Masak Lemak Udang Budget | | Shrimp Tumeric Coconut Gravy Budget Recipe
It takes determination to have dishes on the table, persistent and sincere for it to appear :)
π¦6 shrimps
3 onions*
3 garlics*
1 lemon grass*
2 tb minyak*
1 pack of brahim's Coconut tumeric paste (if prefer making it, the recipe is below)
1 cup of water
Method
π³Heat up cooking oil, sautee the starred ingredients til aroma spreads
Add Ibrahim Paste (or make it from scratch, 1 inch tumeric, 1inch ginger, 1 onion, 3-5 chillies, 1 tb anchovies (blend all, add tamarind during cooking)
1 box of coconut milk but I use water (saving option)
Lastly add shrimps, let em cook slight (miss foodcourt style)
This dish, I served with okra dried shrimps which I put on the rice, got ginger chicken as one of us still eats water pale gravy. Fried tofu, all this for breaking the fast. The appearance of dates are the indication π
Happy greetings, always give gratitude to yourself the pure and clean you, importantly you have yourself❤️
Dengan ada semangat untuk menghidangkan makanan atas meja, penuh kegigihan dan keikhlasan untuk ia menjelma :)
Udang Masak Lemak
π¦6 ekor udang
3 bawang besar*
3 bawang putih*
1 batang serai*
2 sb minyak*
Sepeket pes masak lemak jenama Brahim's (untuk buat pes sendiri, resepi di bawah)
Secawan air
π³Cara²nya
Panaskan minyak, tumis bahan bertanda bintang hingga beraroma
Masukkan pes masak lemak (atau buat sendiri seinci kunyit hidup, seinci halia, sebiji bawang, 3-5 biji cili, 1 sb ikan bilis, semua di kisar tambah 1 asam keping semasa menumis)
Sekotak santan (dikacau untuk elak pecah minyak) tapi pes brahim saya cuma tambah air ( option jimat)
Akhir sekali udang, biar ala2 masak. (rindu gaya foodcourt)
Hidangan ini dipadankan dengan bendi tumis udang kering yg terus letak atas nasi, ada ayam halia juga kerana seorang tu makan putih² lagi. Tauhu goreng ada juga, semua ni untuk berbuka sebab ada buah kurma sebagai indikasinya.π
Salam bahagia, sentiasa bersyukur dengan diri yang tulen dan bersih, yang penting ada diri ini❤️
Gracias por la receta. Te mando un beso.
ReplyDeleteLove shrimp and this looks not only flavourful, delicious and healthy too.
ReplyDeleteada belimbing buluh lg ngam tu fuhhhh mkn dgn nasi panas2πππππ
ReplyDeleteThis looks good.
ReplyDeleteSedap ni... Tambah² ada ikan masin, perghhh letak kuah lemak tu tak toleh kiri kanan dah π
ReplyDeletesedap tu udang masak lemak...lama tk mkn
ReplyDeleteI don't like shrimp...
ReplyDeleteRegards
I like to eat prawns and shrimps. Yummy! π€€π
ReplyDeleteKalo menu udang, mau dimasak apapun saya sukaaa π. Rebus saja dah sedap, apalagi dimasak seperti ini ❤️π
ReplyDelete