Pages

August 11, 2021

Pandan Coconut Cookies

Bahasa dan video seminit di bawah:)

English version and one minute video below:) 


Warna pandan kuat 


Piping macam biskut samprit. 



Flashing back few months ago, I had to honour myself hehe for making raya cookies. 

Fasting at daytime, havingt terawikh and extra classes for kids and yet I've baked cookies. Since we have coconut flakes and  been seeing a lot of viral pandan cake gula melaka, I couldn't sit still but baked some not cake but cookies. 

How it turned out didn't bother me. What I cared the most was the mood and the aroma of coming hari raya that I could give at that moment. It cheered everybody up, inbthe distinguished month of Ramadan that they were in. That's what any parent could do right to bloom the atmosphere of winning  celebration ahead.

The aroma of pandan, coconut raised as well as coconut sugar, gave combination awsome fragrance. Loved and missed the moment. Cakey cookies have been the centre of attraction, the main focus to look forward to. It's yummy tastes that melted in your mouth.

Salam bahagia❤️


Imbas kembali beberapa bulan dahulu, saya rasa berbesar hati buat diri sendiri hehe.. kerana telah rajin mengadun tepung dan membakar biskut raya. 

Berpuasa di siang hari, malam berterawikh, juga ada kelas extra untuk budak-budak lepas solat sunat tu masih larat lagi untuk buat kuit ala tart.. Saya bersemangat kerana bahannya dah  sedia ada, iaitu flakes kelapa parut masih dalam simpanan. Lagi-lagi kerap lihat kek pandan gula melaka menular merata tertambat mengidam. Tak boleh jadi, duduk tengok saja mesti berganjak ke membakar biskut. 

Jadi tak jadi tu, belakang kira, kerana tepung telur masak sekejap dah boleh makan. Logiknya kerana telur separuh masak  diamal ramai. Yang penting, aroma dari mentega, pandan, bauan gula kabung, kelapa parut tu memukau hati. Itulah yang dapat saya memeriahkan keadaan di bulan ramadan. Ia menceriakan malam dari malam biasa menuju bulan Syawal. Ia menjadi tumpuan utama pada malam tu. Sebagai ibu, ini adalah salah satu cara untuk membangkitkan suasana  merayakan kemenangan yang bakal menjelma. Wangi pandan, mentega serta gula kabung menyelebungi udara malam tu. Rindu momen tu, semua menumpu perhatian di dapur sambil menunggu biskut masak untuk merasa biskut yang sedap dan yang cair dalam mulut. serta aroma biskut itu sendiri mengamit selera. SubhanAllah. 

Sesambil menaip mama menonton Fikrah TV1 berkenaan Tokoh Maal Hijrah 2021, teringat arwah Tok saudara yang mana adik arwah Mak Tok juga Tokoh Maal Hijrah nak kena search tahun apa. Al-Fatihah. 


Chilled Karipap

Bukan karipap frozen tapi sejuk sahaja. 

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English and one minute video below:) 

Karipap sejuk dibakar atau digoreng seeloknya? 

 tengok rupa karipap yang dikeluarkan dari peti sejuk dan yang dah dibakar


The season of karipap is in the house. It happened when I started learning to do it. Love the taste of the bite of karipap. Making it was not fast but furious. Sometimes I made it a lot for next time. That was when I could sit and eat the karipaps slowly. 

The chilled karipaps I've kept. I didn't freeze them yet. Doubt it to be as good after freezed them. Took them out that morning, placed them on the oven tray. I baked this time around. I was prudent with cooking oil at starts. BTW, didn't I mentioned that we got cooking oil and rice for Aidil Adha gift from surau nearby? When the karipaps were cooked, I pulled the tray and noticed that they were slightly darken but Alhamdulillah it turned out delicious and nutritious. 


Selamat sejahtera❤️


Musim karipap menjadi-jadi di rumah. Berlakunya stok karipap menaik setelah saya mula belajar buat karipap . Suka rasa pastri dan inti karipap tu. Membuatnya taklah cepat tapi penat. Kekadang saya buat lebih untuk simpan. Bila senang  segar badan cergas untuk duduk menikmatinya dengan perlahan. Karipap yang disimpan cuma disejukkan, rasa cuak pula nak sejukbeku takut nanti tak sesedap yang diharapkan hehe.. 

Ambil karipap sejuk dari peti sejuk. Letak di atas dulang ketuhar. Mulanya amalkan kurangkan minyak, jadi bakar dalam ketuhar. Sekarang ni tetiba aje ada minyak, beras, biskut pemberian dari pihak surau berdekatan sini sempena hari raya haji. Ghairah juga dapat menggoreng nanti sebab dapat minyak. Buka oven bila bunyi loceng sudah masak, tarik dulang tu nampak warna perang ketara tapi Alhamdulillah sedap dan sihat karipap tanpa minyak. Bolehlah cuba :)

Selamat sejahtera semua ❤️



LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin