Pages

Pages

September 18, 2021

Chicken Stew | Sup Ayam Pekat

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English and one minute video below :)




Stewed - masakkan secara perlahan dan ditutup.  | Cooked slow and close


Stewed yang dimasak seakan  sup pekat



I wondered how the stew like, I searched for recipes but they need capsicum and holland onion and most are beef stew. 


What we used were :

Red onions

Potatoes

Carrots

Salt

Soup powder

Tomatoes

Coriander leaves

Garlic

Chickens

Corn flour

Italian mixed herbs / sweet basil


I figured I'm going to use chicken bones that were left from dendeng chicken and going to slice drumstick meat. Yes I saw most of the recipe with sliced beef on, that's so alluring. 


Then I overthought if debone again means when the bone should be cooking again, it goes round and round with bone in the fridge. 


So ending up cooking  the whole parts of drumsticks. The mixture of italians herbs really tasted like western taste, a bit :). 


Loving this stew even at night we had a bowl each. 


Love always ❤️



Saya tak tahu bagaimana rupa stew sebenarnya. Saya pun membuat carian dan medapati yang chili benggala dan bawang besar holland diperlukan resepi dalam stew. Dan kebanyakan resepi menggunakan daging lembu.


Yang diguna kat rumah ialah

Bawang besar merah

Kentang

Lobak

Garam

Rempah sup

Tomato

Daun ketumbar

Bawang putih

Ayam 

Tepung jagung

Serbuk herba campuran Itali / serbuk sweet basil


Saya mulanya mahu menggunakan tulang ayam yang tersimpan dalam peti ais bersama paha ayam yang dihiris. Kebanyakan resipi menggunakan daging lembu yang dihiris dan ini membangkitkan selera.


Namun saya fikir tulang paha ayam yang tinggal akan terpaksa disimpan dalam peti ais. Tak habis cerita simpan tulang kan.. 


Jadi akhirnya saya gunakan paha ayam tanpa dihiris bersama tulang ayam untuk membuat stew ini. Resepi stew bersama herba campuran Itali membangkitkan rasa 'barat' skit :) 


Malam menjelma, pekena seorang semangkuk lagi. 


Sayang selalu ❤️



13 comments:

  1. Mudah cara masakan dia. Memang pekat kuah supnya. Saya suka jenis yang plain dan light light je :)

    ReplyDelete
  2. The chicken stew turned out really tender and saucy. I bet it tastes amazing.

    ReplyDelete
  3. ha kak ret suka camni... pekat likat ahhha

    ReplyDelete
  4. Sedap aroma stew. Saya suka.

    ReplyDelete
  5. Mom's rules in the kitchen is.... Use whatever u have

    ReplyDelete
  6. Ya betul, simpan tulang nanti buntu pulak nak masak apa. Baik masak aje. Ubah resepi ikut kreativiti

    ReplyDelete
  7. Senang lauk dimasak atas api kecil. Rasa pun padu.

    ReplyDelete
  8. Wow! Your chicken stew sounds so delicious that I would love to have a bowl of it too.

    ReplyDelete