Pages

Pages

October 31, 2021

Avocado Mix | Avokado Campurq

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)

Breakfast of the day. | Sarapan untuk hari ini. 

Today's special.|Istimewa hari ini. 


That's what I had for breakfast. Mixed Salad that was bought 3 days ago while avocado was bought a week before.


I was preparing salad while thinking whether to fry soft egg which we called 'bull eyed' egg or just eat salad to gain energy first. 


Since the dried fruit are just in the shelf as I put them in individual jar, its easy to grab and sprinkle them on the salad. (just getting organized) 


Before that I checked out some cherry tomatoes first. Found none but saw an avocado that's not eaten yet. 


Earlier on the avocado was out on room temp for many days and was soft. I decided to keep it first in fridge when I pressed and felt it was ripe but not feeling to eat it that time. 


So I knew it would be blacken or oxidized when I cut it. To avoid dissappointment, I cut it on the table pessimistically, not expecting to able to eat it. 


To my surprise, see how it turned out and it was so fresh and nice green. So I cut it half for me and ate it with salad :) 


Notes:

1 packet of honey salad is RM8. 90

1 pack of 3 avocadoes is RM12. 90


The story behind the breakfast o'mine :). What's yours? 


Happy Sunday ❤️


Itulah yang saya nikmati sajian istimewa untuk sarapan hehe.. . Daun salad campur yang dibeli 3 hari lepas dan avokado seminggu sebelum.


Semasa menyediakan terfikir juga untuk menggoreng telur mata yang lembut di atas tu atau makan salad agar dapat mengumpul tenaga. 


Sejak ada buah kering termasuk buah kurma di rak berdekatan, baru je beramalan teratur :) , senang capai tabur atas daun salad. 


Sebelum tu pertama saya periksa buah tomato ceri. Tak jumpa pun tapi ternampak avokado yang tersimpan. 


Avokado tu pada mulanya di letak di luar di dalam bakul selama beberapa hari dan mulai lembut. Saya simpan dalam peti sejuk walaupun dah masak sesuai untuk dimakan. Nak jadikan cerita tak rasa nak makan hari tu pulak. 


Jadi saya tahu ia mungkin menghitam dan beroksida bila dipotong. Untuk mengelakkan kekecewaan, saya potong buah itu dengan pantas di atas meja dan tidak mengharap untuk dapat memakannya.


Terkejut juga, bila lihat betapa masih cantiknya dan segar hijaunya Alhamdulillah. Jadi saya potong separuh untuk saya dan jamah dengan salad :). 


Nota :

Sepaket daun salad campur honey harga RM8.90.

3 biji avokado dalam sepaket berharga RM12.90.


Itulah dibelakang cerita sarapan saya :)  Ada cerita ke tentang sarapan kalian? 


Salam Ahad ❤️


October 29, 2021

Secret Recipe's Fish | Ikan dari Secret Recipe

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video :)

Breakfast must go on. | Sarapan mestilah dilalui. 

Simple as it is. | seringkas seadanya. 


Accompanied by coffee, I enjoyed myself by simply making it to pass the neutral mood moment. Night before one kid wanted to eat macaroni cheese and another red sauce pasta. I decided to purchase from a restaurant Secret Recipe and chose Fish and Chips for me.


The fish and chips came with two slice fish, I ate one at dinner, and kept one for morning. 


Cut half for my other half and decorated nicely with vege toppings for me. It was nice with raisins and they stacked together. I tried to tilt up and down it was kind of stable for party food :). 


I saw zebra dove or merbuk bird outside like wanting food, sometimes it made sounds like asking, we were back feeding birds again.


Thats little joy for around breakkie, what little things amused you?


Peace Friday❤️


Bertemankan kopi. saya menceriakan diri kononnya kreatif menghiasi sarapan sesambil ketika nuetral mood. Malam sebelumnya seorang anak nakkan cheese makaroni and yang satu lagi nak sos merah. 


Saya buat keputusan untuk membeli dan pilih ikan dan cip kentang untuk saya. 


Ikan dan cip kentang datang dengan dua keping ikan. Saya habiskan satu, tinggal satu disimpan untuk makan pagi. 


Untuk sarapan, saya potong separuh, diberi kepada dear suami. Setengah lagi dihiasi sayur berkismis dan bahan melekat elok pula, Alhamdulillah. Cuba juga terbalikkan separuh jalan, nampak stabil, boleh lah buat makanan majlis :) 


Saya nampak burung merbuk di luar seakan singgah makanan, kadang ia berbunyi macam meminta makanan, kami kembali aktiviti memberi burung makan. 


Itulah kegembiraan yang saya lalui secara kecilan semasa bersarapan, apa pula perkara ringkas yang mengembirakan kalian? 


Salam Jumaat❤️


October 28, 2021

Broccolli with condiments | Brokoli dengan bahan sampingan

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below :) 

Thinking of griling or frying.   Memikirkan nak goreng atau panggang. 

Hoped the inspirations came along while cutting the orange. | Harap dapatlah inspirasi semasa memotong buah oren. 


Cut broccolli and stirred fry it coz  thought frying would be faster. The main food was broccollli, not  fancy eating condiments.  


Opened the freezer found frozen cut salmon from previous steamboat preparation, grab that, then saw, salami that kept it frozen too  because didn't dare to finish it the week it was open due to high sodium. 


Defrosted them and fried them as well together with capsicum that was cut for sticking at the end of the wooden skewered salmon or chicken for picnic. 


Bought a chocolate cake from Mahnaz, and cut it as desserts.


Love the breakfast out of appetizer mix quarter of main plus dessert. All in one, got to have it again :) 


Love always❤️


Potong brokoli dan goreng sebab rasa ia lebih cepat dari memanggang. Makanan utama ialah brokoli, tak kisah makan dengan apapun. 


Buka peti ais, jumpa potongan  salmon yang lebih daripada persediaan berkelah, capai je lepastu ternampak salami yang sengaja dibekukan sebab kemasinannya tu tak berani nak abiskan minggu bila ntah. 


Nyahbekukan semua dan goreng bercampur capsicum yang dipotong masa buat stimboat. Ya untuk cucuk bahagian akhir di lidi agar ayam atau ikan tak tergelungsur jatuh. 


Beli kek coklat dari Mahnaz, potong kek sebagai pencuci mulut. 


Sukalah sarapan dari sajian pembuka mulut campur suku hidangan utama termasuk manisan. Semua dalam satu, nak makan macam ni lagi :) 


Sayang selalu❤️


October 27, 2021

Nuggets with mushroom spinach | Nuget bercendawan bayam

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)

First off, cut apple | Mula dengan potong buah epal

It's not ingredient but start cutting it gives spirit booster :)

Bukan bahan tapi semasa memotongnya menggalakkan semangat :)


Not sure how I blog, receiving good or sad news, I just moved to food. Is it called suppression or privacy is in another corner. 


I went on with blog, food and travel, on the side events happening I didn't even mentioned, because some of me are too good to be true and some are too regular to bother. 


Some mornings I received calls to do favour, some I received rewards. Both made me grateful. 


Ok back to my breakfast, adik wanted to have nuggets, so I pan fried some, divided equally between me and others. 


I stirred fry spinach and put it on top of chicken nuggets.  It looked like finger food but fulfillings. I got full with two portion with mixed fruit salad.  


The ingredients were:

Two nuggets

Mixed mayo

Spinach

Mushroom

Salad

Apple


Plus coffee.:)


That's the breakfast I had, not much but satisfying. 


Ease and Peace Wednesday❤️


P.S. video was not done nicely as I experimented many ways. Sorry. 


Tak pastilah bagaimana memblog ni, menerima berita baik atau sedih, saya berganjak ke makanan. Adakah ini memendam rasa atau simpan di sudut hati peribadi. 


Saya teruskan blog makanan dan jalan-jalan, disamping ada perkara berlaku kerana sebahagian yang terjadi bagai terlalu indah untuk dinyatakan dan setengah tu terlalu biasa nak kisah. 


Ada hari, terima panggil untuk berbakti, ada pagi, menerima rezeki tak disangka-sangka, dua-dua membuat saya bersyukur. 


Ok berbalik ke sarapan, adik mahukan nuget, saya goreng sikit, bahagikan untuk beberapa kepala. 


Juga bayam digoreng dan letak di atas nuget ayam. Nampak macam makanan jejari tapi mengenyangkan. Alhamdulillah, kenyang dengan dua biji nuget dan salad buah campur di tepi.


Bahan adalah:

Nuget ayam

Mayo campur

Bayam

Cendawan

Salad

Epal


Termasuklah kopi :) 


Itulah sarapan yang pernah dimakan, tak banyak tapi puas hati. 


Rabu yang damai ❤️


PS: Video tak berapa elok sebab  cuba uji buat berbagai cara. Maaf. 






October 26, 2021

Steamboat for Picnic

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)

Planning for steamboat by Subang Jaya Lake | Rancang berstim bot di tepi tasik Subang Jaya

Prepared pot, stove also soup, cut fish, mushrooms, edamame, chickens etc. 

Sediakan periuk dan dapur juga sup, potongan ikan, cendawan, edamame, ayam etc


By 11 am, everything was ready. Outside still drizzling. We got in the car and drove half way, it was pouring rain.  We saw the sky was bright at east side. We made an u-turn, on the way to  the bright side sky. Suddenly we had second thought, it was not worth to find non rainy spot as the rain is coming. We turned back to our residential area.


Still thinking of where to settle the stove and pot. Stop the car at the front gate, unloaded the items. There we were at the front yard. 


Lit the stove, placed the pot, pour the soup and let the kids chuck the delicious food. Let is soaked and boiled. We faced each other face view and enjoyed the sizzling food in drizzling weather.


The unhappened picnic by the lake but enjoyed almost like one as it was as it still outdoor air.  How did you spend your last weekend!? 


Beautiful Tuesday❤️


Dalam pukul 11 pagi, semua barang berkelah sudah siap. Hujan renyai-renyai di luar. Masuk ke dalam kereta dan bergerak ke barat, separuh jalan hujan turun dengan lebatnya. Nampak langit di belakang lebih cerah, kami buat pusingan-u, menghala ke arah langit yang lebih cerah. Tiba tiba terfikir pula, tak berbaloi mencari tempat tidak hujan sebab walaupun nampak terang tetapi tetap hari hujan. Kami pun pusing ke hala kawasan rumah. 


Masih memikir di manalah nak bentangkan periuk dapur pelbagai ni. Berhenti kereta di depan pagar, keluarkan semua barang berkelah. Ha sampailah kami di laman depan.


Nyalakan api dapur, letak periuk, tuang sup dan biarkan abang adik masukkan makanan sedap di dalam periuk. Biar terendam dan direbus masak. Berdepankan wajah-wajah yang kesayangan dan nikmati makanan panas-panas di dalam cuaca sejuk gedi. 


Itulah perkelahan di tepi tasik yang tidak jadi, tapi SubhanAllah masih nikmati angin luar yang segar. Sekian Terima kasih. 

Bagaimana kalian berhujung minggu? Cercriter :) 


Selasa yang indah.❤️


October 25, 2021

Roasted Cauliflower | Kubis Bunga Panggang

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)

Yummy spiced vege | Sedap sayur berempah

Easy preparation | Penyediaan mudah


Bought groceries via Grab Food, the next day immediately I prepared the cauliflower. If I hesitate, it will be rotten day by day. Normally, I only eat cauliflower in Tom Yum soup or stirred fried mix vege for lunch. 


I had doubt to put spices as some vege could choke me up, as normally the juice from vege spread the spices to the throat not at mouth. 


Just discovered the cauliflower tasted well for breakfast with any sides. I ate with fish and some fruits. Since we had just done groceries, we had the breakfast like the king has it hehe... can right? 


Even to do grocery shopping, I will make sure that Balance Sheet is balanced first that I would do grocery shopping.. If not I will dig and dig whatever in the kitchen first. Especially fresh produce items


Last time I used to have daun raja as ulam from own grown but now I saw only kesum and pegaga are still growing in the garden. Perhaps I would eat that next, eventhough the credited come fast hehe.. (positive right).


Wrap up of today, maybe I'll have Fajitas but with a big Salad leaf next, like Miang Kham, Thai food. 


Ingredients for roasting were:

Cauliflowers chopped

Pepper

Parmesan cheese

Paprika

Olive Oil


Happy Monday.❤️



Beli kobis bunga itu melalui Grab Food. Keesokkan hari terus sediakannya untuk dibakar dalam oven. Kalau berlengah, ia akan mula memburuk hari demi hari, kerana selalunya ia akan digunakan dalam sup tomyam atau sayur campur goreng.


Mulanya teragak agak juga nak tambahkan rempah ratus sebab sesetengah sayuran itu akan mengeluarkan jus yang meninggalkan rasa pedas ditekak dan tidak dimulut. 


Baru tahu yang bunga kobis sesuai dimasak dengan rempah ratus. Dan dimakan dengan apa-apa makanan sampingan, saya makan dengan ikan dan buah buahan. Ya la, baru membeli barang dapur, bolehlah bersarapan ala raja hehe, boleh kan?


Walau nak membeli barang dapur pun, saya pastikan Balance Sheet seimbang dulu. Barulah gagah membeli, jika tidak mengorek apa yang ada di dalam dapur dulu. Terutama barangan mentah. 


Dulu pernah, makan daun ulam raja dari tanaman sendiri tetapi sekarang hanya nampak kesum dan pegaga ja yang ada ditaman. Mungkin nanti makan ulaman tu je walaupun dikredit masuk(earning) laju hehe (positif kan).


Itulah litupannya hari ini, barangkali buat Fajitas dengan daun salad besar untuk balut inti pula bagai makanan Thai, Miang Kham.


Bahan panggangan:

Bunga Kubis dipotong kecil

Lada hitam

Paprika

Keju Parmesan

Minyak zaitun


Salam Isnin ❤️



October 24, 2021

Kraft Cheese | Keju Kraft

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)

Orange, apple, dried apricot and figs | Oren, epal, apricot kering dan buah tin

Still searched for dairy or some fish or eggs | Masih mencari bahan tenusu, ikan atau telur


I almost surrendered from having the salad and grab two slices of bread instead. Yet, I remembered some said that if salad filled one small saucer, it would be enough. 


So I tried to fill the small plate first. The salad could not last even in the fridge, so it's better to fix it to something and consume. 


These salad consisted of rocket leaves that I like. I had no idea what else to make it filling but just add one ingredient and added another e.g. cut oranges, apples, figs etc. Saw that it now had become full plate to my eyes, it's done. Still thought of something was missing like boiled eggs or sardine. So, I added half slice of cheese which is from Kraft. 


Coffee was ready, squeeze few drops of dressing. It was fixed as breakfast :) What did you have for breakfast this morning?


Exhale, take time to relax. 


Happy Sunday❤️


Hampir hendak menyerah dan  capai dua keping roti saja. Tapi teringat ada yang menyatakan kalau sayur salad yang memenuhi pinggan kecil mampu mengenyangkan. 


Jadi saya cuba penuhi pinggan kecil tu dulu. Lagi pun daun tak tahan lama dalam peti sejuk, lebih baik buat je sesuatu yang dapat dijamah. Lagipun salad ada salad rocket yang saya suka sebab ada kelatnya.


Tak tahu sangat nak buat salad yang mengenyangkan, cuma letak satu bahan dan tambah sebahan lagi  contoh bubuh potongan buah oren, epal, apricot etc. Dah nampak penuh di mata. Masih terfikir tentang protin seperti telur rebus atau sardin. Akhirnya saya letak separuh keping keju Kraft. 


Kopi pun dah siap, picit botol dressing beberapa kali, ha.. jadila hidangan sarapan :) Apa sarapan kalian hari ini? 


Lepas nafas, dan masa untuk berehat. 


Salam Ahad ❤️


October 23, 2021

Mini Quiche | Mini Tat Berlauk / Bersayur

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)

The day of eating eggs's turn | Hari untuk menikmati telur telah tiba

Intrigued to eat something like omelet | Tercetus hendak menikmati ala telur dadar


Just realised that there were frozen pie crust in the freezer. Took them out and let them defrost.  


The rotation of egg menu; I combined two eggs in the mini quiche. There were only five frozen crusts. I planned to make oats, butter and honey crust as I figured 5 crusts were not enough for tummy and the mixture would left a lot as the size crust was small. 


Quiche mix and ingredients

    1. Two eggs

    2. Quarter of Capsicum diced

    3. One of tomatoes diced

    4. Quarter can of Ideal milk as              we don't have whip cream,                Less  is better as I made,                      turned  out watery. 

    5.  2 inch of Cheese

    6.  Mushroom sliced

    7. Shrimps as I had from kids                leftover they don't eat shrimps


All vege or cheese were cut into small cube size.  Milk and eggs were mixed together and poured into individual crust cup. 


Baked in the oven 20 minutes at 180°C. Amazing and quite filling food. 


That's the food trial and error journal of the day :) 


Happy weekend❤️


Terperasan yang kelonsong pastri sejuk beku ada di dalam peti ais. Keluarkan dan biar ia nyahbeku.


Pusingan untuk makan telur telah tiba, ingin guna dua biji telur untuk sajian kali ini, iaitu quiche mini.


Ada pastri cuma 5 biji, saya rancang, buat kelongsong tambahan iatu dengan oats, mentega dan madu.


Campuran Quiche dan bahannya:

 1. 2 biji telur

 2. Suku capsicum didadu

 3. Sebiji tomato didadu

 4. Suku tin susu ideal

 5. 2 inci keju 

 6. Cendawan.

 7.Lebih udang dari abang adik     yang   disejukbekukan


Dapat rasa yang 5 pastri tak mencukupi untuk mengenyangkan perut dan campuran telur dan susu juga berlebihan, tiada pastri untuk ditakung pula. Kasihan hehe. 😋


Semua sayuran dipotong dadu. Susu dan telur dicampur dan dituang di dalam setiap pastri. 


Bakar dalam ketuhar bersuhu 180°C selama 20 minit. MashaAllah. Makanan yang sedap dan mengenyangkan. 


Itulah jurnal makan dengan penyediaan cara cuba dan ada silapnya untuk hari ini. :) 


Salam berhujung minggu❤️








October 22, 2021

Muesli Kellog's | Campuran bijirin Kellog's

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)

Bought Muesli Kellogs for rainy days | Beli Kellog's Muesli untuk hari yang tak berkesempatan

Tried to introduce the cereal to abang adik too | Cuba perkenalkan bijirin untuk abanga dik juga


There are mornings, I just like to have coffee and something easy and quick. I tried muesli, muesli are mixed cereal with raisins nut or fruits. I was not sure what type of muesli that I bought online because I took out the box for recycle. 


I could see it consisted roasted oats and cornflakes plus the extra condiments, dried coconut flakes or raisin with nuts. 


Anything that is in original form is good. The kids however, preferred the processed cereal like honey star which I tried to avoid purchase it often. Recently they learned eating coating flakes with raisins. Time to buy the original, plain soon. 


I put half a bowl of muesli and pour milk. It is good to eat immediately rather than let it soften. 


It is handy in a bowl, so I took it out at the front corridor or veranda not sure what its called. I sat and stared at the electric line, saw a white dove, i zoomed in and out. And at the gate wall had a furry predator was siiting on waiting for the bird or eating the bird food, not sure. Lovely morning. 


That's it, the breakfast ideas and food journal of today :) 


Happy Friday❤️


Ada hari-hari nak minum kopi dan makanan cepat dan mudah dalam penyediaan. Saya cuba muesli, muesli yang sudah di campur kekacang dan kismis. Saya pun tak perasan muesli jenis buah atau kekacang yang saya beli online ni, sebab kotaknya telah dikeluarkan untuk kitar semula. 


Bolehla nampak ia terdiri dari oats panggang dan empingan jagung termasuk bahan penyedap, kelapa kering atau kismis dengan kekacang.


Bijirin yang terdiri dari keadaan asalnya adalah bagus. Macamanapun budak-budak gemar bijirin yang diproses seperti honey star yang mana saya cuba elakkan beli selalu.  Baru belajar makan yang empingan jagung bersalut, dengannkismis, lama-lama beli yang kosong. 


Saya masukkan muesli separuh mangkuk dan tuang susu. Sedap makan segera sebelum ianya menjadi lembut. 


Terasa mobil pula bila bijirin dalam mangkuk senang nak ubah tempat, saya terus ke depan luar rumah, di veranda ke koridor, kecil je tempatnya tak pasti nak panggil apa. Duduk dan perhati atas wayar elektrik tu ternampak seekor burung merpati putih. Saya pun zoom dekat. Dan di atas tembok pagar tu ada pemangsa berbulu segak sedang duduk menunggu burung atau nak makan makanan burung, tak pasti. Alhamdulillah pagi yang indah.


Itulah pilihan sarapan ringkas dan jurnal sarapan hari ini :) 


Salam Jumaat❤️





October 21, 2021

New Picnic Table by Taman Jaya Lake | Meja Berkelah Baru di tepi Tasik Taman Jaya

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)


Packed picnic bag and new folded table :)  Siap beg berkelah dan meja lipat baharu :)

More comfy with folded table| Lebih selesa dengan meja lipat


Earlier on I wanted to go for a walk to the shop and buy steak, wanted to teach kids how to grill meat. And teach them how to eat steak with real steak knives.


Holiday mood conquered laziness or vice versa. Stayed home til the last day we made our way to have lunch by the lake again.


We headed up towards the central Klang Valley. Stop and took exit before the arch of welcoming us to the Federal Territory that is our capital city, Kuala Lumpur.


Arrived there, saw few folks were fishing, families relaxing and finishing eating not sure eating or just sitting but saw kids played at the playground.


We opened the table, set infront of the lake by the city. Nature in the city we were. Love the sounds of manmade and the nature. Harmonily embrace the smell, sounds and the views, lively and alive.


Happy Thursday❤️


Pada mulanya saya berangan angan untuk berjalan kaki ke pasaraya untuk membeli daging stik. Mahu ajar abang dan adik macamana nak memasak stik, cara makan stik dan juga cara menggunakan pisau stik.


Hati perasaan percutian telah menakluki kemalasan ke terbalik kot. Hanya duduk dirumah sahaja hingga hari akhir barulah buat keputusan untuk ke tasik berdekatan untuk makan tengahari.


Kami menuju kearah pusat tengah Lembah Kelang. Berhenti lalu masuk laluan keluar sebelum jumpa dengan pintu gerbang yang menyambut datang ke Wilayah Persekutuan itu, iaitu laluan ke ibunegara, bandaraya Kuala Lumpur.


Sampai disana, ternampak ada beberapa orang yang sedang memancing, ada juga keluarga yang sedang berehat selepas habis makan tengahari, rasanya. Dari jauh juga nampak kanak kanak yang gembira bermain ditaman permainan.


Kami buka meja yang baru dibeli,  betul betul berhadapan tasik didalam kota itu. Keindahan alam semulajadi ditengah kota yang kami diami ini. Suka dengan bunyi bunyian dari ragam manusia serta dari alam semulajadi itu sendiri. Suasana harmoni yang mendakapi rasa, bunyi dan permandangan itu amat meriah dan hidup.


Salam Khamis ❤️

October 20, 2021

Soft beancurd Salad | Salad tauhu lembut

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)

Mixed cut dates and dried figs in the salad. 

Campur potongan buah kurma dan buah tin di dalam salad

Moved to have it outside | Gerak menjamah di luar


When there is no other protein to eat with, searched and seek but found and received the soy curd as salad condiments.


Ending up vegetarian meal and only suited with me. So I had that alone and had it outside but didnt want to talk about it. With less thought of food, the less appetizer lingering in mind being feed hehe.. 


I looked around to find a main focus to capture with camera, nothing much interesting as yet. I suddenly thought of our rain water harvesting pail being an attractive subject for video shot. I collect water from the air condition  and from the pouring rain. Everyday, we harvested it to water the plants and fill up the the fish pond. As to avoid the water become still water and become breeding ground for pest. 


Back to the beancurd salad, it was fillings enough till noon only :) 


Happy Wednesday 💖


Bila dah tak ada protin nak menjamah di pagi hari, cari dan selongkar tapi jumpa dan temui tauhu lembut untuk buat bahan utama salad. 


Akhirnya terjadi hidangan pemakan sayur dan ternyata saya saja yang lalu makan. Jadi nikmati sendiri di luar dan rasa tak mahu cakap tentang makanan selalu. Kurang fikir tentangnya lagi bagus, kurang lah juga fikir nak makan makanan pembuka selera hehe.. 


Cuba juga mencari perkara lain untuk menjadi tumpuan utama pagi itu, tak ada la pula yang menarik sangat. Rasa tempat menahan air iaitu tuaian air kami tiba tiba menangkap perhatian saya. Kumpul air penghawa dingin dan dari limpahan air hujan. InshaAllah, setiap hari tuaian mesti dibuat mengelak ia menjadi takungan air tak bergerak. Air tadahan dibuat siraman pokok dan menambah air kolam ikan.


Berbalik ke salad tauhu lembut, ia mengenyangkan cukup untuk hingga ke tengahari sahaja :) 


Salam Rabu ❤️

 



October 19, 2021

Stuffed Beancurd | Tauhu Sumbat Ala bergedil Ayam

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)

Dried beancurd is main ingredient

Tauhu Kering adalah bahan utama

Filled with ground Chicken and Spinach 

Isi dengan inti Ayam dan Bayam yang di kisar 


The moon has appeared,  the dinner had yet to settle, I ground the roasted chicken and spinach.


Mixed with spices and filled them in the dried beancurd. Though the beancurd was dried,  I still cored out a bit of soft beancurd center inside. So there will be empty space to fill more fillings. 


The taste of mixed spices and  coated with ala KFC spiced flour dip in sauce was tasty. Love the crispy fried food that need to eat moderately.


Good to try new recipe, gathered with loved ones. Cherish simplicity.


Happy Tuesday ❤️


Bulan menjelma, makanan malam belum terhidang, saya kisar ayam semalam dan bayam.


Gaul dengan rempah ratus dan isi dalam tauhu kering yang dikeluarkan isinya.


Walau tak banyak isi tauhu kering, tetap keluarkan ditengah, lebih ruang untuk letak lebih banyak inti. 


Rasa campuran rempah dan disalut pula dengan rempah ayam KFC adabi, lagi di cicah dengan sos memang sedap rasanya. 


Suka makanan rangup bergoreng yang patut diambil berpada-pada. 


Bagus juga mencuba resepi baru macamanapun, duduk makan bersama keluarga. Hargai sangat perkara asas dan ringkas. 


Salam Selasa, Salam Maulidur Rasul 2021❤️


October 18, 2021

Prawn Porridge | Bubur Udang

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below :) 


Rice already become  porridge | Nasi sudah menjadi bubur



Prawn, ginger and garlic as main ingredients | Udang, halia, bawang putih adalah bahan utama


Since we have salted eggs, anchovies and nuts ready. I prepared simple and quick porridge for breakfast. 


Although it said fast still had to monitor the water level to make rice soft and porridge form. 


1 cup of rice

4 cups of water (yet not watery perhaps more add soup) 

1 cut carrot

3 garlic

1 thumb size ginger. 

6 prawns


Condiments

Fried Nuts

Fried anchovies

1 salted egg

Sliced ginger

Cube carrots


I put all the main ingredients and cooked with water inside the pressure cooker for 7 minutes. Scooped out because I was hungry. Turned out flavourful especially with the well known of tasteful toppings eg salted egg, nuts, anchovies and soy sauce, olive oil since we don't have sesame oil. 


Good digestion breakfast. Love the oriental style eating, no pickle or sesame but already full that's the aim :) 


Happy Monday ❤️



Oleh kerana dah tersedia ada telur masin, ikan bilis dan kacang, saya terus menyediakan sarapan bubur nasi yang ringkas dan senang dimasak. 


Walaupun cepat, tetap kena periksa aras air supaya nasi jadi lembut (bubur). 


1 cawan beras

4 cawan air (itupun tidak berair, tambah sup jika ada) 

1 lobak merah dipotong

3 ulas bawang putih

Halia sebesar ibu jari

6 ekor Udang


Taburan Perasa

Kacang goreng

Ikan bilis goreng

Telur masin

Halia di hiris

Lobak merah dipotong kiub


Saya masukkan semua bahan utama dan masak hingga menjadi bubur nasi didalam periuk tekanan tinggi selama 7 minit. Terus ceduk masuk ke mangkuk sebab lapar. Rssanya amat berperisa bila dimakan dengan bahan taburan perasa seperti telur masin, ikan bilis, kicap dan minyak zaitun (sebab tak ada minyak bijan atau lenga). 


Sarapan enak dan bagus untuk penghadaman. Suka dengan cara makanan timur, tak da acar atau bijan, tetap kenyang itulah matlamatnya. :) 


Salam Isnin ❤️






October 17, 2021

Roasted Chicken Salad & Vege Juice | Ayam Panggang & Jus Sayur

Bahasa dan video seminit di bawah:)

English version and one minute video below :)

Marinated chicken breast | Perapan dada ayam


We used to buy marinated chicken chops and cuts from a nearby supermarket before the pandemic and they seemed to suit our tastebuds. There are a couple of type of marination; black pepper which is more spicier, and honey herbs which has a sweet mediterranean taste to it. The later one was normally bought since adik don't really go for spicy food. 


It has been quite a number of months since we bought the chickens and what I had in the fridge were chicken keels and drumsticks. 


We always marinated the chickens with the normal tumeric,  tamarind and salt, but for this time I decided to marinate the chicken keels in the fashion with the ones we bought from the supermarket. 


For the marination, I use:

Italian herbs

Sweet basil

Rosemary

Black pepper

Paprika

Honey

Olive oil


The keels were left for about an hour, and then roasted in the oven at 180°C for a total of 40 minutes, flipped at 20 minutes on each sides. 


They turned out great! The taste were same as the ones we bought, and we had a really nice breakfast with the chicken sliced and served with salads and vege juice. 


Happy Sunday ❤️


Saya kerap membeli potongan ayam yang telah diperap dari pasaraya yang berdekatan sebelum pandemik bermula dan ia betul betul menepati citarasa kami sekeluarga. Terdapat dua jenis perapan yang dijual; lada hitam yang agak pedas dan herba madu yang terasa manis mediterranean. Yang terkemudian itu selalu dibeli kerana adik tak berapa makan pedas.


Sudah beberapa bulan kami tak membeli juadah ini, dan saya ada beberapa ketulan ayam dada dan drumstik didalam peti ais.


Selalunya ayam diperap dengan serbuk kunyit, asam jawa dan garam, tapi kali ini saya cuba perap dada ayam dengan gaya perapan yang dibeli di pasaraya pula.


Untuk perapan, saya guna:

Herba Itali

Sweet Basil

Rosemary

Lada hitam

Paprika

Madu

Minyak zaitun


Perapan itu ditinggalkan selama satu jam supaya sebati, kemudian dibakar didalam ketuhar pada 180°C selama 40 minit, dimana tiap tiap 20 minit ayam itu dikalihkan. 


Ayam perap bakar itu menjadi sakan! Alhamdulillah. Rasanya sama degan yang kami selalu beli, dan sarapan kami pagi itu amat menyelerakan degan hirisan ayam dihidangkan dengan salad dan juga jus sayuran. 


Salam Ahad ❤️


October 16, 2021

Sticky Rice Mango, Banana Fritters, Fish Lekor | Pulut Mangga, Pisang Goreng Keju, Keropok Lekor

Language and video a minute below :)

English version and one minute video below :)


Having yummy food for happy moods. 

Menikmati juadah sedap untuk meningkatkan mood ceria kan

Sweets from fruits that I do feel less guilty. 

Manis dari buah kurang rasa bersalah


Morning rises again, gratefully to fill up with meaningful moments, just a rotation to earn a living.  I liked to have fruits in the morning, to gain energy from fructose calorie or whatever they call it. Love the tastes of mango. Amazed how Thai people eat their mango. 


Sticky Rice, Mango with creamy coconut milk. 

Steamed glutinous rice with water or add coconut milk. Cut fresh mango. Coconut milk cooked with a bit of salt and sugar (optional) 


We also had banana fritters with cheese. New innovations from street food vendors. 


Cheese Banana Fritters

Cut fresh banana. Dip in mixed flour batter. Deep fried, lifted, put on kitchen towel, dried up. Sprinkled cheese with syrup or condensed milk


Another delicacy called keropok lekor was fish mixed flour fritter more or less like fish cake but more intact flavourful to eat just like that. 


Fish Lekor Fritters

Mashed fish mix with sago flour and salt, rolled to long shaped sausage. Bolied to precook. Cut to smaller size and deep fried. You can eat with homemade chilli sauce, more diluted and tasteful than bottled sauce. 


All the above are roughly basic ingredients. And ordered and delivered via Grab. Nice breakfast ever, met the tastebud. 


Have a lovely weekend❤️


Pagi hari menjelma dengan penuh kesyukuran berniat ingin mengisi hari yang indah. Macam kitaran hidup mencari nafkah. Saya terjebak makan manis buah buahan dipagi hari harap mendapat tenaga dari kalori fruktos yang diwarwarkan selalu. Suka dengan rasa sedap buah mangga dan teruja dengan cara orang Thai menikmati buah ini. 


Pulut, buah mangga dengan santan berlemak.

Kukus pulut dengan air dan tambah santan. Potong buah mangga. Santan dimasak hingga medidih dan dicampur sedikit garam dan gula (pilihan) 


Kami juga menikmati pisang goreng berkeju. Ini satu inovasi baru yang dicipta oleh peniaga peniaga jalanan. 


Pisang Goreng berkeju

Potong buah pisang. Celupkan tepung menggoreng. Goreng hingga garing, toskan kering menggunakan kertas tisu dapur/ surat khabar lama. Taburkan keju bersama sirap atau susu pekat. 


Satu lagi juadah yang dinikmati ialah keropok lekor, yang dibuat dari isi ikan dengan tepung sagu. Macam 'fish cake' tetapi lebih berperisa bila dimakan begitu saja. 


Keropok Lekor

Hancurkan isi ikan dicampurlkan dengan tepung sagu dan garam, kemudian di gulung seperti bentuk sosej panjang. Lepas itu di rebus pra masak. 

Potong saiz kecil dan goreng sehingga garing. Ia boleh dimakan dengan sos chili yang dibuat sendiri, yang lebih cair tetapi berperisa dari sos chili yang dibeli dalam botol. 


Bahan dan cara asas di atas. Hidangan dipesan dan dihantar oleh Grab. Sarapan pagi terbaik.. menepati citarasa. 


Selamat berhujung minggu ❤️


Hi-Tea Menu for breakfasts :) 











October 15, 2021

Fruit Bats in Tioman Island / Keluang di Pulau Tioman

Bahasa dan  video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below:) 

From Pontian, a district in the southern state of Johore, which is near to our neighbouring country, Singapore.

Dari Pontian, sebuah daerah dari negeri selatan tanahair iaitu Johor, yang dekat dengan negara jiran iaitu Singapura

From the jetty we took a ferry ship to an island

Dari jeti tanah besar, ambil kapal feri ke pulau

Without booking of any hotel or resort, we tried our luck whether there was any room available.


The motor bike rider that commuted our bags and elderlies told and took us to a remote beach, the Idaman Beach Holiday resort at Kampung Genting. We agreed as all the beaches around Pulau Tioman are well known for being beautiful. Got the keys at a lobby which look like a cafe hut.  We walked to the unit and didn't realized that infront of the chalet  assigned was home of the fruit bats. 


The screeching sounds were going on and on, night and day non stop. Thought daytime is their sleep time, while at night they flew out from the tree, not as expected. We ignored it by going to the beach a bit further. When heading back to the chalet, we could hear the irritating nuisance sound from afar. 


It was a memorable experience going to an island without planning and booking.  Had a resort with sound of waves and  spooky creatures with clicks of chirping like and sound from  flapping of their wings. Island hopping and snorkeling activities still done deal. 


Happy blessed Friday❤️



Tanpa membuat tempahan di mama-mana hotel atau resort, kami cuba nasib kalau-kalau ada bilik chalet yang kosong. 


Penunggang motorbasikal yang mengangkut beg-beg kami juga warga emas memberitahu dan menunjuk kearah hotel terpencil, iaitu Idaman Beach Holiday resort di Kampung Genting. 


Setahu kami Pulau Tioman terkenal kerana dikelilingi oleh pantai pantai yang cantik, jadi kami tak kisah di mana pun untuk bermalam. Kami dapat kunci di lobi resort yang rupa seakan macam pondok cafe.


Bila kami jalan ke unit chalet, tak di sangka chalet yang diberi di depannya pantai yang indah, tetapi ada pokok pokok rhu yang menjadi rumah beratus ekor keluang di hadapannya. .


Bunyi keluang berbunyi nyaring, hingar bising, bertalu-talu tak habis-habis, ingatkan malam masa keluarnya, pun tidak, siang masa tidurnya pun tidak. 


Kami buat tak tahu hanya pegi ke pantai yang lebih jauh tetapi bila hala balik boleh dengar bunyi bising keluang dari jauh. 


Pengalaman yang manis ke pahit sebab suka juga hidupan liar, tapi suka juga bunyi ombak berderu ke pulau tanpa perancangan. 


Dapat resort berbunyi ombak dengan berdesing dari makhluk menakutkan, bunyi kibaran sayapnya yang meremang bulu roma. Alhamdulillah, aktiviti island hopping dan snorkeling tetap ada:) 

Salam Jumaat  penuh barakah❤️


 Throwback tales.. 




October 14, 2021

Soft boiled egg and Cucumber Juice | Telur separuh masak dan Jus Timun

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below:)

Breakfast with salami and eggs. Sarapan dengan salami dan telur

Makeover outdoor space | Ubah suai kawasan luar


Make over the space outside to sit comfortably.. Just move some furniture and put a small table. Hope it will be a place for everyone to sit, to have the outside air. 


Then come inside fixed breakfast with eggs. Last week we had steamed eggs. This week we had soft boiled eggs like the European had, that's how I remembered long time ago when I was there for an oil and gas exhibition. 


Since I bought a lot of cucumber and celery, I kept it in the freezer. I just blended with cherry tomatoes together for a refreshing juice drink  So refreshed it turns up to be. 


Happy Thurday❤️

 

Mengubah suai di bahagian luar sedikit supaya ada tempat duduk. Cuma ubah perabut dan letak meja kecil. Harap tempat ini menjadi tempat digemari semua untuk menikmati angin luar


Lepas mengubah sedikit di luar, masuk sediakan sarapan. Terlalu ringkas kerana hanya merebus telur. Dua minggu lepas kukus telur, Kali ni rebus separuh masak seperti orang barat makan seperti mana saya dihidangi, seingat saya semasa menghadiri exhibition oil and gas disana. 


Memang terbeli banyak timun dan celery, yang disejuk beku didalam peti ais. Lalu saya buat jus, dikisar dan di campur dengan tomato ceri. Alhamdulillah Jusnya sangat menyegarkan. 


Salam Khamis❤️


Throwback Thursday

October 13, 2021

Lunch - grounded carrots looked like rice | Lobak merah dikisar menyerupai nasi

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video below :)

Was intrigued to have proper asian fried meal with chilli paste. Terdetik hendak menjamah masakan asia goreng-goreng dengan sambal

Chilli Paste with Stinky beans, with boiled egg would be good |

Sambal petai dengan telur rebus lagi sedap


I set to give efforts in the afternoon as to prepare something different. I tried to buy brocolli or cauliflower but they were not available. So, I grounded carrots to look like rice. 


I fried the carrots with  garlic butter. More or less like nasi lemak. Also cooked sambal petai to go with the food. 


Now I'm thinking to have lowcarb dinner but no idea how it's like. I got inspiring by menu with cauliflower as it looks like rice. 


As for soup, I  boiled garlic and carrots with roasted seaweed. That's it of the journey vege meal for awhile :) 


Still thinking Wordless Wednesday :) 


Happy Wednesday ❤️


Saya merajinkan diri untuk menyediakan sesuatu yang lain. Saya cuba beli brokoli atau bunga kobis tetapi tiada dijual. 


Saya kisarkan lobak merah, nampak seakan nasi. Saya goreng dengan mentega bawang putih.


Lebih kurang macam nasi lemak. Masak pula sambal petai untuk makan bersama. Sekarang saya terfikir rendah karbo untuk makan malam pula.


Terinspirasi  dengan bunga kobis kerana bila dipecahkan nampak macam nasi. 


Untuk sup tu, rebus bawang putih, lobak merah dan letak seaweed yang telah dipanggang sememang ada rasa sedikit. 


Itu je perjalanan hidangan sayur untuk tengahari buat sementara ini :) 


Masih memikir Rabu menyepu hehe.. 

Salam Rabu ❤️





October 12, 2021

Picnic at Taman Bandaran Kelana Jaya

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below :) 

Lunch time was approaching. Masa makan tengahari hampir tiba




 Thinking of where to have it since we able to go out (no more MCO but still under SOP). Fikir tentang di mana untuk menikmati makan tengahari dah boleh keluar jauhkan. 


Few lakes existed here. Breathtaking view. 

Berberapa tasik wujud di sini. Permandangan yang mempersonakan


As we are no longer on MCO, I have doubts on whether to have picinic out or to cook just infront of the house at least outside. Since we were lazy on a Saturday morning, I ordered food first then let others in our household to decide. Seems they were excited to have lunch outside. That's the excitements that I expected and hoped for. 


I thought I was the one  to make plan, set the items, like a lone ranger, but no; Not at all, everyone eagerly anticipated, even abang knew already and got ready earlier. 


Arrived at the park, around 12 noon, saw one or two people were fishing, a couple with a baby cart enjoying the scenery. 


We chose a place near the playground and in front of lake. It was cooler spot as it is near the water and surrounded by the bamboo plants. 


Loved the ambience. Looking forward to next picnic if time permits. How about camping next time.  How did you spent your weekend? 


Tacos Tuesday ❤️


Dah tak lagi MCO tapi masih SOP, saya sangsi samada nak masak depan rumah ke atau nak keluar berkelah di luar. Tapi nak juga bersantai bermalasan di pagi sabtu, saya buat pesanan makanan, sedia apa yang asas ja. Biar yang lain lah yang buat keputusan. Nampak semua teruja nak makan kat luar, keluar dalam ertikata bukan kat kedai atau restoran lagi, kat open air je dulu. Kegirangan yang saya bayangkan dan harapkan itu menjadi nyata. 


Ingatkan saya yang solo macam lone ranger yang duk buat plan bagai, tau tau setiap individu mengambil bahagian, abang yang terawal siap. 


Sampai di sana dalam pukul 12 tengahari macam tu, nampak satu atau dua orang sedang memancing, ada sepasang ibubapa duduk dengan baby dalam stroller menikmati keindahan alam.


Kami pilih tempat dekat dengan tasik dan berdekatan dengan taman permainan. Tempatnya sejuk sebab dekat dengan air dan bersebelahan dengan pokok pokok buluh.


Suka suasana kehijauan. Tak sabar nak berpiknik lagi, InshaAllah kalau ada masa dan tenaga. Mungkin berkhemah pula. Apa aktiviti hujung minggu kalian? Jom share. 


Hari Selasa rasa nak makan kari laksa :) ❤️





 


October 11, 2021

Multi grain porridge with mushroom soup | Bubur bijirin penuh dengan sup cendawan

Bahasa and video seminit di bawah:)

English version and one minute video below :)

Spring cleaning the ration's drawer, saw one last packet of  Campbell mushroom soup |

Mengemas laci simpan makanan, ternampak sup cendawan Campbell

Make the soup powder as flavour to the porridge |

Ambil serbuk cendawan sebagai perasa bubur


Simple breakfast, grain porridge, fruit cakes with yogurt, salad with half sliced of protein |

Sarapan ringkas,  bubur bijirin, kek buah dengan yogurt, salad dan separuh potongan protin 


Since I used to eat edamame at early morning, I tried to put petai for breakie. The taste of instant mushroom powder in the porridge was really good, the food technology in the instant food made you crave for more. Behind the purpose of the creation is to make customer to come for more. I saw in the documentary in Astro TV about food. That's what I saw and understand. 


Instant food not good taken as often but taking it makes the body not at sudden surprise and our body become tougher hehe.. 


It was a nice meal that morning, I was kind of lenient to myself. Having everything in one plate like being served during flight. Satisfied by serving little bit in one go. Love the concept like that. It won't be the same however, as the served done by the same person, seems she needs to sit longer but the meal finished fast and furious hehe.. Okay dokay 


Have an okay day and the best ever ❤️



Saya biasa makan edamame diawal pagi, oleh itu saya cuba untuk mengunakan petai sebagai sarapan pula. Rasa perisa sup cendawan dalam bubur bijirin amat sedap sekali. Teknologi makanan didalam makanan segera membuatkan kita 'ketagih' mahu makan lagi. Begitulah disebalik ciptaan ini adalah supaya kita sentiasa mahu membelinya. Pernah saya tonton didalam satu rancangan dokumentari di TV Astro berkenaan makanan sebegini. Itulah yang saya lihat dan fahami. 


Makanan segera tak elok ambil selalu tetapi pengambilannya secara sesekali supaya tubuh tidak terkejut dan menjadi lasak  hehe.. 


Sedap sarapan pada pagi itu Alhamdulillah. Saya bersikap lembut diri sendiri. Hidangan 'semua dalam satu pinggan' rasa macam makan dalam pesawat lah pulak. Semuanya disajikan 'sedikit sedikit' sekali harung. Suka konsep begini. Tetapi taklah sama pasal yang melayan dan memakan tu orang yang sama kan.. Macam nak duduk lama, tapi makanan habis sekelip mata.. hehe, Oki doki. 


Moga hari anda ok dan yang terbaik ❤️ 



October 10, 2021

Silvered leaf Monkey at Melawati Hill | Monyet Lutung di Bukit Melawati

Bahasa dan video seminit di bawah... 

English version and one minute video below.. 


At twillight, adik asked to call the police to rescue the monkey. 

 Di senja, adik minta panggil polis untuk menyelamat monyet lutung



As always, we were asked to go out or wanted to go out. Even the verses recitation said stay home, we forced ourself, yet sometime excited float to explore.


We headed to the north west of the Selangor state. At late we arrived, managed to capture few monkeys photos. 


We encountered the species by the roadside, not just saw, but even dared to go near. What kind of energy was that, in the darkness and also with kids.


Twillight is the time for many 'beings' start roaming around at this hour, some call it zombie, some call it Adams family :0


Not sure I realised that, but was there to observed another monkey 'walking' on the electric line. Adik concerned with safety, said the monkey wanted to go down, get help from the police. (used to call firefighter to help a cat). 


When we were in the car adik acted weird, she went to back chair from the middle seat and stood there for so long. and we prayed for protection because twillight time is not suitable for kids or anyone to be outdoors due to many factors eg  tiredness. Grateful everything was fine a few minutes. 


So from there I determined not bring young kids to the place like that and stay home before the sun went down but rise before the sun.


Happy Ahad ❤️


Seperti biasa, kami diajak keluar ataupun mahu keluar. Walaupun kalimah berkumandang supaya duduk dirumah, kami paksakan diri, malah kami tetap teruja untuk menjelajah. 


Kami menuju ke barat laut negeri Selangor dan tiba agak lewat, dan sempat mengambil gambar monyet berkeliaran. 


Kami terserempak dengan spesies tersebut ditepi jalan. Bukan saja perhati malah berani pergi dekat dekat lagi. Tenaga apakah ini berani walaupun didalam gelap dan dengan kanak-kanak bersama. 


Waktu senjakala ni banyak 'mahluk' keluar bertandang. Ada yang orang panggil zombie, ada pulak yang namanya Adams family :0


Perasan atau tak, lalu terserempak pulak dengan seekor monyet yang berjalan atas kabel eletrik di depan masjid. Adik yang prihatin keselamatan monyet tu suruh panggil polis untuk minta bantuan. (biasa panggil bomba selematkan kucing) 


Dalam perjalanan pulang dikereta, adik buat perangai pelik. Dari duduk di tengah, dia pindah kebelakang sorang sorang dia dan buat hal. Kami jenuh baca ayat ayat suci sepanjang perjalanan pulang. Memang tak berapa sesuailah bawa kanak kanak atau sesiapapun berjalan waktu senja ni. Alhamdulillah semua kembali baik. Berbagai faktor la juga, lapar atau letih.


Lepas dari kejadian hari tu, saya berazam untuk tak bawak kanak kanak ketempat macam ni waktu senja; Duduk rumah sebelum matahari jatuh dan bangun lebih cepat darinya. 


Salam Ahad ❤️


Throwback Tails