Bahasa dan video seminit di bawah :)
English version and one minute video below :)
Terap dan tekap
Beraneka spera
First or second attempts to make karipap, I didn't have a mold at that time. So, I used a round cup as the pastry cutter.
Put the fillings in, fold it half and sim at the edge. I love the hand- simmed karipap as it became crustier at the edge after frying.
The sizes were not standardized. I've made karipap with but, inappropriate for frying They pastry easily breaks, yet very delicious. The fillings were chicken, carrot for sweetness and potatoes to stabilise the taste.
When first mixing the pastry, the mixture will take time to combine. At this time, I know and don't get panic to start add water or flour. Just knead and roll flat, and cut them.
It was the first time making it but many times I have been eating karipap when I was a little girl, since I have an aunty who is interested in cooking classes.
I felt like an achievement when the karipap came out delicious as my aunty's. My mom has never make any karipap on her own ever, since I already have my aunt to gave us the treats.
Hope you all have an amazing day. ❤️
Percubaan pertama atau kedua kali buat karipap berjaya dengan menggunakan cawan plastik untuk tekap pastry.
Lepas tekap, letak isi, lipat dan kelim sendiri tepi karipap itu.
Saya lebih suka makan bahagian kelim terutama kulit yang di adun dengan mentega.
Kelim sendiri ni kekurangannya bagi yang kurang pakar ni, saiz jadi tak sama besar.
Saya suka adunan pastry dengan mentega tetapi kurang sesuai untuk goreng kerana ia mudah pecah walaupun amat sedap.
Inti karipap jadi sangat sedap bila ada ayam, lobak merah yang memaniskan dan juga kentang menstabilkan rasa yang lebih dan yang kurang. Sedapkan. :)
Ini pertama kali saya membuat karipap dan semasa kecil saya selalu mendapat rasanya hasil kerja mak saudara saya yang suka memasak dan belajar masak di kelas tertentu.
Saya sangat teruja dengan kejayaan dapat membuat karipap ini yang sama sedap macam mak saudara saya buat.
Ibu saya tak pernah buat karipap dan tak perlu sebab selalu dapat juadah lazat ni dari saudaranya.
Moga berbahagia selalu ❤️
Betul itu kalau ada saudara pandai buat memang kita kurang rasa hendak buat. Hehe saya tidak pernah buat rendang sendiri.
ReplyDeleteOh letak lobak merah dalam inti karipap ya. Suka sayur lobak tapi tidak pernah jumpa karipap letak lobak merah.
Macam tu ugak cara SA buat karipap hari tu...tekap..then kelim bagi cantik walau x berapa pandai kelim...
ReplyDeleteWe adore puff pastries! These look irresistible.
ReplyDeleteEh, pandainya boleh buat karipap kat rumah. I suka makan karipap tapi Tak tao buat.
ReplyDeleteSewaktu remaja saya pandai buat kulit karipap yang lembut, sebab selalu buat karipap untuk sarapan pagi. Sekarang tangan sudah keras, nak kelim karipap pun sudah tidak sama rata.
ReplyDeletewah rajin nyaa... kita order je sbb x pandai buat kelim2 tu ehehhe
ReplyDeleteBuat karipap manual macam ni pun sedap dah pada saya. Kelim cantik dan cantik belakang kira. Bagus ada pembantu cilik tu ha.
ReplyDeleteBeautiful blog
ReplyDeleteBestnya pandai buat karipap sendiri, kalau saya, mampu beli je hehehe sebab tak berapa reti nak buat.
ReplyDeletedelicious!
ReplyDeleteKui kegemaran anak-anak saya tu puan karipap
ReplyDeleteMasa kecik-kecik dulu suka makan kelimnya sahaja. Orang yang kemudian dari saya hanya mampu geleng tengok karipap dah togel. Hehe
ReplyDeleteBestnya... puas makan karipap yang buat sendiri. Lagi-lagi yang masih hangat, baru diangkat dari gorengan :)
ReplyDelete