Pages

July 16, 2024

Mr DIY Broom

Penyapu Mr DIY


            Eating, Shopping & etc Video


An evening at Sunway Pyramid, coz sending adik to hang out with her friends. 


We sent and also straight hang out over there til her time's up. 


The plan was 3 hours going out with her friends. So we have no specific plan. 


At the beginning, we spied from a distance as she was waiting for her friends. When they gathered well, only then we moved. 


Saw a cake cafe, no desire as I've just baked matcha cake, later on will post about it. 


We sat the Coffee Bean & Tea Leaf outlet. Thank God didn't take any sweet stuff, took Salmon Salad, we shared one plate of salad, mineral water and orange juice


Otw back we stopped at Mr DIY. Bought a broom with a foldable scoop. Easily can store at side of a shelf. 


Thats it the share of food journal, parenting too and household shopping. 


Love ♥️



Sepetang di Sunway Pyramid kerana kami menghantar adik berjumpa kawan²nya.


Kami menghantar dan terus bersantai di sana hingga tiba masa adik balik.


Rancangan adik 3 jam bersama kawan². Jadi kami tiada rencana spesifik disitu. 


Pada mula skodeng adik menunggu kawan2 nya. Bila mereka berkumpul selamat, baru kami beredar. 


Kami duduk di Coffee Bean & Tea Leaf. Alhamdulillah tak makan manis, ambil Salad Salmon, air mineral dan jus oren. 


Hala balik singgah di Mr DIY. Beli penyapu dan penyeduknya yang boleh dilipat. Senang nak simpan di tepi rak tu. 


Itu jer perkongsian jurnal makan², parenting juga dan beli barang rumah. 


♥️






July 14, 2024

Flat bread for dinner meal & Carrot Juice

Roti Canai buat makan malam & Jus lobak merah 



Watching the birds, youtube while pick up recipes here and there. At split second it's time for dinner again hehe..


But the energy, the mood, the everything to do with biological being just want to feed not to prep hehe..


Yet, I lift my heavy bones of four parts to fry the frozen flat bread, arrange the cut, washed earlier salad, defrost and heat up the chilled brinjal gravy.


I love the color of the food, add white dragon fruits to make it livelier. I made carrot juice on the other day. 


It was good, managed with savoury so far. 


Good times ❤️





Asyik lihat burung di luar, tonton youtube, sambil kutip resepi sana-sini. Sekelip mata masa makan malam tiba lagi hehe.. 


Tetapi tenaga, mood, dan apa² berkenaan dengan biologi hanya mahu disuap bukan untuk menyiapkan hehe.. 


Tetap mengangkat tulang empat kerat untuk menggoreng roti canai, atur salad yang telah dibasuh dan dipotong, memanaskan kuah kari terung. 


Suka warna makanan, tambah buah naga putih untuk memeriahkan lagi. Saya juga buat jus lobak merah pada hari lain. 


Bagus, terurus juga dengan makanan tak manis ni. 


Baik² saja ❤️


July 13, 2024

Bump to a goat after a wedding

Terserempak dengan kambing keluar dari kenduri kahwin

                           Mini video


Before fasting month, we attended a cousin's wedding at Kota Damansara. 


I adorned a pair of  pink modern traditional dress. 


While hubby put on a blue fine art cloth batik from Surabaya. 


Abang wore cotton shirt kind of batik motives too.


I brought two goodie bags, one for the bride and groom. 


Another  consisted few packs of  dates fruits for my cousins to welcome the blessed month of Ramadan. 


No chance to caption of wedding menu. 


The rarest ever was, admidst of exit, saw at some kind of flea market selling plants, suddenly appeared a small goat to pet or to sell I'm not sure, but it went out from the booth's gate. 


That's it for today. May you've enjoyed 😍 Thanks dear Aunty for having us 💞


Happy greetings ❤️


                              Kid

Sebelum bulan puasa, kami menghadiri kenduri kahwin sepupu di Kota Damsnsara. 


Saya mengenakan sepasang baju kurung berwarna pink belacan. 


Manakala suami berbaju batik Surabaya, berwarna biru. 


Anak lelaki, abang, pakai baju kain kapas bermotif ala batik juga.   


Saya bawa dua bag goodies, satu untuk pengantin baru. 


Satu lagi mengandungi beberapa pek buah kurma untuk diberi kepada sepupu² saya sempena sambutan bulan Ramadan Mubarak. 


Tak sempat pula ambil imbasan hidangan kenduri. 


Yang "rare" nya semasa keluar tu, ternampak jualan, pokok2, juga kambing untuk di pet atau dijual berjalan keluar dari pagar boothnya. 


Itu je perkongsian hari ni. Moga anda terhibur 😍 Terima kasih Aunty sayang, menjemput kami💞


Salam bahagia ❤️



  

July 11, 2024

Orange Juice | Avocado Toast

Jus Oren | Roti Avocado


                   Food Video


Sometimes I got derailed looking for sweet drink or sweet treats. I could forgot about juice, salad.


I'm back on my feet hehe.. when I see green, sending kid for basket ball training, I feel Im living a healthy life too but not yet exercise hehe 😅


Start with juicing first. Enter the kitchen grab fresh produce and click the juicer or cut salad into pieces.


From there add protein and carbo.


Two moments  of that I could find now but not salad. 


Orange Juice

Avocado Toast


Expert say eat savory in the morning to avoid sugar spike later on. We'll try 😊


One heart ♥️





Kadang saya terbabas mencari minuman dan makanan manis. Boleh pula terlupa tentang jus dan salad. 


Saya berbalik ke pangkuan diri hehe bila lihat hijau sayur, hantar abang ke latihan bola keranjang, saya rasa menjalankan kehidupan sihat tapi sendiri belum bersenam hehe.. 😅


Mula dengan menjus dulu. Masuk dapur capai bahan segar dan pasang mesin jus atau potong salad kecil². 


Dari sana tambah protin and karbo


Dua momen yang saya terjumpa tapi bukan salad. 


Jus oren

Roti Avocado


Pakar kata makan tak manis di hening pagi mengelakkan pengambilan gula selepas tu. Kita cuba 😊


Satu hati ♥️




July 10, 2024

Cream cheese puff

Puff Krim Cheese


                         Mini video


I saw summer treats on youtube, I will try making it from semi scratch. Got kawan pastry. Strip out four pieces


Place the pastry strips on the tray. Set oven 200C, heat up first. I was not organised, so found the cookie cutter, chopped in the middle slighty, not till fully cut.  


Egg was still in the fridge, took it out. Washed it, poked the shell, mixed it, use brush to eggwash the pastries top. 


Then lift the tray filled with pastry to the oven set 30 mns to turn it to puffs. 


Got ready with cream cheese, by right buy Philadephia cheese but found similar and cheaper brand Beqa. 

Cut into two, coz worried of wasting ingredients. Tried half first. 


Yet wanted to cut grapes, I didn't find strawberries coz went to a small grocer nearby. If I found it so, knew it'll be expensive. So my luck and delighted with grapes. Cut em half, munch size hehe.. . 


Back to whisk the cheese, saw they put sugar more than 2 tbsp, I decided to add only 2 tbsp but not full. Sadly the volume not big. Enough for 4 puffs


30 min pass, the puff browned and crisp well. Let it cool, traced the cut and pressed in the middle.  


Scoop the cheese and spread in the midde, put grapes on, snow it with icing sugar.  


Ready to have it with a cup of green tea.  As an option, cream cheese on a toasted bread is as good 😊


Love ❤️



Tengok makanan musim panas  di youtube. Nak cuba buat sendiri dari mula tapi tak sepenuhnya. Ada pastri jenama kawan. Ambil 4 keping 


Letak kepingan pastry atas loyang. Set ketuhar 200°C, panaskan oven dulu. Saya tak bersedia pun, jumpa pemotong biskut, guna tu untuk tekap atas pastri, separuh dalam jangan sampai terputus.


Telur masih dalam peti sejuk, ambil keluar, pecahkan cekerangnya, pukul telur, guna berus untuk sapu atas pastri.


Kemudian angkat loyang yang ada pastri ke ketuhar, masukkannya, set selama 30 min hingga jadi puff. 


Nak siapkan krim cheese patut beli jenama Philadelphia tapi jumpa macam sama dan lebih murah iaitu Beqa. Potong separuh, sebab risau membazir bahan. Cuba separuh dulu.


Giliran anggur untuk dipotong, tak nampak stoberi sebab pergi ke grocer berdekatan. Kalau jumpa pun, tentu lebih mahal. Nasib dah suka dengan anggur. Belah dua, saiz senang kunyah hehe.


Berbalik ke pukul cheese hingga gebu, lihat depa buh lebih 2 sb gula, saya ingat nak buh 2 sb tapi tak penuh. Sedih pula lihat cheese tak kembang banyak. Cukup untuk 4 puff. 


30 min berlalu, puff pun dah nampak gelap garing cantik. Biar sejuk, cari garis potongan  dan tekan tengah² nya.


Ceduk cheese dan sapu di tengah, buh buah anggur di atas, tabur gula aising ala salju gitu.


Sedia untuk dinikmati dengan secawan teh hijau.  Sebagai option cepat,  krim cheese atas roti bakar pun sama sedap 😊 


Sayang ❤️





July 9, 2024

NSK Grocery | Fish Head Curry | Fried Kuey Teow | Eggplants Sambal

Belanja dapur di NSK |Kari Kepala Ikan | Sambal Terung


                  A mini sequence          video / video ikut turutan

Did grocery at NSK, which has a huge wet market concept inside a mall. Bought fish head cuttings, cockles, flat mee for cooking at breaking fast time. 

Arrived home, keep the groceries items, and cooked rice. Cut the ingredients for cooking, and a bit of washing. 

Cooked red fish head curry, sauteed and poured in cooked gravy. 

Again sauteed chili paste for the grilled eggplant topping. 

Once again browning some ingredients for flat mee.

Put grilled eggplants on plates, top with chilli paste. 

Transfer the  kuey teow dish from pan to bowl, coz fish head pot is already on the table, cramped for 4 paxs, 

Already two meals served together due to fasting consequences hehe, the meals were rice and fish curry and fried kueyteow bowls. Chaos. 

Grateful anyways ♥️



Belanja barang dapur di NSK. Beli kepala ikan, kerang, kuey teow untuk dimasak waktu berbuka.

Sampai rumah, simpan barang dapur, masak nasi, memotong bahan untuk masak dan sedikit membasuh.

Masak kari kepala ikan merah tumis darat.

Menumis pula sambal untuk terung, terung hanya dibakar.

Sekali lagi menumis untuk menggoreng kuey teow.

Letak terung rebus, buh sambal atasnya.

Alih kuey teow dari belanga ke  mangkuk, sebab belanga kepala ikan dah atas meja, sarat untuk 4 orang semeja kecil. 

Dah la dua hidangan untuk sorang, nasi kari dan kuey teow dalam mangkuk, sebab puasa semua nak makan. Haru :)

Syukur Alhamdulillah macamanapun ❤️

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin