunyi ombak berderu ke pulau tanpa perancangan. 


Dapat resort berbunyi ombak dengan berdesing dari makhluk menakutkan, bunyi kibaran sayapnya yang meremang bulu roma. Alhamdulillah, aktiviti island hopping dan snorkeling tetap ada:) 

Salam Jumaat  penuh barakah❤️


 Throwback tales.. 




14 comments:

  1. Kids are for sure having a party!!

    ReplyDelete
  2. Muy lindo. Los niños son vida nueva. Saludos

    ReplyDelete
  3. Luckily ada rooms.. Kalau tidak.
    Ammi dulu duduk kat Salang.. small chalet sesuai lah utk berdua

    ReplyDelete
  4. wah..saya tak berani travel main terjah begitu, tapi itulah Allah permudahkan.Nasib baik keluang tak mengganggu pengunjung. mungkin dah biasa tengok orang

    ReplyDelete
  5. What an adventure! To travel without booking accomodations beforehand. Fun and exciting but risky also if during peak seasons. Good spot to observe the bats though is noisy.

    ReplyDelete
  6. sounds like a very fun travel adventure for sure. would be neat to observe the bats

    ReplyDelete
  7. Bestnya bercuti ke Pulau Tioman 😎

    ReplyDelete
  8. que bien lo habréis pasado, me encanta verlo

    ReplyDelete
  9. Muito bem.. Boas férias! :)
    .
    Beijo. Bom fim de semana.

    ReplyDelete
  10. Bella playa y a pesar de los ruidos los murciélagos tambien son bellos. Me imagino que se divirtieron mucho Te mando un beso

    ReplyDelete
  11. Kalau saya mungkin rasa terganggu bunyi sayap mengepak.

    ReplyDelete
  12. Masya Allah, cantik pemandangan sunset di pantai tuh..

    ReplyDelete
  13. Seronoknya dapat dos Vitamin Sea :)

    ReplyDelete
  14. Bestnya dapat ke Pulau Tioman. Saya pernah buat banner Idaman Beach Holiday Resort tu. Bilik dan harga macam okay je. Seram jugak kan bila bunyi yang luar dari biasa. Apapun tetap best bercuti di pulau. View tepi pantai yang mahal.

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin