Bahasa dan video seminit di bawah :)
English and one minute video below :)
Stewed - masakkan secara perlahan dan ditutup. | Cooked slow and close
Stewed yang dimasak seakan sup pekat
I wondered how the stew like, I searched for recipes but they need capsicum and holland onion and most are beef stew.
What we used were :
Red onions
Potatoes
Carrots
Salt
Soup powder
Tomatoes
Coriander leaves
Garlic
Chickens
Corn flour
Italian mixed herbs / sweet basil
I figured I'm going to use chicken bones that were left from dendeng chicken and going to slice drumstick meat. Yes I saw most of the recipe with sliced beef on, that's so alluring.
Then I overthought if debone again means when the bone should be cooking again, it goes round and round with bone in the fridge.
So ending up cooking the whole parts of drumsticks. The mixture of italians herbs really tasted like western taste, a bit :).
Loving this stew even at night we had a bowl each.
Love always ❤️
Saya tak tahu bagaimana rupa stew sebenarnya. Saya pun membuat carian dan medapati yang chili benggala dan bawang besar holland diperlukan resepi dalam stew. Dan kebanyakan resepi menggunakan daging lembu.
Yang diguna kat rumah ialah
Bawang besar merah
Kentang
Lobak
Garam
Rempah sup
Tomato
Daun ketumbar
Bawang putih
Ayam
Tepung jagung
Serbuk herba campuran Itali / serbuk sweet basil
Saya mulanya mahu menggunakan tulang ayam yang tersimpan dalam peti ais bersama paha ayam yang dihiris. Kebanyakan resipi menggunakan daging lembu yang dihiris dan ini membangkitkan selera.
Namun saya fikir tulang paha ayam yang tinggal akan terpaksa disimpan dalam peti ais. Tak habis cerita simpan tulang kan..
Jadi akhirnya saya gunakan paha ayam tanpa dihiris bersama tulang ayam untuk membuat stew ini. Resepi stew bersama herba campuran Itali membangkitkan rasa 'barat' skit :)
Malam menjelma, pekena seorang semangkuk lagi.
Sayang selalu ❤️
Sedap juga menu ni
ReplyDeleteMudah cara masakan dia. Memang pekat kuah supnya. Saya suka jenis yang plain dan light light je :)
ReplyDeleteThe chicken stew turned out really tender and saucy. I bet it tastes amazing.
ReplyDeleteha kak ret suka camni... pekat likat ahhha
ReplyDeleteEnsopado de frango deve de ser delicioso.
ReplyDeleteUm abraço e bom fim-de-semana.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Tentu sedap rasanya
ReplyDeleteIt looks tasty ^^
ReplyDeleteSedap aroma stew. Saya suka.
ReplyDeleteMom's rules in the kitchen is.... Use whatever u have
ReplyDeleteYa betul, simpan tulang nanti buntu pulak nak masak apa. Baik masak aje. Ubah resepi ikut kreativiti
ReplyDeleteSedapnye
ReplyDeleteSenang lauk dimasak atas api kecil. Rasa pun padu.
ReplyDeleteWow! Your chicken stew sounds so delicious that I would love to have a bowl of it too.
ReplyDelete