Pages

November 25, 2021

Fried Rice and Hokkien Mee Soup at Teh Tarik Place Cafe.

Nasi goreng dan Mee sup Hokkien kat Teh Tarik Place Cafe. 

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)

Fried rice was chosen |  Nasi Goreng yang dipilihnya

Felt like eating soup, so I got Hokkien Mee Soup | Rasa nak makan yang berkuah, jadi pesan Mee sup Hokkien


While still around the area, on the way home, I received a message to get urgent stuffs like telekung with few list and had to send immediately. We were at Mutiara Damansara. And the message came from Damansara. I was willingly to do it urgently. 


So I did not hesitate to settle the task at one stop shopping centre. Get the list checked; It was tiring as we walked around searching for reasonable price goods. To do the deed yet be calculative with the money flow. 


Walked towards the parking lot, I couldn't go on; Need to take a break at a cafe name Teh Tarik.  Leave to God at this time. 


It means Pulled Tea, hot milk tea, to cool it down by pouring to another cup and pour again to different cup for drinking. It became the recipe and everlasting famous Latte Tea with foam by pouring while pulling. (I heard the story when I was little). But now it is so popular over here and also have a cafe named after it hehe.. 


The price of the food at Teh Tarik Place are as below:


Fried Rice - RM8.80

Hokkien Mee Soup - RM12.50


Peace Thursday❤️


Semasa berada di sekitar lebuhraya menuju pulang ke rumah. Saya terima pesanan untuk membeli barang mustahak seperti telekung dan senarai barang lain termasuk Quran dan perlu dihantar hari yang sama. Berada di Mutiara Damansara dan pesanan dari Damansara, saya bebesar hati untuk buat segera.


Jadi saya tidak berlengah untuk selesai urusan dekat satu pasaraya. Senarai diperiksa tanda selesai, tapi terasa letih berjalan, pusing mencari harga berpatutan. Hendakkan berbakti sambil berkira baki.


Berjalan ke arah parkir kereta, macam tak mampu nak teruskan rasa macam nak duduk di kedai makan iaitu Teh Tarik Place, iaitu minuman kegemaran ramai. Bertawakkal masa ni. 


Teh susu panas ditarik dengan menuang ke dalam cawan yang lain untuk menyejukkan, di tuang tinggi biar teh melalui diudara dan berangin menyejukkan teh siap diminum. Terus menjadi resepi Teh susu berbuih akibat di    tuang tinggi menjadi terkenal.(masa saya kecik dengar cerita ni) Dijadikkan nama kedai pula sekarang hehe..


Harga makanan di teh tarik place seperti di bawah :


Nasi Goreng - RM8.80

Mee Sup Hokkien - RM12.50


Salam Khamis❤️


Golden Building View from Highway near Mutiara Damansara 

22 comments:

  1. Kerja kerja jugak, makan jangan lupa :)

    ReplyDelete
  2. Rico arroz , se ve muy lindo el edificio. Te mando un beso

    ReplyDelete
  3. Lamanya x makan kat teh tarik place, dulu ada je kat area opis dan NuSentral..la ni x tau mana dah depa pindah...suka makan mee goreng dan jugak roti canai dia...sedap

    ReplyDelete
  4. setakat ini Black Tea premium boleh menggantikan teh tarik.

    terlebih sedap dan jauh berkhasiat.

    sebab itu saya jarang minum teh tarik di luar

    ReplyDelete
  5. Good evening-didn't know about pulled tea interesting-I love fried rice, and most soups Happy mid week

    ReplyDelete
  6. Love fried rice! Used to have them daily :-)

    ReplyDelete
  7. Waktu penat tak larat, kalau terjumpa kedai makan tu..lega betul. At least boleh rehat, legakan haus kejap kan :)

    ReplyDelete
  8. Ese arroz se ve delicioso. Saludos a la distancia.

    ReplyDelete
  9. Tak pernah makan kat sini kak. Sedap dapat menikmati teh tarik menghilang rasa penat sekejap. Nampak sedap hidangan nasi goreng dengan keropok ikan.

    ReplyDelete
  10. Baru kali ni dpt komen..
    Dari semalam saya tak boleh nampak ruang komen. (Salah phone agaknya).

    ReplyDelete
  11. Hummm aspecto maravilhoso! :))
    -
    Existem silêncios que atropelam ...
    -
    Beijo e uma excelente tarde :)

    ReplyDelete
  12. It is always comforting, after a walk, to drink tea or coffee with milk. In this way we can continue a little longer.
    An affectionate greeting to you,

    ReplyDelete
  13. it looks both - cute and jummy

    ReplyDelete
  14. dh lama tk singgah teh tarik place sbb outlet terdekat ngan opis dh tutup..suka teh aisnya

    ReplyDelete
  15. Kalau saya terlalu penat jalan, perut masuk angin tidak lalu makan.
    Harap tambah tenaga lepas minum teh tarik, nasi goreng dan mi sup hokkien.

    ReplyDelete
  16. Lama dah tak makan di sana. Tiba-tiba rasa rindu pula :)

    ReplyDelete
  17. Looks so good 🤓👍🏻

    ReplyDelete
  18. This soup looks delicious.

    ReplyDelete
  19. The video is great.
    Fried rice super :-)

    ReplyDelete
  20. wah, rasanya ni kali pertama akak cerita minum di kedai ya. Lama tak makan di Teh Tarik Place.

    ReplyDelete
  21. Watching your video brings back fond memories of dining in the tarik place in the curve. Now almost one year didn't go the curve. Are you a go getter or doing fulfillment for similar apps? Reading your post gives me the impression you are doing similar jobs like that. 👍

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin