Pages

August 12, 2021

Banana Crepe | Lempeng Pisang Kelapa

Banana Coconut  Crepe | Lempeng Pisang Kelapa

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below :) 

  Lenyek dengan bawah cawan

Jika tambah kepingan kelapa muda lagi ummph, tersembur serbuk buk gula icing


Early on, wanted to order banana for small project. Once delivered a 1kg of banana  and I settled it at banana hanger. A day passed, bananas happily ripen by itself. The project was abandoned as on rainy days, the thirst for smoothies or normal juice fade away.

It's hanging there as if inviting small flies. Obviously I like to invite garden animals not insects like that hehe

Immediately, we made thick crepe mix with banana and coconut flakes. As the coconut flakes are close to the expiry date, I hurriedly devised a plan to make it into a good use of something delicious. 

Mashed two bananas, mix with 2 cup of water, half a cup of coconut milk and flakes. I wanted to make it authentic like how my arwah mak tok did, which wrapped the goodies with banana leaf. Readily, we can eat them just like that. If you like, sprinkle with powder sugar and cinnamon. 

Salam sayang ❤️

Mulanya, order pisang sebab ada projek kecil. Sekali ia datang, tuh dia... sesikat besar! Sehari ia tersadai di tempat gantung pisang (yang dibeli dari Daiso) rasa ada kehidupan kuning terang di situ. Projek tah ke mana pergi sebabnya hujan tiada lagi minat untuk nak buat smoothies atau jus biasa pun. Terkonteng-kontenglah ia di situ bagai menjemput bari-bari pula. Sah-sah saya suka menjemput haiwan ditaman bukannya bari-bari hehe..

Cepat cepat dibuat lempeng pisang, kelapa parut juga ditumpang sekaki, tak nak hampir luput baru terhegeh-hegeh nak buat sesuatu.

Caranya:

Lenyek 2 biji pisang dengan bawah cawan,  secawan air, setengah cawan santan, konon nak lempeng asli kan tak mudah melekat di belanga..sedikit gula..

Siap, makan begitu saja, atau buh gula icing, suka serbuk kayu manis tu taruh je. Mengimbau zaman arwah mak tok saya yang bakar dengan daun pisang. Alhamduillah.

Syukur selalu ❤️

5 comments:

  1. Sedapnyaaa lempeng buat minum petang, combine dengan teh o'...perghhhhh! :P

    ReplyDelete
  2. Jenuh habiskan sesikat pisang yang besar.

    ReplyDelete
  3. sedapnya. nice combo, banana and coconut

    ReplyDelete
  4. Lempeng pisang bubuh santan tentulah sedap sangat kan...lemak manis!

    ReplyDelete
  5. Sebelum luput dan dipandang sepi, baiklah kita buat something. Sedap juga buat lempeng pisang kelapa parut.

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin