Pages

August 11, 2021

Chilled Karipap

Bukan karipap frozen tapi sejuk sahaja. 

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English and one minute video below:) 

Karipap sejuk dibakar atau digoreng seeloknya? 

 tengok rupa karipap yang dikeluarkan dari peti sejuk dan yang dah dibakar


The season of karipap is in the house. It happened when I started learning to do it. Love the taste of the bite of karipap. Making it was not fast but furious. Sometimes I made it a lot for next time. That was when I could sit and eat the karipaps slowly. 

The chilled karipaps I've kept. I didn't freeze them yet. Doubt it to be as good after freezed them. Took them out that morning, placed them on the oven tray. I baked this time around. I was prudent with cooking oil at starts. BTW, didn't I mentioned that we got cooking oil and rice for Aidil Adha gift from surau nearby? When the karipaps were cooked, I pulled the tray and noticed that they were slightly darken but Alhamdulillah it turned out delicious and nutritious. 


Selamat sejahtera❤️


Musim karipap menjadi-jadi di rumah. Berlakunya stok karipap menaik setelah saya mula belajar buat karipap . Suka rasa pastri dan inti karipap tu. Membuatnya taklah cepat tapi penat. Kekadang saya buat lebih untuk simpan. Bila senang  segar badan cergas untuk duduk menikmatinya dengan perlahan. Karipap yang disimpan cuma disejukkan, rasa cuak pula nak sejukbeku takut nanti tak sesedap yang diharapkan hehe.. 

Ambil karipap sejuk dari peti sejuk. Letak di atas dulang ketuhar. Mulanya amalkan kurangkan minyak, jadi bakar dalam ketuhar. Sekarang ni tetiba aje ada minyak, beras, biskut pemberian dari pihak surau berdekatan sini sempena hari raya haji. Ghairah juga dapat menggoreng nanti sebab dapat minyak. Buka oven bila bunyi loceng sudah masak, tarik dulang tu nampak warna perang ketara tapi Alhamdulillah sedap dan sihat karipap tanpa minyak. Bolehlah cuba :)

Selamat sejahtera semua ❤️



7 comments:

  1. Asalam..sedapnya karipap..

    ReplyDelete
  2. Rasanya bakar lagi sedap. Lagipun lagi menyihatkan kali tidak guna minyak.
    Ada juga sejuk beku karipap. Ok juga rasanya setelah dinyahais.

    ReplyDelete
  3. ni kalu jual karipap utk seisi keluarga boleh maju bisnes heheheh

    ReplyDelete
  4. Best tu ada banyak stok karipap. Saya pulak rasa susah nak buat karipap sebab tak pandai. hihi...

    unik karipap dibakar. Tak pernah lagi cuba karipap bakar.

    ReplyDelete
  5. Senang buat stok banyak banyak, hari hari boleh goreng dan makan karipap hehehe

    ReplyDelete
  6. tak pernah lagi makan karipap bakar. rumah ni oven hanya dikeluarkan untuk buat kuih raya je. so, selalunya goreng.tu pun tak rajin buat sendiri

    ReplyDelete
  7. Dibakar lagi okay pada saya. Guna air fryer.

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin