Pages

Pages

October 18, 2021

Prawn Porridge | Bubur Udang

Bahasa dan video seminit di bawah :) 

English version and one minute video below :) 


Rice already become  porridge | Nasi sudah menjadi bubur



Prawn, ginger and garlic as main ingredients | Udang, halia, bawang putih adalah bahan utama


Since we have salted eggs, anchovies and nuts ready. I prepared simple and quick porridge for breakfast. 


Although it said fast still had to monitor the water level to make rice soft and porridge form. 


1 cup of rice

4 cups of water (yet not watery perhaps more add soup) 

1 cut carrot

3 garlic

1 thumb size ginger. 

6 prawns


Condiments

Fried Nuts

Fried anchovies

1 salted egg

Sliced ginger

Cube carrots


I put all the main ingredients and cooked with water inside the pressure cooker for 7 minutes. Scooped out because I was hungry. Turned out flavourful especially with the well known of tasteful toppings eg salted egg, nuts, anchovies and soy sauce, olive oil since we don't have sesame oil. 


Good digestion breakfast. Love the oriental style eating, no pickle or sesame but already full that's the aim :) 


Happy Monday ❤️



Oleh kerana dah tersedia ada telur masin, ikan bilis dan kacang, saya terus menyediakan sarapan bubur nasi yang ringkas dan senang dimasak. 


Walaupun cepat, tetap kena periksa aras air supaya nasi jadi lembut (bubur). 


1 cawan beras

4 cawan air (itupun tidak berair, tambah sup jika ada) 

1 lobak merah dipotong

3 ulas bawang putih

Halia sebesar ibu jari

6 ekor Udang


Taburan Perasa

Kacang goreng

Ikan bilis goreng

Telur masin

Halia di hiris

Lobak merah dipotong kiub


Saya masukkan semua bahan utama dan masak hingga menjadi bubur nasi didalam periuk tekanan tinggi selama 7 minit. Terus ceduk masuk ke mangkuk sebab lapar. Rssanya amat berperisa bila dimakan dengan bahan taburan perasa seperti telur masin, ikan bilis, kicap dan minyak zaitun (sebab tak ada minyak bijan atau lenga). 


Sarapan enak dan bagus untuk penghadaman. Suka dengan cara makanan timur, tak da acar atau bijan, tetap kenyang itulah matlamatnya. :) 


Salam Isnin ❤️






21 comments:

  1. Looks soooo delicious :)
    Happy Monday!

    ReplyDelete
  2. I want to have that salted egg!!

    ReplyDelete
  3. Aiyor, the baby musang in your video is so cute! Hope it has food and shelter. Your porridge is yummy! What did you drizzle on top of it?

    ReplyDelete
  4. Selalu masak di atas api ambil masa buat bubur.
    Ada cara cepat iaitu beras dan air letak pada tempat suhu beku tapi belum berhasil.
    Oh Puan guna periuk tekanan untuk buat bubur. Memang kalau saya sakit perut, saya buat bubur.

    ReplyDelete
  5. Terliur tengok bubur, terhibur lihat tetamu di jendela :)

    ReplyDelete
  6. salam. isnin
    salam.maulidur rasul
    bubur memang sedapppp

    ReplyDelete
  7. Biasa mkn bubur ayam..sdap juga tu bubur udang

    ReplyDelete
  8. Muchas gracias por visitar mi blog, encantada de estar en el tuyo que iré descubriendo.

    Besos.

    ReplyDelete
  9. Tetamu comel yang kat jendela tu pun teringin nak makan bubur udang hihi...

    ReplyDelete
  10. I like this recipe, healthy, very good!

    I leave you my hug friend

    ReplyDelete
  11. Que maravilha de publicação!! :))
    -
    Sonhos, vontades, e outros desejos ...
    -
    Beijos, e uma excelente semana.

    ReplyDelete
  12. Happy blessed Monday to all of us, mi friend.

    A hug

    ReplyDelete
  13. Se ve muy rico gracias por la receta. Te mando un beso

    ReplyDelete
  14. the benefit of having a pressure cooker..semua yg lambat jadi cepat

    ReplyDelete
  15. Sedap juga masak bubur udang macam ni. Senang bila bahan gorengan lain dah ready.

    Anak musang masih datang lagi ke tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya maaf lambat reply, ia datang lagi tetapi bukan video ni, datang waktu senja dekat tembok pula. Terima kasih Fiza :)

      Delete
  16. sedap ya kalau hujan-hujan ni makan bubur telur masin dan udang membuka selera

    ReplyDelete
  17. Banyak aksesori bubur udang.
    Tak cukup semangkuk ni kalau saya makan hahahaha.

    ReplyDelete