Pages

September 4, 2021

Baked Macaroni Cheese | Makaroni Bakar

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below :) 


Matlamat nak cheese tu tertarik

Rupanya ada cara nak keju tertarik bila menyudu tu


We always use to had macaroni cheese as a side dish,. We only started eating it as the main course when adik asked for it. 


Maybe she has acquired the taste, having learnt it from eating the mac & cheese before as side

dish from various places, as well or learning about it from youtube. 


We offered her what we ate like

white sauce pasta e.g. cabonara or creamy mushroom pasta but she hesitate to ate neither cabonara nor creamy chicken or mushroom. 


She asked for mac & cheese, when we prepared macaroni with bolognese sauce. Abang always want to have bolognese or any plain tomato sauce. In contrast, adik has never eat any gravy or sauce but maybe only with soup. Adik is the one who has introduced eating Mac & cheese as the main course at home. 


I will initially make the cheese sauce earlier on. After that, I mix the macaroni pasta and cheese sauce til everthing is combine. Then I put in the oven tray or casserole. I choose small trays. 


The method is simple, one layer of mac & cheese then layer up wifh mozarella cheese, and follow with mac & cheese again. As I make them in four small trays, they are all rready to bake in the oven for 10 minutes at 180°C.  I'm pretty satisfied as when I scooped out the mac & cheese, is came out elastically long enough to witness. I think if I put the mozarella chesse layer thicker, the longer the cheese rope can be pulled out. It'll be fit for a TV advertisement right? :) 


Happy Saturday ♥️


Biasa makan makaroni & keju sebagai hidangan sampingan saja.  Mula mengambilnya sebagai hidangan utama sejak adik mengemarinya. 


Kemungkinan adik mendapat tahu tentang pasta ini dari tontonan youtube atau setelah banyak kali menjamahnya sebagai hidangan sampingan dimerata tempat. 


Biasa kami cuba bagi dia makan pasta dengn kuah putih seperti carbonara atau kuah cendawan berkrim. Dia akan menolak makan kuah bersos begini, kecuali dengan sos keju atau sup. 


Adik akan meminta makaroni & keju bila abangnya makan bersama sos merah iaitu bolognese atau marinara. 


Adiklah yang memperkenalkan makanan makaroni dan keju ini sebagai hidangan utama dirumah. 


Saya akan gaul kuah keju yang telah di masak terlebih dahulu. Saya campur dan gaul rata kuah dan pasta macaroni. Letak dalam loyang-loyang kecil atau loyang besar. Saya pilih yang kecil sebab dah ada tersedia :) 


Kaedahnya mudah, masuk macaroni & keju terlebih dahulu, kemudian keju mozarella dan letak pula pasta macaroni & keju semula dan seterusnya keju mozarella diatas. Saya dapat menyediakan empat loyang kecil untuk dibakar dalam oven. 


Sedia dibakar selma 10 minit pada suhu 180° C 


Puas hati Alhamdulillah, bila menyudu pastanya, tertariklah keju seperti yang diharapkan. Jika letak keju lebih tebal, pasti lebih ketara panjang tarikannya, ala ala untuk iklan TV kan.. :) 


Selamat berhujung minggu ♥️


9 comments:

  1. wow look at the pulling cheese! Must be very tasty.

    ReplyDelete
  2. Ketagih. Penting jenis keju digunakan supaya tidak muak dan terus makan sampai habis.
    Selamat berjalan. Hehe.

    ReplyDelete
  3. Sedapnya.. Tak pernah cuba buat makaroni bakar lagi. Kat rumah ni Naura makan dengan sup. Kalau buat bolognese tak makan dah sejak dah kenal makanan ni. Carbonara ikut mood tapi sikit je dia makan.

    ReplyDelete
  4. nampak sedap. bekas tu pun pelbagai bentuk. memang menyelerakan

    ReplyDelete
  5. Looks so tasty! Ya, can be tv commercial with the cheese pulling. I love to eat Mac and cheese as a main meal.

    ReplyDelete
  6. Woweee...sedapnya! Fav saya ni :)

    ReplyDelete
  7. Sedappppnya! Terliur saya dibuatnya!

    ReplyDelete
  8. wow look at the pulling cheese

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin