-Lempeng Lobak merah
Bahasa dan video seminit di bawah :)
English version and one minute video :)
Fibrous
Berserat
I have made pancake mix with carrots early this year. I created a variety for breakfast actually. By right we just follow how our parents eat, try to alter a bit. It's better to follow healthy elders as it is proven.
As for me, what I analyse that during my childhood time, I ate mostly rice, morning we had roti, sometimes fried rice, sticky rice with salted fish, roti canai, lempeng or fritters (cucur).
I tried to make oats with carrots pancake (lempeng). The ingredients made us full and last long. Thats what I like about oats. Sometime after making it and had it, I tend to forget about it, and go back to normal eating habit. Bread, roti canai or rice. Make a habit that turn it to become part of yourself. Is it possible? Now I'm back to the start.
Peace and love greetings❤️
Semangat masa awal tahun kan, tabiat makan sihat belum sebati dengan diri lagi sampai bulan Ogos ni.
Sebenarnya, kita perlu ikut tabiat ibubapa kita makan apa, ikut dan turut, hanya tukar sikit dalam segi kekerapan.
Mungkin dari penyakit mereka hadapi, jika ada kurangkan penyebab atau tolak terus.
Semasa kecil saya makan nasi lebih dari yang lain, rasa sihat saja sebabnya nasi dengan air dimasak, tiada yis bagai, ikan atau ayam goreng hanya minyak sikit2 ja di situkan, gulai melayu letak santan tu memang kena kurangkan.
Di pagi hari, makan roti, cucur bawang, nasi, pulut dengan ikan masin, lempeng rasa sihat ja sebab semua dibuat sendiri dari bahan asal.
Saya buat penkek oats campur lobak merah masa awal tahun ini. Saya buat oats dengan carrot ni pun sebab rindu kek carrot. Selepas menjamah rasa kenyang. Lepas pukul 11 pun tak rasa nak makan apa-apa pun.
Tabiat makan selain roti belum terbina rasanya kerana makin tidak kisah nak buat, mudah sangat capai roti dan makan bersama kopi. Kalau emak saya akan cakap semua ini di minda, fikir sihat, sihat.. Kembali pada permulaan hehe..
Salam Jumaat❤️
boleh cuba ni... sesekali tukar selera kan ;-)
ReplyDeleteBagus juga letak lobak dalam lempeng.
ReplyDeleteRasanya orang dahulu guna banyak tenaga jadi sesuai makan banyak untuk tenaga. Sekarang banyak tidak bergerak jadi patut kurang makan.
Betul cakap kak NA. Saya baru nak komen benda yang sama
DeleteMenarik idea ni buat lempeng. Sebelum ini biasa jumpa resepi oat dan lobak merah untuk buat breakfast muffin je :)
ReplyDeleteNampak sedapp! Biasa makan lempeng nyior (kelapa) or kosong je.
ReplyDeleteJarang nampak orang buat carrot pancake. Bagus gak idea ni kak. Teringin makan carrot cake dapat carrot pancake pun okaylah. Letak oats tu lagilah sedap ada cruncy effect.
ReplyDelete*crunchy
ReplyDelete