Pages

August 26, 2021

Smoothies | One leg stretch exercise

Ala milk shake dan senam regang sebelah kaki

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)

Ala yogurt buah/sayur tapi dengan susu tepung

Senam regangan sebelah kaki


Early of this year, I really liked to freeze fruits and vege then make juice or smoothies out of it.

I cut them to about 2 inches length of each vege and fruits and kept in the freezer.

When I need to make smoothies for night or morning I just takeout as and  make with a glass of water mix with powdered milk. 


I also did exerciss with thenormal clothes not with workout attire. As for stand up stretching, i just need to focus. If I loose focus, I might wobble. 

Stand up upright

Lift right leg, 

Right hand grab loo

Left leg

Focus first, look at the tip of the nose or just straight. 

Left hand towards the gravity, 

Lift up to the sky

Bring to forward, follow

By bending the body to the front

Breathe slowly. 

Repeat slowly

Let the weight of the body to one leg, grab another, another free hand raise up to the sky And bend forward like in the video

Have an awesome day❤️


Awal tahun, saya bersemangat menyediakan minuman smoothies dari buah-buahan dan sayuran. 

Saya potong buah dan sayur yang telah dikupas dan dibasuh. Potongan dalam anggaran 2 inci, dan terus disimpan dalam peti sejuk. 

Bila hendak buat jus atau smoothies, saya akan keluarkan beberapa  potongan yang bila di letak dalam blender tu akan separuh penuh. Biasa jus akan dapat dalam dua gelas. 

Saya buat dengan bancuhan air dan susu tepung, sesudu susu pun sudah mencukupi. 

Saya juga rajin bersenam, inshaAllah akan terus bersenam. 

Saya cuba bersenam dengan pakaian biasa kerana senaman regangan hanya bersenam setempat. Tetapi perlu memberi tumpuan. Jika tidak kita akan terhoyong-hayang.

Untuk regangan sebelah kaki perlu fokus kepada pernafasan dan mata bertumpu ke depan, lihat hujung hidung atau depan sudah memadai.


Berdiri tegak

Kaki kanan diangkat

Tangan kanan mrnyambut kaki kanan dari belakang

Semua berat badan ditanggung oleh kaki kiri. 

Angkat tangan kiri lurus hala ke langit

Bawa ke depan

Tubuh membongkok kedepan dan luruskan

Bernafas perlahan dalam pergerakkan, sikit-sikit ada di tunjuk dalam video.

Selamat sejahtera❤️


August 25, 2021

Chicken Floss - Homemade | Serunding Ayam Buat Sendiri

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)



Toskan ayam yang telah direbus



Carik-carikkan ayam




I was thinking of making chicken floss just like the one that sold at bakery. The chicken floss from the bakery are unlike our local malay chicken floss. 


We  called  our chicken floss "serunding". Not fluffy as in the bread shop. Ours have more spicier taste than the brighter floss, which gave the natural chicken taste, which is I like it too. 


I wanted to make floss as I figure it is not so hard to do, as I saw it in a few of youtube videos. Some used water with many kind of sauces while the other used olive oil. 


As for our malay chicken serunding has more ingredients to make it more fibrous after stirred till dry. The lemon grass and lengkuas which is type of ginger that already ground tiny, yet could feel it at tips of the tongue. 


Nonetheless, for this time I'veI decided to make chicken floss like the bakery ones, using only powdered spice and seasoning. As for the garlic and ginger that I boiled together with chicken, I ground it as do not have the feeling to throw it whilst making it. Human attribution, I guess. 


I used two table spoon of oil, 2

tsp of powdered chillies, ground 8 garlic and 4 in of peeled ginger, sugar, salt, powdered broth and steak sauce. 


Stirred well in the pan til the floss dried, not moist from chicken and herbs juice.  When its ready, it reminded me of one of my childhood food  "pulut sambal" which means "glutinous rice with chili paste."  So I cooked the sticky

rice using a steamer and served it like how I had in my younger days :) 


Hope everyone have an awesome day.❤️


Saya teringat akan serunding ayam yang gebu dari kedai bakeri. Serunding ayam yang di jual di bakeri sangat gebu tak sama dengan serunding ayam melayu kita yang direndang dan digoreng kering. 


Di kedai serunding di panggil ayam floss, putih warnanya. chicken floss  "serunding" 

Walau serunding kita ada rasa yang tersendiri, floss ayam yang diletak atas roti juga sedap dengan rasa ayam semulajadi.


Saya berminat untuk membuat serunding putih yang tidak berapa berserat dan rasa tak susah setelah menonton beberapa video youtube cara membuatnya.


Setengah menggunakan minyak zaitun, ada yang menggunakan air bersama beberapa kicap dan sos. 

Serunding ayam melayu yang biasa terasa seratnya manakala floss ni hanya rasa ayam dan perasa, macam makanan segera, bahannya tak nampak tapi rasanya terserlah.


Walaupun bahan dikisar untuk serunding ayam, masih rasa seratnya. 


Jadi saya ingin cuba serunding kedai roti, dimana hanya mengunakan serbuk dan sos yang ada. Dalam menyediakan bahan saya rasa sayang pula, bawang putih dan halia yang direbus bersama ayam. Saya kisarkan walaupun  tahu takkan sehalus serbuk. Lumrah perasaan manusia, ini pun nak, itu pun nak..sayang sokmo, biar Allah SWT yang tentukan. 


Saya letak 2 sudu besar minyak zaitun, dua sudu teh serbuk cili, 8 biji bawang putih  dan 4 inci halia dikisar, gula, garam secukup rasa, sos steak.


Goreng dan kacau rata sampai kering tanpa ada kesan lembab dari jus ayam atau bawang putih dan halia.


Bila dah siap saya teringat pula makanan masa kecik-kecik dulu, "pulut sambal' tapi dengan serunding ikan, serunding ikan menyusul tak lama lagi agaknya? 


Saya kukus beras pulut bersama santan, hidang sepertimana telah tertera  di minda :)


Salam bahagia ❤️


Energy Bar | Coklat Stroberi Bijirin

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below :) 

Coklat berwarna pink

Warna pink, nampak manis tetapi sesedap rasa 


We bought a strawberry chocolate bar a few months ago. I had no idea what I'm suppose to do with it. 

I was kind of impatience with the melting of this strawberry chocolate, something that crossed my mind that it was so sweet and I just want to get it done with it. I was wrong to put milk too early. Obviously, cooking requires patience. 

Anyway I prepared some oats, muesli cereal and, and mix bit by bit as long it sticks and bind together. I was thinking that ifIf there was no mold, I might roll them into balls. 

The mold was already here after a quick search, I put the mixed strawberry cereal in the square molds and get them inside the fridge for about 30 minutes. Then I took them out from the molds and put them in a jar.  

I don't have a specific recipe for these energy bars but I used a rule or guideline on how cornflakes cookies  bind with melted chocolate, instead of  honey and butter. 

Have an amazing day ❤️


Coklat bar stoberi dah berada dalam laci beberapa bulan lamanya. Tak da idea nak buat apa dengan coklat berwarna pink itu. . Bila hendak mencairkan coklat stoberi yang dibeli untuk kek, rasa nak cepat siap apa yang terlintas di minda ini. Risau memikir akan kemanisannya yang melampau. 

Bagaimanapun saya tetap menyediakan bijirin, oats, sedikit bijirin gandum, Saya mengadunnya sedikit sedikit sehingga semuanya bercampur sekata. 

Yang penting coklat yang dicairkan itu mesti menyatukan bahan-bahan itu dan tidak pecah peroi. 

Biasa saya gentel campuran bijirin dan coklat itu menjadi bulat. Kali ini saya masukkan dalam acuan coklat yang dibeli entah bila, terjumpa dalam simpanan. 

Acuan coklat yang berbentuk empat segi tepat. Bila semuanya dah penuh, saya masukkan di dalam peti sejuk dalam masa 30 minit. Kemudian saya keluarkan kiub bijirin itu dari acuan dan masukkannya ke dalam balang kecil, selebih tak banyak pun dibiar dalam peti sejuk. 

Tak da pula resepi spesifik tetapi ia seakan membuat biskut cornflake tetapi dengan coklat yang dicairkan.


Selamat Berzikir❤️


Mango and Banana | Pisang & Mempelam

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)


Sarapan


Berwarna terang


The day passes by, I just realised today is already Monday (belated as in the draft) , hope everyone will have a new amazing week ahead.  

I come down and received a message a friend wanted to have facetime. She is in the other side of the world, her time is night already while mine just wanted to fuel with energy and start a day. 

So I said I could facetime at my night, she said will be not so free that time.

So I grab a couple of bananas of 3 days hanging and a mango sitting inside the fridge for few days, cut them to little pieces. Then I spread chocolate on the bread and top fruits on them.

They are ready to be a part of me :)


Love greetings❤️


Hari bertukar ganti, tak perasan dah hari Isnin (yang lepas baru ni masih dalam draf) . Harap kalian semua melalui minggu yang baharu ini dengan mudah dan bahagia. InshaAllah.

Saya terima mesej dari kawan yang tinggal di sebalik dunia sana, ingin berfacetime, saya yang belum bersarapan, ingin berfacetime di malam hari, beliau pula sibuk dipagi hari.

Saya betul perlu  mengisi tenaga dahulu. Saya turun dan ternampak buah pisang tergantung, manakala teringat buah mempelam dalam peti ais,  keluarkan dan potong kecil-kecil.  Sapuan coklat diroti mengalas potongan buah.

Hari ini, buah kuning pudar dan terang menjadi darah daging :)  

Pada awal tu teringin juga untuk menambah warna buah oren kerana terinspirasi dari rama-rama mariposa. 

Moga sentiasa diberkati Allah SWT ❤️


August 24, 2021

Sushi with Sausage

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)


Kali ni biar abang cuba kemahirannya

Video lama macam ni je, letak sosej lebih senang daripada ikan dan timun


During first lockdown MCO, we have tendency to crave for a bit of Japanese cuisine. Love the raw fish and other seafood. There were times however, the news came out about salmon got affected by parasite. We were shocked and scared Godforbidden since we all had cooked meal then. 

There's nothing to worry as the researchers had also notified that we need to drink a lot of water because when anything that stayed at throat will be flushed down to the stomach and the acidic enzyme from the tummy will kill it. I would love to refer the article but not sure where to find it. 

As for this pandemic era, we could only rely on the Ministry of Health guideline for the matter. 

By the way I first started making  sushi with sausage. As everyone loved sausage except abang tends to turn it down recently. It was a nice dish with rice. Simple ingredients but a lot of method and skill to finish with hehe.. 


Peace and love, ❤️


Semasa PKP yang awal, sesekali terikut selera mahukan makanan Jepun.

Walaupun kepingin tak mungkin mengikut selera membuta tuli tak juga membuat pesanan atau keluar membeli. Cuba buat sendiri tu pasti oleh kerana Alhamdulillah ada masa dan mantan PM juga mengalakkan masak di rumah. Saya mula membuat  sushi dengan sosej kerana ramai yang gemar sosej cuma abang mula mengelak sosej baru-baru ni. 

Bila ingat sushi memang teringat ikan mentah yang sengaja dihidang supaya dapat merasa isi aslinya dicicah dengan kicap serta wasabi untuk menambah rasa. Terheboh pula ikan salmon dijangkiti parasit Nauzubillahiminzalik! risau seketika walau tak singgah atau beli pun sushi masa  itu.

Makanan yang dimasak tidak perlu risau, mengamal minum air sekerap mungkin kerana apa yang ada di tekak akan turut dibawa air ke perut dan enzim asid di perut akan menghancurkanya.

Ini saya teringat atau terbaca dari penyelidik, walau bagaimanapun mestilah kita mengamalkan yang disarankan oleh KKM dan berbanyak berdoa.

Itulah sushi ini bahannya mudah, membuatnya memakan masa dan perlu kemahiran berseni pula hehe.. 

Doa yang saya amalkan ialah yang biasa dikongsi ramai iaitu

"Bismillahilladzi La Yadhurru Maasmihi Syaiun fil Ardhi wa Laa fis Sama i wa Huwas Samiul Alim.”

Bermaksud  “dengan nama Allah yang bersama NamaNya sesuatu apa pun tidak akan celaka baik di bumi dan di langit. Dialah Maha Mendengar lagi maha Mengetahui.” (HR. Abu Daud). InshaAllah. Aameen. 


Salam Sejahtera❤️

Tortilla Fruits for Movie | Eddie the Eagle | Berdasar kisah benar

Snek kerepek diletak buah untuk filem Eddie tthe Eagle

Bahasa dan video seminit di bawah:) 

English and one minute video below :) 


Lakonan Hugh Jackman mengajar beliau mendarat / Hugh Jackman as non - coach material taught him to land


Undang-undang Eddie Eagle digubal sejak ahli Olimpik seperti Eddie Eagle wujud/ Eddie Eagle Ruling existed since an olympian like Eddie Eagle participate




As usually I would prepare somthing to munch while watching movie. I like kids to watch Eddie the Eagle as it is based on a true story movie full of determination to achieve.

It was about Eddie Edwards was a young boy with high ambition to become an Olympian eventhough his physique did not look like he's the athletic type. Furthermore, he is also wearing thick eye glasses for sight. 

After trying for all kind of sports and failed, resulting on him breaking a few eye glasses along the way, he envisioned himself as an Olympian in the Winter Games instead, after watching the winter game center at his father place of work. He started to ski and won a few competitions from his school and district. He made himself present at the selection to represent his country Great Britain but was 'whisked out' by the officials which told him that he will never be qualified forever for no apparent reason. 

Not discourage by the snubbing, Eddie found out that the only chance for him to be in the Olympic Winter Games is by participating in the Olympic ski jumping event. He made himself available to go to Germany to practice on the sport and after going thru' blood sweat and tears he started to make the jumps and established himself as an Olympic contender for his country with the help from a former athlete.

Eddie 'The Eagle' Edwards finally went to the Olympic Winter Games in Calgary Canada in 1988 to participate in ski jumping. 

He went back home to Great Britain with a hero welcome; Not for winning any medals, but the determination and fighting spirit. 

The story of Eddie 'The Eagle' Edwards is very interesting. Even though it is already 'dressed up' by Hollywood, the important thing is that his personality of never give up is real. 


The important thing in Olympic Games is not to win but to take part; the important thing in Life is not triumph but the struggle' 


Pierre de Coubertin

Founder of International Olympic Committee


Love always ❤️


Seperti biasa saya akan menyediakan snek semasa menonton filem. Untuk filem yang dibintangi Hugh Jackman, saya lebih teruja kerana filem berdasar kisah benar dan penuh semangat dan gigih mencapai kejayaan untuk dicontohi kepada anak-anak. 

Eddie Edwards ialah seorang kanak kanak yang bercita-cita tinggi untuk menjadi seorang peserta sukan Olimpik namun dia bukanlah 'jenis' ahli sukan. Malah dia mempunyai masalah penglihatan dan perlu memakai kaca mata tebal untuk melihat.

Setelah beberapa cubaan untuk pelbagai sukan yang dipilihnya menemui kegagalan dan juga mematahkan beberapa kaca mata tebalnya itu, Eddie mendapat ilham untuk menyertai Sukan Olimpik musim sejuk apabila melihat tempat latihan sukan tersebut di tempat kerja ayahnya. Dia mula meluncur salji dan memenangi beberapa kejuaraan peringkat sekolah dan kawasannya. 

Dia menghadirikan dirinya untuk trial mewakili negaranya Great Britain tetapi disingkir awal oleh pihak penganjur yang menyatakan dia tidak akan layak sampai bila bila pun untuk mewakili negaranya atas sebab yang tidak munasabah. 

Namun begitu, Eddie tidak putus semangat dan mendapat peluang untuk berlatih di Jerman bagi acara Olympic ski jumping. Dia mendapat tahu yang acara ini satu satunya peluang untuk nya ke sukan Olimpik.

Berbekal semangat waja beliau berjaya membuat loncatan demi loncatan atas didikan seorang kenalan yang merupakan bekas atlit tersebut.

Akhirnya Eddie 'si helang' Edward's berjaya ke sukan Olimpik musim sejuk di Calgary Canada pada tahun 1988.

Eddie balik ke negaranya sebagai seorang hero bukan kerana memenangi apa apa pingat; Tetapi atas semangat juangnya yang tidak pernah mengaku kalah.


Ceritanya amat menarik walaupun telah diolah oleh Hollywood tetapi yang penting ialah peribadi Eddie yang sebenar yang tidak tahu mengaku kalah.


'The important thing in Olympic Games is not to win but to take part; the important thing in Life is not triumph but the struggle' 


Pierre de Coubertin

Founder of International Olympic Committee


Sayang selalu ❤️


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin