Pages

November 3, 2021

Grilled Brinjal | Terung Panggang

Bahasa dan video pendek seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)

Brinjal and green chilli | Terung dan cili hijau

Simple preparation | Mudah penyediaannya.


I supposely need to go out for groceries shopping yet I hesitated and not sure why. Since the brinjals that I got were too small and not so fresh, I was determined to go out and buy at the shop.


I also wanted to order green capsicum but hit green chillis instead. So I made up my mind to grill it too. 


With a little bit of olive oil and cut the brinjal into two halves as well as chilli too. I left them about 3 minutes on each side until it has softened evenly grilled.


On the plate, I sprinkled cheese and cut black olives for garnish.. And have it all for my breakfast.


Happy Wednesday❤️


Sepatutnya saya sudah mula keluar membeli makanan basah tetapi masih berlengah tak pasti kenapa. Sejak dapat terung bersaiz kecil dan tak sesegar seperti selalu, bertekadla juga untuk keluar beli sendiri di kedai.


Saya nak buat pembelian  capsicum hijau sebenarnya tetapi tertekan cili hijau, jadi saya panggang cili hijau itu sekali.


Dengan sedikit minyak zaitun dan potong kedua dua terung dan juga cili menjadi dua belah. Biar dalam pan 3 minit kedua dua bahagian, lembut elok dan jadi sekata panggangannya.


Di atas pinggan pula, saya tabur keju hancur dan potong buah zaitun hitam untuk hiasan. Dan... makan semua tu sebagai sarapan.


Salam Rabu❤️




16 comments:

  1. Makan banyak sayur untuk sarapan.
    Selamat menikmati sarapan enak.

    ReplyDelete
  2. Wow so impressive!
    A good & healthy breakfast makes you day :

    ReplyDelete
  3. I only like tempura eggplant and eggplant fritters 😆

    ReplyDelete
  4. Kita hanya mampu tgk je orang lain makan , seronok hehehe

    ReplyDelete
  5. I haven't had eggplant in a long time, when I had a garden I would grow the small varities-sounds delilcious

    ReplyDelete
  6. Me gustan las berenjenas hare la receta. Te mando un beso

    ReplyDelete
  7. A very healthy and delicious recipe! I love the plating too.

    ReplyDelete
  8. Se ve delicioso pero no me gustan las berenjenas. Saludos.

    ReplyDelete
  9. Sedap juga diolah macam ni. Paling ringkas hidangan terung, saya suka bakar. juicy isi dalam dia.

    ReplyDelete
  10. Selamat menjamu selera. Unfortunately saya kurang suka terung

    ReplyDelete
  11. Terung memang kegemaran saya. Selalu lepas bakar tu, isinya saya carik-carik baru letak keju dan bahan lain sebelum dibakar semula. Jadilah piza terung :)

    ReplyDelete
  12. Is this breakfast, lunch or dinner? Looks amazing. Green chili - is it spicy?

    ReplyDelete
  13. it looks absolutely stunning:)

    ReplyDelete
  14. terung my peberet. kalau bakar lepas tu buat kuahnya cili api campur bawang bubuh sikit kecur dan dibubuh santan pekat...emm yummy

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin