pan fried dory
Ikan dory ni biasa makan di secret recipe, the ship, dome. tapi hari ni foto pun dari rumah. Fadya makan skit, Faiq tak makan langsung.
mama buat cepat-cepat ja sebab nak kejar dinner sebelum maghrib.
ikan dory 2 keping
Tepung gandum satu pinggan dalam
telur yang dipecahkan satu mangkuk
bread crumbs / serbuk roti sepinggan dalam
ikan disalut tepung dulu tau, dimasuk didalam mangkuk telur disalut pula telur rata baru salut dengan serbuk roti
letak minyak hampir separuh tinggi pan tu, api perlahan supaya serbuk roti tak tergoreng lebih menghitam. dengan api perlahan isi ikan lebih juicy dan crumbs lebih ranggup :)
2 3 hari ni memang menggemari cheesy chessy so cheq letak cheese. boleh la makan dengan tartar sos ke dengan buttered rice or toast or fries :)
english version
I had breaded dory in cafes or restaurants. This time i made it at home from scratch but of coz from cold storage i got the ingredients from. it was easy as long it was with flow from the flour then only egg. not egg to flour.
slow flame to get the juicy meat and crunchy skin. voila eating time :)
Yummynyaaa!
ReplyDeleteDory fillet 2 keping ke? Nmpk macam banyak in the picture..terliurnya
Happy mother's day mama faiq dan fadya ;)
nyum.. nyum.. husna suka ikan..
ReplyDeletetak kisah lah ikan apa pon, asal sedap husna telan..>_<
sedapnyerrr
ReplyDelete