Pages

September 6, 2021

Chee Cheong Fun | Masak di rumah

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below :) 


Kulit popia, dijadikan experimen


Resepi ikut selera, sos cili dicampur sekali



One morning, my mom called and asked us to order nasi lemak for her, the way she described the kind of nasi lemak for her and my dad made me drooling! It was early in the morning, I was thinking what to blog, and what to eat. She said hello asking me to buy her delicious nasi lemak with this and that, without that and this hehe... Since I mentioned about my mom, my mom told me that she onced asked a cook at the nasi kandar restoran to not make too spicy not too salty on the order, and turned up, the cook offered her the stove to cook by herself! customer was right or wrong?? hehe..but mom always left people happy when she leaves.


As a matter of fact, If I happened to be at the restaurant that my parent normally go, most of the worker would ask where are aunty and uncle (popular since they frequently patronized the places & tipping generously). 


When I'm starting to blog again, I promised myself not to blog too much personal stuff. I once asked my mom, why dad talked about this and that, then mom said, people just listened and get over it and not even analysing it. 


Ok, back to my mom order withnasi lemak that end with giving tips to the rider, lead me to order for ourselves too. I clicked on 'Bungkus Kaw' , nasi lemak daun pisang, searched for nyonya kueh, there were none, but saw chee cheong fun, so thinking in my mind, I want to make my own chee cheong fun with the stuffs at home. Furthemore, I know the taste as I had it before. Similar as yong tau foo sweet sauce but not really the same. 


The ingredients that I used are:

Popia sheet

Nut and sesame seed

Sauce Recipe

1 tbs of soy sauce

1 tbs coconut sugar

1 tbs brown sugar

1 tbs chilli sauce

1 tsp corn flour mix with lil water


Methods:

Roll popia sheets. Put them in rice cooker and steamed. 

Roast the seed and smash nuts

Mix all sauces and heat up add corn mixed with water. Cut the the soft popia sheet and served on saucers and top with sauce with sprinkling nuts and seeds


The taste is amazing and delicious, so nice to have this meal which is oilless, but sweet. Everything has it's pros and cons, just alternate it but not too often. The best is have the variety.


Happy monday❤️


Suatu pagi ibu saya menelefon meminta tolong untuk kami membuat pesanan makanan iaitu nasi lemak. Ibu bukan memesan nasi lemak begitu saja tetapi menerangkan letak itu, keluarkan itu, macam sedap ja didengari penuh kenikmatan apa yang dipesannya.


Untuk bapa nasi lemak berkuah begini membuat saya tertelan air liur. Sudahlah di pagi hari, saya memikirkan tentang blog dan juga sarapan apa untuk memberi tenaga hari ni. 


Ibu memberi salam dengan memesan nasi lemak yang sedap dan lazat.. Oleh sebab itu, terbawa kisah ibu saya dalam blog ni, saya teringat ibu biasa menceritakan yang dia pernah ditawar masak sendiri di suatu restoran nasi kandar kerana memesan terlebih dari pengetahuan mereka (nak kurang pedas, kurang masin etc) hehe.. Yeke macamana ni? pelaggan betul ke salah ni?


Tapi tak pa, kerana ibu saya selalu tinggalkan mereka mereka yang direstoran itu dengan rasa gembira. 


Beberapa kali saya pergi ke restoran-restoran yang pernah ibubapa saya selalu kunjungi, mereka akan kenal kami dan bertanya tentang ibu dan bapa saya, 'mana uncle? mana aunty?'  dah lama tak datang sini. (popular kerana sering mengunjungi kedai mereka sebelum pandemik dan amat murah hati dalam memberi tip sedekah :) ) 


Bila saya mula membuat blog kembali, saya buat panduan sendiri untuk tak mahu cerita hal peribadi. Saya pun pernah bertanya ibu saya,  bapa saya cakap tentang kita dekat individu begitu begini, ibu cakap tak pa, mereka dengar tapi tidak menganalisa. 


Berbalik kepada pesanan emak saya dengan nasi lemak tu.. Dipengakhiran perbualan itu, emak berpesan bagi tip kepada rider; Ini telah membawa saya untuk memesan nasi lemak untuk kami juga.


Saya klik dan buka Bungkus Kaw, dan klik Nasi Lemak daun pisang, dan scroll mencari kuih nyonya tetapi yang ada ialah chee cheong fun terus bunyi ting! di kepala ni, ingin membuat chee cheong fun sendiri.


Resepi boleh di cari, lagipun dah pernah rasa ia seakan kuah manis yong tau foo tapi tak serupa. 



Bahan-bahan yang sedia ada:

Kulit Popia

Kacang goreng

Bijan


Resepi Kuah:

1 sb kicap masin

1 sb gula perang buah kelapa

1 sb gula melaka 

1 sk tepung jagung dicanpur sedikit air. 


Cara penyediaannya:

Kulit Popia digulung letak di dalam periuk nasi atau diolah periuk kukus. 

Sangai bijan. Kacang dihancur dalam beg plastik kecil. 

Campur semua bahan sos, panaskan masuk air & tepung jagung. Potong kulit popia yang lembut seakan kueyteow atau isi laksam. Letak atas piring, bubuh kuahnya, ditabur kekacang dan bijan


Sedap chee cheong fun buat sendiri dan keenakan yang menakjubkan. Makanan ini tanpa minyak tapi manis, biasa la semuanya ada kebaikan dan kekurangannya, memadai lah dengan pengambilan yang berselang-seli dan jarang jarang sekali. InshaAllah, yang terbaik itu ialah mempelbagaikan. 


Salam bahagia hari Isnin♥️







September 5, 2021

Scrambled Eggs

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :) 



Telur hancur kering atau berjus. 

Berjus ala telur separa masak digemari ramai. 


Sometimes, a good breakfast is nice to have in the morning, I wonder a Malaysian full breakfast, how it's like. 

As for an American full breakfast, I googled to be slightly exact, they usually have scrambled eggs, bread, pancake, red beans (ya red beans, going to order it soon hehe..) Americans also have hash browns in the morning.  

Come we see Malaysian's breakfast, how it's like, already know, act like don't know hehe...

Hang in there, check for accuracy.. Yes, half boiled eggs are one of the Malaysian's famous breakfast.

In the hotel or food court like in Kelana Jaya we will know the complete Malaysian breakfast, nasi lemak, roti canai, kueyteow, some have kue nyonya. 

Actually roti Gardenia is usually considered one of our breakfast or my breakfast at home. I know there are many brands out there now, because  it's a habit of buying, out stretch hand to the normed brand. During work or school days, the bread are 'the rescuer' for kids to have breakfast before going to school. Not even Maggi mee would help, at least not for me.

If I want something filling, then the scrambled eggs is a quick fix. Make it like sandwich ready to go inside the recess box or packed brunch. Ensure that it is dried scrambled as the juicy ones might not last long. As for packed it's best to avoid vege like cucumber slices, a piece of vege in food is an essential item for decomposing process for fertilizer hehe. 

I styled the scrambled eggs on a piece of Gardenia breakfast and it's nutritious and delicious filling. 

Bon apetite! Enjoy your food ♥️



Kadang kadang menjamu selera dengan sarapan yang lengkap pun bagus, jika ada masa kan.. 

Saya terfikir sarapan lengkap untuk rakyat Malaysia bagaimana ya? Untuk orang Amerika, ala sarapan di McDonald agaknya. 

Saya cari di net, sarapan mereka ada kacang merah (ahh.. nak order nanti hehe...) Makanan mereka terdiri dari pancake, waffle, sosej juga kentang hashbrown.

Jom kita Scrambled Eggs, bagaimana pula sarapan rakyat Malaysia, sudah tahu gaharu cendana pula... jangan menggaru sudahlah ye hehe. 

Tunggu kita tengok apa yang signifikannya, ahh! telur separuh masak, inilah memang ada dari dulu dari rumah hingga ke restoran. Telur separuh masak ni sesuai untuk menambah kesuburan, betul ke? Macamanapun, kami pernah amalkan hehe.. 

Jika hotel buffet atau di Food court Kelana Jaya ada berbagai sarapan di situ. Nasi lemak, kuey teow, kueh nyonya dan sebagainya. 

Sebenarnya roti Gardenia lah penyelamat untuk sarapan pagi bagi yang kesuntukkan masa. Saya tahu ada berbagai jenama tetapi jika dah biasa, itu je yang diambil di kedai. Jika saya ingin yang lebih mengenyangkan, telur hancur cepat disediakan, tapi biarlah jarang-jarang sekali, kalau orang Amerika ada sosej, kita ada sardin kan.. jadi pengganti telur juga sardin, sekurangnya untuk saya la.

Bagi yang bekerja atau bersekolah, roti Gardenia lah yang menjadi pengalas perut. Maggi mee pun tidak dapat menolong waktu pagi hehe.. terutama sebelum keluar ke sekolah. 

Buat sandwic sesuailah untuk di bawa sebagai bekal. Pastikan kacau telur kering tanpa jus, letak garam bertahanlah ia beberapa jam. Elakkan letak sayur, sepotong sayur, timun terutamanya boleh jadi penyebab pemprosesan "compost" bagi pembuatan baja. 

Saya gayakan telur hancur diatas  sekeping roti gardenia. InshaAllah. Mengenyangkan, bernutrisi dan lazat. 

Bon apetite! Sila menjamu selera ❤️


September 4, 2021

Foodpanda or Pandan Fox | seram menunggu foodpanda

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below :) 


Waktu senja terlalu dingin





Seakan berkaki empat berekor tetapi lemah gemalai



One of the reason that I don't want to have tea time is because we were kind of full til evening.  By evening, one of us would decide that don't need to eat for dinner. 


The dark moment was approaching when one of the tummy started growling. When it's dark, I have no mood to prepare anything and they too don't want anything heavy but then they also don't want bread.  So we scheduled for foodpanda man to come and send us some food. 


After finished the maghrib prayers, I asked abang to glance thru the window  to check if the delivery man has arrived.


He excitedly told us that Walton which is the neighbour cat that used to come here was outside. We were excited and went slowly as we don't want to shoo the cat away. 


When we went close, the 'cat' turned it's face and from that point only we realized that it was actually a pandan fox! No wonder the smell of the air was kind of different of pandan leave fragrance but yet not so strong. 


The fox stood long enough for us to take photos and filmed it. The sound of cars that moved around finally made the fox to go further away. 


Actually this is not the first fox that came visiting here. The first was during the first MCO with two foxes, we assumed they were the mother fox and her little cub fox. 


The news about wild animals went out for food during the lockdown were true. The animals felt comfortable to go out as the most of the humankind were staying inside their houses. 


Thats all for the wildlife reporting in urban living :) 


Have a nice evening. ♥️


Salah satu sebab saya tak mahu menghidang makanan petang; Bila dah nak malam, semua cakap tak lapar. Tetiba bila dah malam barulah seorang cakap dia lapar, seterusnya berjangkit dengan insan-insan lain.


Mulalah perut berkeroncong. Masa tu mama pun dak tak da mood dan tidak terdaya lagi. Lebih lagi mereka juga tak mahu makan roti atau yang berat berat.

Tetapkan masa dengan foodpanda untuk sampai pada waktu yang sesuai. Selepas solat maghrib, saya minta abang tolong jenguk di luar kot kot kemungkinan rider dah sampai. 


Dia jerit teruja kerana nampak Walton iaitu kucing jiran yang rajin datang bertandang ke sini. 

Kami pun keluar perlahan lahan, tak mahulah mengejutkan "kucing" tu nanti ia terus lari. 

Kami bergerak ke arah 'kucing'. Nampak panjang sedikit badan nya. Ambil juga video, tertoleh si lembaga yang diingatkan kucing tu rupanya musang! Patutlah di udara terbau wangi seakan  daun pandan tapi tak begitu kuat.


Sang musang itu berdiri lama juga untuk kami mengambil foto, bunyi kereta lalu menyebabkan ia makin bergerak jauh sedikit sedikit terus ke rumah jiran.

Sebenarnya ini bukanlah pertama kali musang pandan datang ke sini, tetapi kali ke dua. Kali pertama semasa PKP yang pertama, SubhanAllah! dua ekor menyinggah di sini, nampak macam ibu dan anak musang.

Kan ada berita tentang berbagai haiwan liar keluar waktu manusia semua di dalam rumah masa PKP. Tak sangka terjadi di kawasan sendiri. 


Sekian dulu laporan kehidupan liar di kawasan perumahan :). 


Moga kalian dilindungiNya ♥️


Baked Macaroni Cheese | Makaroni Bakar

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below :) 


Matlamat nak cheese tu tertarik

Rupanya ada cara nak keju tertarik bila menyudu tu


We always use to had macaroni cheese as a side dish,. We only started eating it as the main course when adik asked for it. 


Maybe she has acquired the taste, having learnt it from eating the mac & cheese before as side

dish from various places, as well or learning about it from youtube. 


We offered her what we ate like

white sauce pasta e.g. cabonara or creamy mushroom pasta but she hesitate to ate neither cabonara nor creamy chicken or mushroom. 


She asked for mac & cheese, when we prepared macaroni with bolognese sauce. Abang always want to have bolognese or any plain tomato sauce. In contrast, adik has never eat any gravy or sauce but maybe only with soup. Adik is the one who has introduced eating Mac & cheese as the main course at home. 


I will initially make the cheese sauce earlier on. After that, I mix the macaroni pasta and cheese sauce til everthing is combine. Then I put in the oven tray or casserole. I choose small trays. 


The method is simple, one layer of mac & cheese then layer up wifh mozarella cheese, and follow with mac & cheese again. As I make them in four small trays, they are all rready to bake in the oven for 10 minutes at 180°C.  I'm pretty satisfied as when I scooped out the mac & cheese, is came out elastically long enough to witness. I think if I put the mozarella chesse layer thicker, the longer the cheese rope can be pulled out. It'll be fit for a TV advertisement right? :) 


Happy Saturday ♥️


Biasa makan makaroni & keju sebagai hidangan sampingan saja.  Mula mengambilnya sebagai hidangan utama sejak adik mengemarinya. 


Kemungkinan adik mendapat tahu tentang pasta ini dari tontonan youtube atau setelah banyak kali menjamahnya sebagai hidangan sampingan dimerata tempat. 


Biasa kami cuba bagi dia makan pasta dengn kuah putih seperti carbonara atau kuah cendawan berkrim. Dia akan menolak makan kuah bersos begini, kecuali dengan sos keju atau sup. 


Adik akan meminta makaroni & keju bila abangnya makan bersama sos merah iaitu bolognese atau marinara. 


Adiklah yang memperkenalkan makanan makaroni dan keju ini sebagai hidangan utama dirumah. 


Saya akan gaul kuah keju yang telah di masak terlebih dahulu. Saya campur dan gaul rata kuah dan pasta macaroni. Letak dalam loyang-loyang kecil atau loyang besar. Saya pilih yang kecil sebab dah ada tersedia :) 


Kaedahnya mudah, masuk macaroni & keju terlebih dahulu, kemudian keju mozarella dan letak pula pasta macaroni & keju semula dan seterusnya keju mozarella diatas. Saya dapat menyediakan empat loyang kecil untuk dibakar dalam oven. 


Sedia dibakar selma 10 minit pada suhu 180° C 


Puas hati Alhamdulillah, bila menyudu pastanya, tertariklah keju seperti yang diharapkan. Jika letak keju lebih tebal, pasti lebih ketara panjang tarikannya, ala ala untuk iklan TV kan.. :) 


Selamat berhujung minggu ♥️


September 3, 2021

Water Cress Plants |Tanam Kangkung

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video :) 



Tanam kangkung dalam air



Dari grocer ke tanaman




It would be nice to have vege plants in the garden. I have tried planting water cress or kangkung in the pot. It didn't grow big then I put it near the water tap to make soil damp and wet.  Even then it didn't last long. 

Last year, I tried to make squid water cress salad, or sotong kangkung as known locally, the kangkung that I bought online came with the roots. Immediately I cut the stem  3 inches away from the roots and soak in tthe water. Then, I placed it in the fish water container with  water lettuce that floats on the surface. 

Water lettuce roots are bushy, so I lifted the kangkung root near the water lettuce root. Another cut, I hanged at the nearest plant and not letting the root float above the water surface. 

I took note that the  trunk of kangkung cannot be totally soaked inside the water. 

Everyday I would come out and check whether the new shoots were coming out. Once I saw it, I know it works. It even  creeps as you can see in the picture. 

Thats all for the agroculture wrap-up :) 


Have a great evening ❤️



Dalam taman, jika ada pokok sayuran, rasa ia lebih bermakna dan bermanfaat. Itupun kalau rajin kan.. 

Pernah cuba tanam kangkung dalam pasu tidak menjadi, kurus tidak bercambah, letak di tepi pancur air agar basah dan lembab tanah juga ia tidak boleh bertahan.


Tahun lepas, kangkung yang dihantar dari pembelian online ada akar. Terus saya potong 3 inci dan letak dalam kolam ikan.  Dalam bekas ikan itu ada pokok kiambang.  Akar pokok kiambang lebat jadi saya tumpangkan akar kangkung di salah satu pokok kiambang tu. Batang kangkung tak boleh terendam dalam air, jadi biar terapung saja atas air. Ada beberapa kaedah saya letak di dalam bekas itu, salah satu kangkung saya ikat dekat pokok yang berdekatan situ.

Setiap hari datang menjenguk syukur bila nampak pucuk kangkung sudah berputik dan menjalar seperti di dalam gambar. Alhamdulillah. 


Itu saja liputan alam agro :) 


Salam  sejahtera ❤️


Lemon Gravy Fish | Ikan Kuah Lemon

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below :) 


Sempat jenguk tiny backyard


Tiada mentega tetapi buttery


Hisbiscus bloomed before the sun was approaching noon and that was the time I was busy preparing lunch. 


I made an effort hehe this time around to go out and filmed the scene of red bougainvilleas.  I took the inside slippers for bathroom and wore them outside for awhile. 


Came inside, wash the slippers, wash hands and continue cooking for lunch. I cooked only three dishes which are stinky beans sambal or sambal petai, lemon gravy fish and tumeric fried chickens for adik. 


I would like to jot down recipe of lemon gravy as the sour lemon was sweet til I wanted to eat the skin of lemon. So might as well I keep it here. 


Season 3 pieces of fish with mix Italian herbs and salt, cooking oil for frying. Fry the fish well done. You can use Grouper, Red Snapper or Golden Snapper fish slices. I use Salmon since it's already there in the freezer :) 


Gravy ingredients 

1 lemon - slice thinly

3  capsicum red, yellow, green - cut bite size cube

1 tbs of blended anchovies

1 tbs of corn flour (mix with 100ml water and  3 tbs sugar

1 tsp black pepper

1 tbs mix italian herbs

1 tbs sweet basil

1 onion cut finely

8 garlic or 1 whole garlic, cut finely

2 in ginger, slice finely

1 tomato cut cube size

100ml full cream milk


Sautee onion, garlic and ginger til the smell fragrant of aroma 

Add the rest of ingredients

Make sure the lemon is soft and tender. Add corn flour juice and mix well to thicken and lastly add milk for a creamier taste. Let it simmer and finally pour on to the fish. 


Thats it, ready to eat :) 


Enjoy the rest of the week ❤️



Bunga raya mula berkembang semasa matahari nak terik menjelang tengahari. Masa tulah saya sedang sibuk menyediakan sajian tengahari. 


Gigih juga saya, sempat keluar untuk merakam video bunga raya yang berwarna merah untuk tatapan kita bersama, selipar dalam rumah saya keluarkan untuk pakai di luar. Sebenarnya ada selipar luar tu, tapi ia dah mengecil hehe.. (kalau teringat saya akan ambil gambar).


Masuk rumah, cuci selipar, basuh tangan sanbung masak. Saya masak makanan tengahari cuma tiga jenis lauk sahaja, sambal petai, ikan berkuah lemon dan ayam goreng untuk adik. 


Kuah ikan lemon yang saya masak itu sangat sedap, hirisan lemon tu rasanya jadi masam manis, macam nak makan kulitnya. Jadi saya catitkan resepinya disini. 


3 potong ikan perap dengan seasoning herba campu itali dan garam, dan sedikit minyak - digoreng hingga garing. Boleh guna ikan kerapu, merah atau jenahak. Disini saya guna ikan salmon sebab memang dah ada dalam peti ais :)


Kuahnya

I biji lemon dihiris nipis

3 biji Capsicum - hijau merah kuning - dipotong dadu

1 sudu besar ikan bilis yang dikisar

1 sudu besar Tepung jagung dibancuh dalam 100ml air dan

3 sudu besar gula ( rasa dan tambah untuk kurangkan rasa masam lemon tu) 

1 sudu kecil Lada hitam 

1 sudu besar herba campur

1 sudu besar Sweet Basil

1 labu Bawang besar - dipotong halus

2 inci Halia  di hiris halus

1 biji Tomato di potong dadu

100 ml susu penuh krim


Tumis bawang besar, putih dan halia, sampai naik bau wangi. Masuk ikan bilis yang dikisar. Masukkan bahan-bahan lain. 

Masukkan lemon, biar masak hingga lembut. Air jagung  yang dibancuh masukkan dan kacau hingga kuah menjadi likat. Tambahkan susu supaya kuah berkrim. Rasa dulu, jika masih terlampau masam, kena tambah gula lagi. 

Tuang kuah tu keatas ikan, dan hidangkan buat santapan tengahari. Bismillah. 


Nikmati hari-hari yang bermakna menuju minggu baharu:) kejap kan. ❤️




LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin