Pages

Pages

September 21, 2021

Tomato Fish Curry | Kari Ikan Tomato

Bahasa dan video seminit di bawah :)

English version and one minute video as below :) 


Tomato replacing tamarind | tomato ganti asam jawa


Cut pickled added | campur juga potongan asam keping



I picked up recipe bit here and there. First time cooking like this, though. I heard people asked my mom how she cooked, mom said she pressed tomato in her curry replacing tamarind. Orange sunquick cordial in chilli paste.   


Eno in small batch of fritters. She said after she lived in the construction area, not many retail shop, that's the reason she substituted all the items as mentioned. There are more things I put in the list below. For mom in law, she grind anchovies for sauteeing to taste. 


I list out here,  mom or (kids called maktok) tips of cooking:

1. Tomato replaced tamarind

2. Orange sunquick replaced line           or lemon

3.  Eno replacing baking  powder           for small batch fritters

4.  For the beef to get tender, she           cut it first, put in the pan, pour         water. Boil the water almostdry.       Then she would fry. Sautee for         curry or whatevercooking. (ala         stock). 


Since mom in law told me to put grind anchovies as that time kids were young. So I tried put shrimp paste or grind salted fish in some of my cooking. 


So I made tomato fish curry, same like other curry no coconut milk but tomato and cut pickled (asamkeping) abang loved it so much, while for adik, I baked chicken coated with adabi KFC flour. It turned out amazingly similar to the colonel cooked :) I will post about it separately. 


Have a nice day❤️


Saya ambil resepi sana sini dengan dengar dari perbualan. Bila sesiapa bertanya ibu saya letak apa dalam masakannya, beliau cakap dia perah beberapa biji tomato untuk menggantikan asam jawa. 

Dia terus cerita oleh kerana rumah yang kami tinggal masa mula kawasan perumahan belum siap, jadi kedai kedai runcit  berdekatan pun takda. Masa tu dia tahu bawa kereta ke tempat kerja dan balik ja. Dia letak sunquick dalam sambal belacan. Dia juga letak eno dalam cucur pengganti telur dan baking powder.  Saya senaraikan cara alternatif ibu memasak. 


Manakala ibu mertua, pernah berpesan kisar ikan bilis untuk menambah rasa. Jadi saya cuba letak belacan dalam kuah kari kali ini, sebabnya tak da ada apa perasa, ikan bilis pun tak da. Ikan tamban ada,. Ingat nak order, ingat nak keluar beli, kompius kejap bila fasa 2.ni hehe.. 


Saja senaraikan alternatif masakan ibu saya (maktok, anak-anak panggil) :


  • Tomato pengganti asam    jawa        dalam gulai.
  • Cordial sunquick oren untuk ganti  limau atau limau kasturi buat sambal belacan
  • Eno untuk buat cucur, penganti  telur atau baking powder. 
  • Untuk melembutkan daging, potong dulu, masuk dalam belanga, tuang air setahap dengan daging, rebus, agak belum kering, masuklah minyak menumis atau apa - apa masakan hari tu.


Jadi, saya masak kari ikan dengan tomato dan sikit potongan asam keping, macam gulai biasa tetapi tanpa santan dan asam jawa je. Perasa belacan ok kan. Abang suka sangat. Untuk adik, saya bakar ayam ala goreng ayam disalut tepung adabi. Ala ala ayam kepci yang kolonel masak tu... Nanti buat asingla mengenainya.


Salam selalu ❤️

13 comments:

  1. It has been a while since I last had some good fish curry. Yours looks so appetizing and flavourful.

    ReplyDelete
  2. Idea cordial sunquick tu unik. Seronok kan belajar kitchen hacks dari mak kita. Ada je ideanya

    ReplyDelete
  3. Gostei da receita! :)
    .
    Sinto o outono em meu redor
    .
    Beijo, e uma excelente tarde!:)

    ReplyDelete
  4. Tomato tu biasa guna sebab jarang guna asam jawa. Sunquick tu good idea jugak kan. Boleh digunapakai. Tq share kak. Sedap lauk kari ikan akak :)

    ReplyDelete
  5. Menarik ye cara-cara nak ganti bahan masakan kalau tiada didapur. Thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  6. simple mgkin bole cuba resepinya

    ReplyDelete
  7. Haah saya pun duduk kawasan perumahqn baru, belum ada kedai pun! Kalau hendak beli kena keluar ke jalan besar guna kereta.
    Bagus juga guna apa yang ada ganti bahan tiada.

    ReplyDelete
  8. You are so diligent to cook different dishes for each of your children. 👍

    ReplyDelete
  9. Alternatif yang berguna bila tiada bahan yang lengkap. Orang lama banyak ilmunya.

    ReplyDelete
  10. ammi ada kawan yg pandai je substitute ingredients in the kitchen. Kalau ammi..alahaiiii manjang aja takut tak jadi

    ReplyDelete
  11. Eno tu mak sendiri pernah buat. Yg lain belum pernah. Boleh cuba nanti hehe

    ReplyDelete