Pages

Pages

October 16, 2021

Sticky Rice Mango, Banana Fritters, Fish Lekor | Pulut Mangga, Pisang Goreng Keju, Keropok Lekor

Language and video a minute below :)

English version and one minute video below :)


Having yummy food for happy moods. 

Menikmati juadah sedap untuk meningkatkan mood ceria kan

Sweets from fruits that I do feel less guilty. 

Manis dari buah kurang rasa bersalah


Morning rises again, gratefully to fill up with meaningful moments, just a rotation to earn a living.  I liked to have fruits in the morning, to gain energy from fructose calorie or whatever they call it. Love the tastes of mango. Amazed how Thai people eat their mango. 


Sticky Rice, Mango with creamy coconut milk. 

Steamed glutinous rice with water or add coconut milk. Cut fresh mango. Coconut milk cooked with a bit of salt and sugar (optional) 


We also had banana fritters with cheese. New innovations from street food vendors. 


Cheese Banana Fritters

Cut fresh banana. Dip in mixed flour batter. Deep fried, lifted, put on kitchen towel, dried up. Sprinkled cheese with syrup or condensed milk


Another delicacy called keropok lekor was fish mixed flour fritter more or less like fish cake but more intact flavourful to eat just like that. 


Fish Lekor Fritters

Mashed fish mix with sago flour and salt, rolled to long shaped sausage. Bolied to precook. Cut to smaller size and deep fried. You can eat with homemade chilli sauce, more diluted and tasteful than bottled sauce. 


All the above are roughly basic ingredients. And ordered and delivered via Grab. Nice breakfast ever, met the tastebud. 


Have a lovely weekend❤️


Pagi hari menjelma dengan penuh kesyukuran berniat ingin mengisi hari yang indah. Macam kitaran hidup mencari nafkah. Saya terjebak makan manis buah buahan dipagi hari harap mendapat tenaga dari kalori fruktos yang diwarwarkan selalu. Suka dengan rasa sedap buah mangga dan teruja dengan cara orang Thai menikmati buah ini. 


Pulut, buah mangga dengan santan berlemak.

Kukus pulut dengan air dan tambah santan. Potong buah mangga. Santan dimasak hingga medidih dan dicampur sedikit garam dan gula (pilihan) 


Kami juga menikmati pisang goreng berkeju. Ini satu inovasi baru yang dicipta oleh peniaga peniaga jalanan. 


Pisang Goreng berkeju

Potong buah pisang. Celupkan tepung menggoreng. Goreng hingga garing, toskan kering menggunakan kertas tisu dapur/ surat khabar lama. Taburkan keju bersama sirap atau susu pekat. 


Satu lagi juadah yang dinikmati ialah keropok lekor, yang dibuat dari isi ikan dengan tepung sagu. Macam 'fish cake' tetapi lebih berperisa bila dimakan begitu saja. 


Keropok Lekor

Hancurkan isi ikan dicampurlkan dengan tepung sagu dan garam, kemudian di gulung seperti bentuk sosej panjang. Lepas itu di rebus pra masak. 

Potong saiz kecil dan goreng sehingga garing. Ia boleh dimakan dengan sos chili yang dibuat sendiri, yang lebih cair tetapi berperisa dari sos chili yang dibeli dalam botol. 


Bahan dan cara asas di atas. Hidangan dipesan dan dihantar oleh Grab. Sarapan pagi terbaik.. menepati citarasa. 


Selamat berhujung minggu ❤️


Hi-Tea Menu for breakfasts :) 











16 comments:

  1. A mi me encantan los abuelos de plátanos. Gracias por la receta. Te mando un beso

    ReplyDelete
  2. Sticky rice mango sounds like a really tempting treat. And I love the banana fritters.

    ReplyDelete
  3. nampak sedap, kak.. Saya dah lama ingin buat sticky rice, tapi belum juga bergerak untuk memasaknya tuh. ahahaha takut salah mencampur bahan sos untuk sticky rice

    ReplyDelete
  4. Que deliciosas recetas. Saludos.

    ReplyDelete
  5. cantik plating. ibarat makan di restoran mewah. tambah berselera nak makan

    ReplyDelete
  6. good morning your meal sounds delicious-I love mangos and sticky rice happy weekend

    ReplyDelete
  7. Parece-me um bom petisco!! :))
    -
    Traçando os caminhos sombrios
    -
    Beijos, e excelente fim de semana.

    ReplyDelete
  8. Belum pernah makan Pisang goreng berkeju. Mesti sedapkan!?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap ada cheese, hope you will try it someday. Thank you Mun:)

      Delete
    2. Yes, I hope I can get to try it one day.

      Delete
  9. I want to greet you and reciprocate. A pleasure to know your Blog.
    I was fundamentally pleasantly surprised by the recipe for plantain or banana as we call it here.
    Thanks; very nice Sunday !!

    ReplyDelete
  10. Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati :)

    ReplyDelete
  11. Pulut mangga fav..lama xmakan

    ReplyDelete
  12. Menu sedap ni. Bermanis manisan di pagi hari. Lama rasa tak makan pulut mangga. Lama jugak tak makan pisang goreng cheese. Rasa kurang pulak nak makan goreng pisang cheese. Kadang manis sangat.

    ReplyDelete