Pages

Pages

January 24, 2016

mengatasi sendiri | Loneliness | untuk anak-anak

Masa dahulu saya pastikan diri ini tidak bersendiri tau. Bukan tak rasa sunyi tapi berteman la sikit sebanyak contoh nak ke parking kereta, saya bertanya dulu sesiapa nak turun ke parking, saya akan join. Kadang colleague cakap pukul 6 pm ke, saya standby la.

Bukan pesanan saya pergi dengan suami selalu, ini ahli motivasi yang popular yang berpesan begini. Susah tau nak buat begini. Belum kahwin dah pening mencari suami menemani. (Tetapi bagus nanti cerita caranya)

One line pesanan saya ialah "pastikan berteman dengan jiran tetangga, rakan sekerja, sahabat handai, adik kakak atau ibu bapa dengan menumpangkan atau tumpang mereka ke destinasi selepas bertegur dan bertanya".

Pilihan yang saya sebut adalah orang ternama dan tahu tempat tinggal mereka. Nasihat ini juga ada solusi. Tak berapa ingat rasa saya letak dalam FB.

Sekarang ni saya terpaksa bersendiri jugak, tetapi saya pastikan bersama dengan orang awam yang ramai la hehe dan waktu yang sesak juga contoh waktu sarapan yang memang orang ramai pun bersarapan. Pastikan beiringan dengan berdoa.

Bila bersendirian, membaca dapat menemani sambil menimba ilmu. Kadang tu sunyi ja, hingga bernafas didengari sendiri. Semasa menunggu pula, berseorang diri terlalu sepi hingga jantung berdengup pun dapat terdengar :). Keep calm sudah sampai masa untuk bertemu dengan orang yang disayangi tu hehe...ya saya berpesan bermain depan tchr ja...masa kecik dulu, baru ni sebut jugak lebih kurang yang sama..D . Post sebelumnya luar menghiasi dalaman | Faiq DIY mainan

2 comments:

  1. Kalau nak ke tempat parking sendirian memang menakutkan mesti hendak berteman ataupun pilih waktu org ramai ke parking.

    Sekarang senang sikit pergi & balik kerja suami ambil, cuma kadang2 terpaksa juga memandu sendiri.

    Betul tu...pastikan sentiasa berdoa iringi perjalanan

    ReplyDelete
  2. Dulu macam tu la saya..tapi sekarang ni, kadang2 saya menantikan peluang utk bersendiri..

    ReplyDelete