Pages

Pages

April 23, 2022

Fish Curry, Pan Grilled Chicken by kids & Cendol| Kari Ikan, Ayam panggng dalam pan dimasak oleh anak-anak & Cendol

Bahasa dan 2 video pendek di bawah :)

English version and 2 short videos below :)

Its time to delegate tasks to others | masanya untuk menurunkan tugasan kepada generasi muda

Chose something easy with less ingredients and not time consuming. | pilih masakan yang kurang bahan dan tidak makan masa lama. 


Early in the morning, I told abang that I preferred him to prepare his favorite dish. He agreed and willing to do it.


On the other hand, adik preferred chicken, so I told her, she could learn cooking her favorite food, and at least becomes an expert on preparing one dish of hers. 


She's fine with the idea. While preparing, they took out what they need. I made sure that the ingredients were in order and with the right proportion.


Fish Curry:

2 blocks of fish

Half an onion, 5 garlic cloves

Fermented fish (belacan) paste

Tamarind juice

Curry powder paste (mix with water)

Mixed Halba


As for chicken:

Honey

Thymes

Dried basils

Salt

Pepper

chicken

Marinate the meat


I prepared Cendol. Bought a pack of cendol, cooked gula melaka syrup, and poured bought coconut milk. And plain water for drinks. 


That's it for breaking fast on that day. Simple :) 


Happy Saturday ❤️


Awal pagi tu, saya beritau abang lebih elok jika dia sediakan makanan kegemarannya. Dia setuju dan memaklum je. 


Di sebalik itu, si adik pula lebih gemar ayam, jadi bincang dengannya tentang belajar masak ayam kesukaannya, sekurang kurangnya, cekap satu juadah. 


Adik mengiyakan dengan buah fikiran tu. Sementara menyediakan bahan, mereka keluarkan apa yang perlu. Saya pastikan bahan ikut susunan dan cukup sukatan. 


Kari ikan:

2 ketul ikan

Separuh bawang holland dan 5 ulas bawang putih

Belacan

Jus asam jawa

Serbuk kari campur air

Halba campur


Manakala untuk ayam pula:

Madu

Herba Thymes

Herba Basil kering

Garam

Lada

Satu bahagian ayam

Perap


Saya sediakan Cendol. Beli jer se paket, masak gula melaka hingga jadi sirap. Campur dengan santan. Dan air masak sebagai minuman. 

Itu jer, juadah berbuka, ringkas :)


Salam Sabtu dan mengejar LaylatulQadar InshaAllah ❤️




23 comments:

  1. Sedap kari ikan. Puasa ni belum buat lagi kari ikan. Kari ayam dah. Boleh ni dijadikan ilham untuk berbuka esok.

    ReplyDelete
  2. I love all sorts of different curries! Your curry looks really tasty.

    ReplyDelete
  3. sajian ikan, ayam dan cendol. Terasa nikmat untuk berbuka puasa ya kak

    bumbu untuk ayamnya simple, dan hasilnya seluruh keluarga suka...aku ingin mencoba recipenya kak..terutama herba thymes and basil kering...

    have a nice weekend ^^

    ReplyDelete
  4. Bagus!. Melentur buluh dari rebungnya. Antara menu yg I belum sempat ajar my son ialah kari. Dah berjanji.. nampaknya kena tunaikan juga minggu ni.

    ReplyDelete
  5. sounds delicious I have never made a cury

    ReplyDelete
  6. Que prato delicioso adoro essas receitas!
    Te desejo um feliz domingo e muito boa semana.

    Beijos, saúde e paz.

    ReplyDelete
  7. Gracias por la receta, se ve muy rico. Te mando un beso.

    ReplyDelete
  8. amiga obrigada por compartilhar suas receitas conosco.

    Tenha uma feliz e abençoada semana, com saúde e paz.

    Beijos

    ReplyDelete
  9. masak kari blh gandingkan dgn roti jala atau roti canai ni

    ReplyDelete
  10. Hello!! a really good and useful post. Thanks for sharing.

    Blessings!!

    ReplyDelete
  11. lagi ringkas lagi bagus...jimat masa untuk buat benda yang lain pula

    ReplyDelete
  12. pandai Abang. bergaya guna sudip dua belah tangan

    ReplyDelete
  13. Congrats to both of your children. They did very well in cooking their favourite food. 👍Well done! I love to eat cendol. Very sedap!

    ReplyDelete
  14. wah kuah kari bestnya kalau leh cecah dengan lempeng. Cendul my peberet. kena cari ni

    ReplyDelete
  15. Baca pun dah tau sedap kan...

    ReplyDelete
  16. Bagus juga belajar menu yang dia suka. Dah cekap nanti bolehlah masak sendiri atau masak untuk family. Dua dua menu sedap.

    ReplyDelete
  17. You make everything seems super easy! And kudos to the assistant chefs for their wonderful efforts!

    ReplyDelete
  18. Bagus abang, rajin nak belajar. Nanti bila bila teringin dah tahu caranya nak masak. Sedapnya cendol, buat sendiri boleh adjust rasa ikut selera.

    ReplyDelete
  19. memasak adalah kemahiran survival...tak perlu pandai janji tahu

    ReplyDelete